Hlavní obsah

Andreed oslabil, žádný jiný virus přesto neútočí na Android častěji

V meziměsíčním srovnání škodlivý kód Andreed oslabil, stále jde ale o nejrozšířenější hrozbu pro zařízení s operačním systémem Android. Žádný jiný malware neútočil v červenci na chytré telefony a tablety s platformou od Googlu častěji. Vyplývá to ze statistik antivirové společnosti Eset.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Maskot Androidu (ilustrační foto)

Článek

Andreed není v Česku žádnou novinkou, ve vlnách útočí již delší dobu. V červenci přitom patřil jeho podíl k těm nejnižším v letošním roce, i to ale stačilo na obsazení první příčky.

Z lednových 14,77 % posílila podle statistik Esetu tato hrozba v únoru na 15,26 % a v březnu na rekordních 17,52 %. V dubnu byl sice zaznamenán mírný pokles na 16,25 %, ale pak začal Andreed opětovně posilovat. V květnu tak podíl mezi ostatními škodlivými kódy na platformě Android činil již 16,42 % a v červnu už 17,48 %.

V červenci nicméně přišel pokles na 13,44 %. Ostatní hrozby však měly podíl jen v jednotkách procent. Stále jde tedy o nejrozšířenější mobilní hrozbu v Česku.

Každý 20. útok cílí na bankovní účet. Může za to jediný virus

Bezpečnost

Lidé adware podceňují

Andreed patří mezi škodlivé kódy typu adware. Útočníci se prostřednictvím něj nesnaží ukrást žádná citlivá data, ale na napadeném stroji zobrazují nadměrně reklamu, z čehož následně profitují.

A to je patrně hlavní důvod, proč je tento nezvaný návštěvník na mobilních zařízeních stále tak moc podceňovaný. V médiích totiž častěji dostávají prostor zákeřnější hrozby, jako jsou nejrůznější vyděračské viry, které uzamknou všechna uložená data a za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné.

Bezpečnostní experti nicméně dlouhodobě varují, že Andreed sice není tolik devastující, ale rozhodně také není jeho infekce bez rizika.

„Nevyžádaná agresivní reklama může fungovat jako prostředník mezi námi a závažnějšími typy škodlivých kódů. Reklamní odkazy nás totiž mohou odvést na webové stránky, na kterých můžeme do zařízení stáhnout nebezpečnější malware,“ varuje Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu.

Andreed se nejčastěji šíří prostřednictvím upravených aplikací, které si uživatelé mohou stáhnout z neoficiálních obchodů. V uplynulém měsíci na něj mohli uživatelé narazit především ve falešných hrách, konkrétně v titulu Car Factory Simulator.

Jak bránit PC a mobily proti hackerům?

Počítačoví piráti neustále hledají nové cesty, jak se lidem dostat do počítače. Propašovat škodlivé kódy se přitom stále častěji snaží také do mobilů a tabletů.

Do mobilních zařízení se snaží kyberzločinci dostat prakticky stejným způsobem jako do klasických počítačů. Hledají chyby v nejrůznějších aplikacích a operačních systémech, které by jim dovolily propašovat záškodníka do cizího přístroje.

Hackeři také spoléhají na to, že uživatelé rizika podceňují. Na klasických počítačích provozuje antivirový program prakticky každý, u mobilů a tabletů tomu tak ale není. Počítačovým pirátům tedy nic nestojí v cestě. Poradíme, jak jednotlivá zařízení ochránit.

Falešné SMS zaplavují Česko. Straší pokutami

Bezpečnost

Související články

Výběr článků

Načítám