Hlavní obsah

Andreed neoslabuje, terorizuje mobily s Androidem

Škodlivý kód Andreed je dlouhodobě nejrozšířenějším škodlivým kódem pro platformu Android. Podle bezpečnostních expertů z antivirové společnosti Eset se na tom nic nezměnilo ani v květnu, kdy v meziměsíčním srovnání tento nezvaný návštěvník dokonce ještě posílil.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Andreed se řadí mezi nejrozšířenější kybernetické hrozby v Česku již druhým rokem, v tuzemsku přitom útočí ve vlnách. Vloni v červenci dosahovaly detekce adwaru Andreed podílu mezi ostatními hrozbami 13,69 %, v srpnu už jen 11,41 %. V obou měsících mu tak ve virových statistikách patřila dokonce až druhá příčka. V září však tento nezvaný návštěvník vystřelil až na 17,35 %.

V říjnu sice podíl klesl na 15,98 %, v listopadu se ale počet detekcí opět zvýšil na 16,29 %. Prosincový pokles na 13,47 % pak evokoval, že je Andreed opět na ústupu.

Chtěla vydělávat sledováním videí, nakonec přišla o 120 tisíc

Bezpečnost

Místo ústupu další růst

Opak byl ale pravdou. V lednu totiž množství detekcí poskočilo směrem vzhůru na 14,77 %, v únoru to bylo 15,26 % a v březnu rekordních 17,52 %.

V dubnu byl sice zaznamenán mírný pokles na 16,25 %, ale v uplynulém měsíci začaly detekce opět růst – tento nezvaný návštěvník stál za 16,42 % všech zachycených útoků na platformu Android v tuzemsku. Ostatní hrozby přitom měly podíl jen v jednotkách procent.

Andreed se nejčastěji šíří prostřednictvím upravených aplikací, které si uživatelé mohou stáhnout z neoficiálních obchodů. V uplynulém měsíci na něj například uživatelé mohli narazit především ve falešných hrách.

Adware lidé podceňují

Andreed patří mezi škodlivé kódy typu adware. Útočníci se tedy prostřednictvím něj nesnaží ukrást žádná citlivá data, ale na napadeném stroji zobrazují nadměrně reklamu, z čehož následně profitují.

Rozhodně to však neznamená, že adware je v tomto srovnání bez rizika. „Nevyžádaná agresivní reklama může fungovat jako prostředník mezi námi a závažnějšími typy škodlivých kódů. Reklamní odkazy nás totiž mohou odvést na webové stránky, na kterých můžeme do zařízení stáhnout nebezpečnější malware,“ varoval Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu.

Jak bránit mobily a tablety?

Kybernetické hrozby se stále častěji týkají také mobilních zařízení, jako jsou chytré telefony a počítačové tablety. Se zabezpečením těchto zařízení si totiž láme hlavu málokdo. Právě proto útočí hackeři na mobilní přístroje stále častěji.

Je tedy velmi důležité chránit nejen PC, ale i tablety a smartphony antivirovými programy a dalšími bezpečnostními nástroji. Před podobnými nezvanými hosty dokážou ochránit speciální programy. Kromě klasických antivirů jde například o aplikace, které se soustředí pouze na špionážní software a hledání trojských koňů.

Na mobilu nebo tabletu by měl být nainstalován vždy jen jeden bezpečnostní program svého druhu. Dva antiviry na disku dokážou udělat pěknou neplechu. Samotný antivirus ale zárukou bezpečí není.

Velmi důležité jsou také aktualizace, protože právě chyby v operačním systému a nejrůznějších programech počítačoví piráti velmi často zneužívají k tomu, aby do zařízení propašovali nezvané návštěvníky.

Na tyto ransomwary pozor, útočí nejčastěji

Bezpečnost

Související články

Kyberšmejdi kradou identity stále častěji

Kyberšmejdi kradou identity stále častěji, slouží jim totiž k následným útokům. V loňském roce se tak ukradené identity staly historicky vůbec poprvé...

Výběr článků

Načítám