Hlavní obsah

Akcionáři žalují Crowdstrike kvůli globálnímu výpadku IT systémů

Kyberbezpečnostní firma Crowdstrike se stala terčem žaloby ze strany vlastních akcionářů. Ti ji k soudu ženou v souvislosti s globálním výpadkem IT systémů, který v polovině července způsobil chaos po celém světě. Vše bylo přitom důsledkem chybné aktualizace softwaru.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Žaloba firmu Crowdstrike viní z poskytování nepravdivých a zavádějících informací o testování softwaru. Poukazuje rovněž na výrazný pokles ceny akcií podniku v reakci na výpadek počítačových systémů, píše server BBC.

Společnost podle žaloby oklamala investory, když je přesvědčila, že aktualizace jejího softwaru procházejí dostatečným testováním. Žaloba požaduje blíže nespecifikované odškodné pro investory, kteří vlastnili akcie firmy Crowdstrike v období od loňského 29. listopadu do letošního 29. července.

Žaloba poukazuje například na březnové prohlášení šéfa podniku George Kurtze, že software firmy je „ověřený, otestovaný a certifikovaný“. Společnost Crowdstrike obvinění vznesená v žalobě odmítla. „Domníváme se, že tato kauza je neopodstatněná a budeme firmu důrazně bránit,“ uvedla.

Kdo zaplatí účet za globální chaos? Výpadek IT způsobil astronomické škody

Internet a PC

Zkolabovaly miliony počítačů

Oběťmi kolapsu IT systémů se staly hlavně banky, média, aerolinky a obchody. Počítačové systémy nutné například k odbavení na letišti se dostaly kvůli aktualizaci bezpečnostního softwaru do nekonečné smyčky restartů, které vždy končily modrou obrazovkou smrti.

To se v konečném důsledku dotklo samozřejmě i běžných uživatelů. A jsou jich podle nejstřízlivějších odhadů desítky milionů, zkolabovaných PC bylo podle amerického Microsoftu sice jen 8,5 milionu, ale kvůli pár nefunkčním počítačům se zastavila ta největší světová letiště.

Právem se tak o červencovém kolapsu mluví jako o největším selhání IT systémů v celé historii lidstva.

Foto: repro crowdstrike.com

Webové stránky společnosti Crowdstrike

Většina lidí společnost Crowdstrike nezná, protože se nezaměřuje na koncové uživatele, ale na velké korporace, firmy, organizace a úřady.

„Crowdstrike se zabývá kybernetickou bezpečností na vyšší úrovni. Provozuje podnikový software Falcon, který umožňuje detekovat malware na koncových bodech,“ prohlásil pro stanici CNN Jeffrey Foster, docent na katedře bezpečnostních studií a kriminologie na australské Macquarie University.

„Mohli bychom to připodobnit k antiviru, který ale funguje na úrovni sítě a je určen pro podnikové systémy,“ doplnil Foster s tím, že zacílení na firmy je i hlavní důvod, proč nezkolabovaly počítače v našich domácnostech.

Jak funguje Crowdstrike Falcon?

Falcon je jedním z klíčových produktů společnosti Crowdstrike. Jde o robustní IT platformu, která je schopná detekovat indikátory útoku v reálném čase. V praxi tedy dovede upozornit na kybernetický nájezd hackerů či virů ještě dříve, než reálně proniknou do počítačů.

Jde tedy o sofistikovanou ochranu, která pracuje zcela automaticky. Systém by se dal připodobnit k antivirovému programu pro běžné počítače, který však funguje na úrovni sítě.

Falcon využívají především velké korporace a vládní subjekty, aby zabezpečily své systémy před hackery. Mezi klienty této společnosti patří například i americký Microsoft.

Katastrofální IT kolaps nedá vtipálkům spát. Zapojili i Čtvrtníčka

Internet a PC

Související články

Výběr článků

Načítám