Hlavní obsah

Amazon testuje ve skladech humanoidní roboty. Lidé se bojí o práci

Seattle

Společnost Amazon začala ve skladech testovat humanoidní roboty. Ti připomínají své lidské protějšky, mají nohy i ruce – mohou se tedy pohybovat i přenášet předměty. Zaměstnanci Amazonu se tak obávají, že přijdou o práci. Americký internetový gigant podle serveru BBC nicméně uklidňuje, že tomu tak není.

Amazon nasadil roboty a lidé se obávají o svá pracovní místa.Video: Reuters

Článek

Noví humanoidní roboti se jmenují Digit, fungují podobně jako skladníci. Jsou tedy v praxi schopni manipulovat s krabicemi či balíky. Díky nohám se pak roboti mohou pohybovat kdekoliv po skladu, tedy i v místech, kde to bylo pro alternativní modely s kolečky nemyslitelné.

Podobnost s lidmi je ale patrně i hlavním důvodem, proč se zaměstnanci Amazonu obávají, že přijdou o místo. „Doposud jsme už zaznamenali ztrátu stovek pracovních míst v distribučních centrech,“ prohlásil podle serveru BBC zástupce britských odborů Stuart Richards.

Lidé se bojí o místa. Většina Evropanů volá po regulaci AI

Software

Zdůraznil přitom, že humanoidní roboti „jsou dalším krokem na cestě k propouštění lidí“. Ještě před nástupem humanoidních robotů totiž Amazon využíval jiné modely, které tak pokročilé nebyly.

Americký internetový gigant tvrdí, že už nyní využívá 750 000 robotů, kteří spolupracují s lidmi.

Zástupci Amazonu se snaží obavy zaměstnanců klidnit prohlášením, že roboti nemohou nikdy zcela převzít lidskou práci ve skladech, což platí i o těch humanoidních. Sloužit mají spíše k ulehčení neustále se opakujících rutinních úkonů.

„Pro náš distribuční proces jsou lidé zcela zásadní. Jejich schopnost myšlení je na vyšší úrovni, to samé platí také o schopnosti řešit problémy,“ prohlásil šéf robotického oddělení Amazonu Tye Brady.

Podle něj si Amazon od nasazení humanoidních strojů slibuje lepší servis pro zákazníky, protože se pracovníkům uvolní ruce na jiné činnosti.

AI práci lidí zcela nepřevezme

Nejen s rozmachem robotiky, ale také umělé inteligence (AI) se stále více lidí obává o práci. Mezinárodní organizace práce (ILO) nicméně už v srpnu upozornila, že takové nářky nejsou namístě, AI podle nejnovější studie totiž pravděpodobně nepřevezme úplně kontrolu nad prací většiny lidí. Automatizace části jejich povinností je však prý nevyhnutelná, což by mohlo uvolnit prostor pro jiné úkoly.

„Většina pracovních míst a odvětví je vystavena automatizaci jen částečně. Je tedy pravděpodobnější, že je umělá inteligence spíše doplní, než nahradí,“ došla podle serveru BBC k závěru organizace.

Ta rovněž upozornila, že nejvíce postižena by mohla být práce vykonávaná v kancelářském prostředí, což by mohlo mít dopad zejména na zaměstnanost žen v těchto oblastech, kde jsou často silně zastoupeny, především v bohatších zemích.

V oblasti kancelářských aktivit může být podle studie až čtvrtina úkolů automatizována. Většina jiných profesí, například manažeři a prodejci, by pak měla být postižena podstatně méně. „Nejdůležitější dopad umělé inteligence bude pravděpodobně spočívat v rozšíření pracovních činností,“ stojí ve studii ILO.

Jaké obory se nemusí bát?

Podle nedávné zprávy americké investiční banky Goldman Sachs by umělá inteligence mohla nahradit až 300 milionů pracovních míst po celém světě. Umělá inteligence by ale také mohla vést k tvorbě nových pracovních míst a zvýšení produktivity v různých odvětvích.

Zpráva Goldman Sachs zdůrazňuje, že využití umělé inteligence se v různých oblastech liší a v administrativě lze zautomatizovat více pracovních úkolů než v jiných odvětvích, například ve stavebnictví.

Naštěstí jsou zde i dobré zprávy. Odborníci upozorňují, že jsou stále věci, které umělá inteligence nezvládá. Jde především o úkoly, jež vyžadují ryze lidské vlastnosti, jako je například emoční inteligence či kreativní myšlení. Změna oboru směrem k profesím, které tyto vlastnosti využívají, by tak mohla zmírnit šance, že dotyčného nahradí umělá inteligence.

Podle amerického futuristy Martina Forda existují tři kategorie, jež budou v dohledné budoucnosti od změn relativně izolované:

Tři kategorie profesí, které zatím umělá inteligence neohrožuje

  • Kreativní pozice: neděláte šablonovitou práci, nepřeskupujete věci, ale skutečně přicházíte s novými nápady a vytváříte něco nového.
  • Řemeslné profese: elektrikáři, instalatéři, svářeči apod.
  • Mezilidské vztahy: práce, které závisejí na „sofistikovaných mezilidských vztazích“. Řeč je o obchodních konzultantech, zdravotních sestrách či investigativních novinářích.

Expert: AI má hodně využití, je ale potřeba pamatovat i na rizika

Internet a PC

Související články

Umělá inteligence proniká do škol

Horká technologická novinka loňské zimy si nachází cestu do škol. Ty se zaměřují zejména na využití generativního jazykového modelu ChatGPT. I Národní...

Výběr článků

Načítám