Hlavní obsah

Atentát na Trumpa vyhnal cenu bitcoinu vzhůru

Butler/Praha

Atentát na Donalda Trumpa, který se stal během víkendu na předvolebním mítinku, vyhnal cenu bitcoinu směrem vzhůru. Podle analytiků se investoři obávají dalších nepokojů před prezidentskými volbami ve Spojených státech, proto nyní masivně investují do kryptoměn. Posílilo také ethereum. Vyplývá to z informací specializovaného serveru CoinMarketCap.

Článek

Trump se stal terčem atentátníka na sobotním mítinku v Pensylvánii. Kandidát na amerického prezidenta byl postřelen dvacetiletým střelcem. Při střelbě zahynul jeden účastník setkání a bezpečnostní složky zastřelily i samotného útočníka. Důvody jeho činu jsou zatím nejasné. Bývalého prezidenta střela zasáhla do ucha, z mítinku ho vyvedli osobní strážci.

Nervozita na trzích plynoucí z možných nepokojů zvýšila investice do kryptoměn, což se projevilo rostoucím kurzem. V pátek – tedy před atentátem – se bitcoin obchodoval za 1 320 484 Kč.

Atentát na Trumpa vyšetřuje FBI jako možný domácí terorismus

Amerika
Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Kurz posílil o téměř 150 tisíc

Od soboty ale hodnota neustále roste, v pondělí se tak jedna virtuální mince obchodovala už za 1 468 468 Kč. Během uplynulých dvou dnů tak bitcoin posílil bezmála o 150 tisíc korun.

„Aktuální růst ceny bitcoinu by mohl odrážet obavy z dalších občanských nepokojů. Pravděpodobně se po otevření trhů dočkáme také určitého odklonu od rizika, to by ale mělo brzy odeznít,“ citovala agentura Reuters Khoona Goha, šéfa výzkumu ve společnosti ANZ.

Zatím absolutní rekord si bitcoin připsal letos v březnu, kdy se jedna virtuální mince obchodovala za 1 704 367 Kč. Investoři se začali o nejznámější kryptoměnu zajímat daleko více poté, co bylo v lednu schváleno 11 bitcoinových ETF v USA – zkratka ETF označuje fond obchodovaný na burze.

Aktuálně je sice hodnota citelně nižší, avšak začátek roku převyšuje o stovky tisíc korun. Tehdy se totiž bitcoin nabízel za 946 227 Kč.

Ethereum roste také

Po vzoru bitcoinu rostou i další kryptoměny. Například ethereum se v pátek nabízelo za 71 171 Kč, v pondělí již kurz činil 78 486 Kč.

Pro úplnost dodejme, že letošní rok odstartovalo ethereum kurzem 51 890 Kč. Absolutní rekord si druhá nejznámější kryptoměna připsala v listopadu 2021, kdy se obchodovala za 104 970 Kč.

.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Objem obchodů s kryptoměnami v květnu stoupl na 400 milionů

Internet a PC

Související články

Výběr článků

Načítám