Hlavní obsah

Amazonský kmen se dočkal internetu. Stal se závislým na pornu a sítích

Marubo, odlehlý a samotářský kmen ze západní Amazonie, se díky podnikateli Elonu Muskovi a jeho službě Starlink dočkal poprvé ve své historii připojení k internetu. Jenže po prvotním nadšení internet místním ukázal svou stinnou stránku. Zejména mladí příslušníci poměrně cudného kmene se stali závislými na pornu či sociálních sítích a podle starších až nezdravě zlenivěli.

Foto: archív výrobce

Anténa od Starlinku (ilustrační foto)

Článek

„Když to přišlo, všichni byli šťastní,“ řekla reportérovi New York Times třiasedmdesátiletá Tsainama Marubo. Marubové jsou k internetu připojeni od loňského září, po devíti měsících nadšení ovšem opadlo. „Ale teď je to špatné. Mladí kvůli internetu zlenivěli, učí se zvykům bílých lidí,“ doplnila Marubo.

Marubové jsou zdrženlivý až cudný kmen, kde i polibek na veřejnosti budí pohoršení. Alfredo Marubo (všichni příslušníci kmene mají stejné příjmení) se ale obává, že s příchodem internetu se určité standardy slušnosti změní. Podle Alfreda spousty mladých Marubů ve skupinových chatech sdílí pornografická videa a už si také povšiml agresívního sexuálního chování u některých mladíků z kmene.

„Bojíme se, že to mladí budou chtít vyzkoušet,“ projevil Alfredo obavy o určitých, řekněme neobvyklých, sexuálních praktikách, které se začaly objevovat na obrazovkách telefonů. „Všichni jsou tak moc připojení, že někdy ani nemluví s vlastní rodinou,“ doplnil své obavy z nové technologie Alfredo.

Muž fotil osm let Amazonii. Není to vždy veselý pohled

Lifestyle

Marubové s anténou Starlink

Sní o procestování světa

Starlink funguje na propojení antén k šesti tisícům satelitů na nízké orbitě. Právě nezbytné antény darovala kmeni americká podnikatelka Allyson Reneau.

Zpočátku bylo internetové připojení považováno kmenem za velký přínos. Najednou byli schopni kontaktovat příslušné úřady v případě mimořádné či krizové situace, například v případě potenciálně smrtelných kousnutí hadem. „Už to zachraňuje životy,“ uvedl čtyřicetiletý Enoque Marubo. Marubové také můžou mnohem rychleji sdílet s ostatními amazonskými kmeny vzdělávací zdroje nebo se spojit se svými přáteli či rodinnými příslušníky, kteří nyní žijí jinde.

Stejně tak internetové připojení otevřelo možnosti mladým Marubům, z nichž někteří nedokázali doposud pojmout, co vůbec leží za hranicemi jejich nejbližšího okolí. Jedna z nich New York Times řekla, že nyní sní o procestování světa, další se zase chce stát zubařkou v São Paulu.

Nelovíš = nejíš

Enoque nicméně poukázal na zjevné nevýhody připojení. „Změnilo to každodenní rutinu natolik, že je to až škodlivé,“ podotkl. „Ve vesnici to je tak, že když nelovíš, nerybaříš a nesázíš rostliny, tak nejíš,“ dodal.

K němu se přidal o dva roky starší TamSay. „Někteří mladí naše tradice udržují. Jiní chtějí strávit celé odpoledne na svých telefonech,“ postěžoval si.

Závislost Marubů na internetu vedla k tomu, že vůdci kmene z obav, že se ústně předávaná historie a kultura kmene navždy vytratí, omezili připojení na dvě hodiny ráno, pět hodin večer a celou neděli.

Někteří rodiče se ale bojí, že už je pozdě. Další z otců Kâipa Marubo je plný úzkosti z toho, že jeho děti hrají násilné videohry. „Bojím se, že je budou chtít napodobovat,“ uvedl.

Další zase kvůli nedostatku digitální gramotnosti často naletí internetovým podvodníkům nebo chatují na sociálních sítích s cizinci.

Někteří brazilští představitelé rozšiřování internetového připojení mezi odlehlé komunity kritizují, podle nich se mohou jejich unikátní kultury a zvyky navždy vytratit. „Tomu se říká etnocentrismus. Bílí muži si myslí, že ví, co je pro ně (domorodé kmeny, pozn. red.) nejlepší,“ podotkla k tomu brazilská aktivistka Flora Dutra, která se věnuje amazonským domorodým kmenům a podle níž je internet pro ně přínosem.

Amazonskému pralesu hrozí do roku 2050 nenávratné změny

Věda a školy

Související články

Výběr článků

Načítám