Hlavní obsah

Americká satelitní televize začne přijímat bitcoiny

Novinky, tov

Společnost Dish Network, která poskytuje satelitní vysílání 14 miliónům domácností, se stane zatím největší firmou, která přijímá počítačovou měnu bitcoin. Informovala o tom agentura AP.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Firma uvedla, že hodlá přijímat platby v bitcoinech od září. S nápadem podle ředitele Dish Network přišel jeden ze zaměstnanců, sám fanoušek bitcoinů. Firma poskytuje satelitní vysílání i do mobilních telefonů a věří, že techničtí nadšenci tuto možnost přivítají.

"Vždy se snažíme zajišťovat svým zákazníkům možnost volby a pohodlí, což se týká i metody pro placení účtů," řekl podle  AP šéf společnosti Dish Bernie Han.

Bitcoiny přijímají také některé hotely, restaurace a cestovní kanceláře především v USA.

V Praze začal ve středu fungovat první tuzemský automat na nákup a prodej této virtuální měny. Že bude přijímat bitcoiny vzápětí oznámila jedna z advokátních kanceláří. Připojila se tak k několika desítkám tuzemských obchodníků a poskytovatelů služeb.

Měna bitcoin vznikla v roce 2009 a je navržena tak, aby ji nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Kurz bitcoinu je ale velmi kolísavý, aktuálně se pohybuje kolem 570 dolarů, tedy asi 11 500 korun. Kritici této měny navíc často upozorňují na její možné zneužití k praní špinavých peněz. Zaměřit se na ni chce ve svých kontrolách proto také i ministerstvo financí.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám