Hlavní obsah

Andreed nepřestává strašit. Za každým devátým útokem na mobily stojí jediný virus

Andreed je dlouhodobě nejrozšířenějším škodlivým kódem v Česku pro chytré telefony a počítačové tablety s operačním systémem Android. Přestože je nyní již druhým měsícem na ústupu, stále nebyl tento nezvaný návštěvník z první příčky nejrozšířenějších mobilních virů sesazen. Aktuálně stojí za každým devátým zachyceným útokem. Vyplývá to ze statistik antivirové společnosti Eset.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Andreed patří mezi škodlivé kódy typu adware. Útočníci se prostřednictvím něj nesnaží ukrást žádná citlivá data, ale na napadeném stroji zobrazují nadměrně reklamu, z čehož následně profitují.

To je patrně i hlavní důvod, proč je tento nezvaný návštěvník na mobilních zařízeních stále tak moc podceňován. V médiích totiž častěji dostávají prostor zákeřnější hrozby, jako jsou nejrůznější vyděračské viry, které uzamknou všechna uložená data a za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné.

Bezpečnostní experti nicméně dlouhodobě varují, že Andreed sice není tolik devastující, ale rozhodně také není jeho infekce bez rizika.

Falešný „Brad Pitt“ okouzlil dvě ženy. Poslaly mu miliony

Bezpečnost

„Prostřednictvím reklamy mohou útočníci inzerovat podvodná sdělení nebo nás odkazovat na nebezpečné stránky obsahující malware,“ varoval Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu.

„Škodlivou reklamu využívají také ve větších a propracovanějších útocích jako prostředek k manipulaci. V takové kampani se útočníci zaměřili například i na české banky. Pomocí nové phishingové techniky se snažili oklamat právě uživatele chytrých mobilních telefonů a přimět je k instalaci domnělých aktualizací pro bankovní aplikace,“ konstatoval Jirkal.

Útočí ve vlnách

Podle něj by navíc uživatelé měli být před tímto nezvaným návštěvníkem na pozoru, protože útočí ve vlnách. Aktuální oslabení tedy neznamená, že již v příštích týdnech nebude útočit opět častěji. To koneckonců naznačují už uplynulé měsíce letošního roku.

Z lednových 14,77 % posílila podle statistik Esetu tato hrozba v únoru na 15,26 % a v březnu na rekordních 17,52 %. V dubnu byl sice zaznamenán mírný pokles na 16,25 %, ale pak začal Andreed opětovně posilovat. V květnu tak podíl mezi ostatními škodlivými kódy na platformě Android činil již 16,42 % a v červnu už 17,48 %.

V červenci nicméně přišel pokles na 13,44 %, který v srpnu pokračoval podle zatím nejnovějších statistik na 11,54 %. Ostatní hrozby však měly v uplynulém měsíci podíl jen v jednotkách procent. Nejrozšířenější mobilní hrozbou v Česku je tedy stále Andreed.

Nebezpečná hra i luštění křížovek

„Počet detekcí adwaru Andreed začal s příchodem prázdnin klesat a v srpnu tento pokles pokračoval. Uživatelé by ale rozhodně neměli předpokládat, že riziko v podobě adwaru je v České republice menší nebo že se adware z našeho prostředí trvale stahuje,“ doplnil k aktuálnímu vývoji bezpečnostní expert.

Andreed se nejčastěji šíří prostřednictvím upravených aplikací, které si uživatelé mohou stáhnout z neoficiálních obchodů. V uplynulém měsíci na něj mohli uživatelé narazit především ve falešných hrách, konkrétně v titulu Mini Ninjas. Objevoval se ale také v aplikaci určené k luštění křížovek.

Pokud se lidé chtějí vyhnout infiltraci škodlivého kódu do svého mobilního zařízení, neměli by stahovat aplikace z neznámých zdrojů a pochybných neoficiálních obchodů. Právě tam se totiž viry schovávají nejčastěji.

Po zákeřném malwaru AsyncRAT se slehla zem

Bezpečnost

Související články

Výběr článků

Načítám