Hlavní obsah

Babiš radí s investováním? Tak kyberšmejdi oberou důvěřivce o miliony

Ostrava

Andrej Babiš (ANO), herec Martin Hofmann či moderátor Honza Dědek. Co mají tyto osobnosti společného? Jejich jména ve velkém zneužívají kyberšmejdi, kteří na internetu lákají na výhodné investice. Ve skutečnosti se ale snaží důvěřivce pouze oškubat, často přitom zneužívají také logo a jméno zpravodajského portálu Novinky.cz. A jak bohužel dokládají policejní statistiky, lidé kvůli nim skutečně přicházejí o miliony.

Podvodnice v telefonním hovoru láká důvěřivce na výhodné investiceVideo: Policie ČR

Článek

Nejnovější případ je z Ostravska, kde dva lidé kvůli kyberšmejdům přišli bezmála o milion korun. Novinky.cz o tom informovala policejní mluvčí Eva Michalíková. Policistům se nicméně podařilo zmapovat konverzaci s útočníky, a tedy i to, jak přesně podobné investiční podvody probíhají.

Všechny případy začínají úplně stejně. Na začátku je podvodný článek imitující vzhled serveru Novinky.cz, ve kterém se objevuje nějaká známá osobnost. „V obou případech poškození viděli na serveru Novinky.cz lákavou upoutávku, kdy tváří měla být Alena Schillerová, Honza Dědek či Andrej Babiš. Pomocí umělé inteligence probírali finanční investice,“ popsala Michalíková.

Právě na „revoluční způsob investice“ se snaží podvodné články nalákat. Podobné články, se kterými nemá server Novinky.cz nic společného, se pravidelně objevují na sociálních sítích jako reklama.

Foto: repro Facebook

Falešný Babiš slibuje lidem pohádkové zbohatnutí

Martin Hofmann a recept na instantní bohatství? To jen podvodníci tahají z lidí peníze

Bezpečnost

Jak probíhá komunikace?

Aby důvěřivce kyberzločinci co nejvíce zmátli, nechtějí po nich často vyplňovat okamžitě čísla kreditních karet ani odesílat žádné peníze. Vše začíná registrací na investiční platformě, na kterou jsou nasměrováni z podvodného webu, který méně či více zdařile imituje vzhled Novinek. Poté má uživatele kontaktovat správce investiční platformy. Teprve s jeho pomocí jsou pak z důvěřivců vylákány peníze.

Kyberšmejdi často poškozenému přímo volají, ukázku takového hovoru naleznete v úvodu tohoto článku. Níže si pak můžete prohlédnout, jak následně probíhá komunikace prostřednictvím chatovací aplikace WhatsApp.

Foto: Novinky/Policie ČR

Ukázka komunikace s podvodníky na WhatsAppu

„Uskutečněno bylo několik hovorů či písemné komunikace přes různé aplikace. Zvláštností bylo, že hovory byly téměř pokaždé z jiného telefonního čísla, přičemž předvolby měly být buď z Polské republiky, nebo Spojeného království Velké Británie. Poté volající požadovali stáhnutí aplikace – platformy a uhrazení registračního poplatku. To už poškození v platformě sledovali, jak jim registrační poplatek vydělává peníze. Zřejmě to bylo motivací investovat více a více peněz. Postupně tak ze svých účtů poslali statisíce v domnění dobré investice,“ popsala policejní mluvčí.

Konkrétně u dvou zachycených případů přišla poškozená žena z Ostravska ve věku okolo 40 let o více než půl milionu korun. Druhým poškozeným je téměř šedesátiletý muž, který investoval přes 400 000 korun. „Tyto peníze už tak asi ani jeden z nich neuvidí,“ konstatovala Michalíková.

„Jak poškození uvedli, měli si volat a dopisovat s několika lidmi. Někteří hovořili plynule česky, jiní měli východní přízvuk. Při psané komunikaci dělali pravopisné chyby – zřejmě překladač,“ podotkla policejní mluvčí.

Foto: Novinky/Policie ČR

Ukázka komunikace s podvodníky na WhatsAppu

Nevyplňovat, nekomunikovat

Uživatelé by neměli v žádném případě své osobní informace už do registračního formuláře vyplňovat. Pokud tak učiní, měli by se vyvarovat následné komunikace se správcem platformy a odesílání jakýchkoli finančních prostředků.

„Policie opět v těchto případech varuje veřejnost před tímto podvodným jednáním a doporučuje maximální obezřetnost, jelikož ke každé takové investici je potřeba přistupovat jako k rizikové,“ varovala Michalíková.

Před samotnou investicí do kryptoměn je podle ní vždy potřeba zjistit, jak tyto investiční platformy fungují a jakým způsobem se provádí nákup a prodej této měny. „Stejně tak je důležité ověřit si věrohodnost investičního poradce nebo dané společnosti a rovněž je třeba pamatovat na to, že nikomu za žádných okolností není možné povolovat vzdálený přístup ke svému počítači. Tyto případy jsou dnes opravdu sofistikované,“ uzavřela policejní mluvčí.

V galerii níže naleznete ukázky dalších podvodných článků, které se v posledních týdnech objevily na síti. Některé jsou zdařilejší, jiné kopírují pouze logo serveru Novinky.cz. Nejčastěji se podvodné články šíří jako reklama na sociálních sítích.

Blokace není snadná

Podobné falešné články se zobrazují na různých zahraničních internetových doménách. Na podvodné odkazy můžete narazit dokonce i na facebooku, ve vyhledávání googlu či na youtubu. Kyberšmejdi si jejich propagaci jednoduše zaplatí jako reklamu.

Využívají přitom toho, že tyto internetové platformy působí po celém světě. Reklamu si tak zakoupí někde v zahraničí, kde českému textu nikdo nerozumí, a nemůže tedy snadno odhalit, že se jedná o phishingový podvod.

Kvůli tomu, že se neustále mění internetové domény, na kterých jsou podvodné články umístěny, zpravidla nepomáhá ani nahlašování falešných reklam poskytovatelům služeb. Totožná reklama se jednoduše objeví znovu, akorát na jiných internetových stránkách.

Řešením je samozřejmě blokace podvodných domén, ale ty přibývají zpravidla rychlejším tempem, než jsou zakazovány. Podvodníci mohou relativně snadno zřídit klidně i stovky podvodných domén každý den. To je hlavní důvod, proč se falešné internetové stránky s investičními radami šíří internetem jako lavina.

Proč kyberšmejdi zneužívají vzhled serveru Novinky.cz?

Důvod, proč kyberšmejdi používají vzhled a logo zpravodajského serveru Novinky.cz, je vcelku prostý. Snaží se tak vzbudit u lidí pocit důvěry velkého média, načež jim naservírují „zaručené investiční rady“.

Design serveru Novinky.cz je imitován vcelku zdařile, což může i jinak ostražité uživatele zmást. Pozornější čtenáři si však mohou všimnout, že v adresním řádku internetového prohlížeče je úplně jiná doména nebo že odkazy na jednotlivé rubriky v záhlaví podvodné zprávy vůbec nefungují.

Je tedy zřejmé, že jde o jednoúčelově vytvořenou stránku, která má za úkol důvěřivce navnadit, a právě značka Novinek má přispět k tomu, aby zpráva působila důvěryhodně.

Důvěryhodnost se snaží kyberzločinci zvýšit i připojením falešné diskuse s hromadou spokojených zákazníků, kteří již z nového zákona profitují.

Kariéra Jana Krause visí na vlásku, vymýšlí si kyberšmejdi. Důvěřivce oškubou

Bezpečnost

Související články

Výběr článků

Načítám