Hlavní obsah

Americká Delta se nevzpamatovala z IT výpadku. Rušení letů hrozí celý týden

Pro cestující amerických aerolinek Delta Air Lines je to špatná zpráva. Zatímco většina světových leteckých společností po víkendovém výpadku informačních systémů funguje, Delta stále ruší stovky letů a problémy budou zřejmě trvat do konce týdne, upozornil server CNN.

Foto: Reuters

Cestující čekají na odbavení Delta Air Lines na letišti v Atlantě.

Článek

Rušení letů Delta Air Lines zasáhlo zhruba půl milionu cestujících, kterým překazilo dovolenkové plány. Aerolinky zřejmě čeká vyšetřování federálními úřady, protože zpoždění a rušení letů jsou mnohem dramatičtější než u ostatních dopravců.

Ačkoli odbavovací systémy pro cestující již fungují v pořádku, Deltě se nepodařilo opravit interní systémy, s jejichž pomocí organizují služby pilotů a stevardů a povolávají je do služby. Aerolinky jejich velikosti se bez tohoto systému obtížně obejdou.

Kdo zaplatí účet za globální chaos? Výpadek IT způsobil astronomické škody

Internet a PC

Problémy budou přetrvávat

Šéf IT Rahul Samant zaměstnance v prohlášení začátkem týdne upozornil, že problémy budou přetrvávat ještě další dny.

Začátkem týdne Delta a její regionální dopravce Endeavor Air podle CNN zrušily téměř 70 procent všech letů z a do USA. O víkendu šlo o tisíce letů, později v týdnu o vyšší stovky letů denně.

Americký ministr dopravy Pete Buttigieg oznámil, že jeho úřad zahájí vyšetřování Delta Air Lines, zda plní zákony a chová se spravedlivě k cestujícím.

„Slyším spoustu stížností, které mě znepokojují. Že lidé dlouhé hodiny čekají na nový let, spí na podlaze letiště, i případy dětí bez doprovodu, které uvázly na letištích,“ řekl ministr v úterý novinářům.

Na Letišti Praha už všichni letečtí dopravci, kterých se dotkl páteční celosvětový výpadek odbavovacího systému GoNow, fungují ve standardním režimu, uvedla již během víkendu ředitelka komunikace pražského letiště Eva Krejčí. Cestující nicméně upozornila, aby sledovali svůj let na webu s přehledem letů.

Jedna jediná aktualizace

Páteční výpadek zasáhl širokou škálu odvětví od letecké dopravy až po finanční služby a vyvolal bezprecedentní zmatky po celém světě. Mimo provoz bylo podle Microsoftu zhruba 8,5 milionu počítačů.

Postižené stroje s operačním systémem Windows se většinou zasekly v nekonečné smyčce restartů, nebylo je tedy možné standardně zapnout. Všechny počítače se musely opravit ručně jeden po druhém, což v některých případech trvalo s ohledem na množství nefunkčních strojů klidně i několik dní.

Vše přitom způsobila jediná aktualizace bezpečnostního softwaru společnosti Crowdstrike. „Nejde o žádný bezpečnostní incident ani kybernetický útok. Problém byl identifikován, izolován a byla nasazena oprava,“ uvedl na síti X generální ředitel společnosti Crowdstrike George Kurtz.

Chyba se týkala aplikace Falcon. To je software, který umožňuje detekovat malware na koncových bodech. „Mohli bychom to připodobnit k antiviru, který ale funguje na úrovni sítě a je určen pro podnikové systémy,“ prohlásil pro stanici CNN Jeffrey Foster, docent na katedře bezpečnostních studií a kriminologie na australské Macquarie University.

Většina lidí společnost Crowdstrike nezná, protože se nezaměřuje na koncové uživatele, ale na velké korporace, firmy, organizace a úřady. Podle serveru BBC firma zaměstnává 8500 lidí a má bezmála 24 000 zákazníků z různých koutů světa.

Foto: repro crowdstrike.com

Webové stránky společnosti Crowdstrike

Crowdstrike – společnost, kvůli níž zkolaboval IT svět

Bezpečnost

Související články

Výběr článků

Načítám