Hlavní obsah

Agent Tesla dál oslabuje. Množství detekcí je nejnižší od začátku roku

Praha

Ještě před začátkem letních prázdnin byl Agent Tesla tím vůbec nejrozšířenějším škodlivým kódem vůbec, stál za každým třetím zachyceným útokem na platformu Windows v Česku. V poslední době je ale tento záškodník na ústupu, v meziměsíčním srovnání dokonce množství detekcí kleslo prakticky na polovinu.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hned na úvod je nutné zdůraznit, že Agent Tesla útočí v Česku ve vlnách. To, že je aktuálně počet detekcí nejnižší od začátku letošního roku, ještě nutně neznamená, že příští měsíc nepřijde nová útočná vlna.

Krásně to dokládají data za letošní rok. Například v lednu činil jeho podíl mezi ostatními hrozbami 17,14 %, v únoru to bylo 17,90 %. V březnu sice došlo k poklesu na 11,29 %, ale v dubnu vystřelil počet detekcí strmě vzhůru na 21,92 %.

V květnu Agent Tesla opětovně oslabil a bezpečnostní experti jen napjatě sledovali, jaký bude následný vývoj. A bohužel přišel dramatický nárůst. Z květnových 13,48 % tak ve virových statistikách tento malware posílil v červnu na 29,15 %.

10 virů, které útočí na Windows nejčastěji

Bezpečnost

V létě začal oslabovat

Během léta ale začal Agent Tesla opět oslabovat. V červenci tak jeho podíl činil už jen 12,03 % a v srpnu – podle zatím nejnovějších statistik, které byly zveřejněny tento týden ve středu – už jen 6,96 %.

Přesto v tuto chvíli nikdo nedokáže se 100% jistotou říci, zda budou v nadcházejících týdnech detekce opět růst, nebo naopak ještě více klesat. Obezřetnost je tedy stále ještě namístě.

Agent Tesla je typickým zástupcem špionážního malwaru – tzv. spywaru -, který se zaměřuje na odcizení hesel. Tento nezvaný návštěvník pochopitelně neútočí pouze v Česku, mezi nejrozšířenější hrozby patří dlouhodobě napříč celým světem.

„Největším rizikem je spyware pro hesla, která ukládáme do internetových prohlížečů. Webové prohlížeče totiž nejsou před útoky spywaru dostatečně zabezpečené. Útočníci poté profitují z monetizace takto získaných dat, prodeje samotných přihlašovacích údajů či z výkupného za opětovné zpřístupnění služeb,“ varoval Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské výzkumné pobočce Esetu.

Pozor na spustitelné soubory

Agent Tesla se nejčastěji šíří jako příloha u nevyžádaných e-mailů. V srpnu šlo nejčastěji o přílohu s názvem „DRAFT MBL LHV3495264 327291535_V2.exe“. Pokud v příloze objevíme spustitelný soubor s touto koncovkou, neměli bychom přílohu vůbec rozklikávat – naopak je nutné takové e-maily neprodleně smazat.

Právě prostřednictvím spustitelných souborů v přílohách nevyžádaných e-mailů se totiž škodlivé kódy šíří na platformě Windows nejčastěji, jak Novinky varovaly již dříve.

Jak bránit PC a mobily proti hackerům?

Počítačoví piráti neustále hledají nové cesty, jak se lidem dostat do počítače. Propašovat škodlivé kódy se přitom stále častěji snaží také do mobilů a tabletů.

Do mobilních zařízení se snaží kyberzločinci dostat prakticky stejným způsobem jako do klasických počítačů. Hledají chyby v nejrůznějších aplikacích a operačních systémech, které by jim dovolily propašovat záškodníka do cizího přístroje.

Hackeři také spoléhají na to, že uživatelé rizika podceňují. Na klasických počítačích provozuje antivirový program prakticky každý, u mobilů a tabletů tomu tak ale není. Počítačovým pirátům tedy nic nestojí v cestě. Poradíme, jak jednotlivá zařízení ochránit.

„Někdo chce za vás čerpat úvěr.“ Důvěřivci z Hodonínska přišli o čtyři miliony

Bezpečnost

Související články

Okolo obětí povodní už krouží podvodníci

Voda po povodních ještě zcela neopadla a kyberšmejdi už krouží okolo obětí tohoto živlu. Podvodníci začali pod hlavičkou Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP)...

Výběr článků

Načítám