Hlavní obsah

„Zakážu iPhony všem.“ Rozčilený Musk se drsně obouvá do Applu kvůli jeho AI

Pondělní tiskovka společnosti Apple rozpálila doběla amerického multimiliardáře Elona Muska. Vadí mu, že americký technologický gigant uzavřel partnerství s konkurenční společností OpenAI. Kvůli tomu chce zakazovat svým zaměstnancům iPhony – a striktní pravidla ohledně jablečných zařízení mají platit i pro návštěvy, které do Muskových podniků zamíří.

Foto: Reuters

Elon Musk

Článek

Společnost Apple představila v pondělí večer v americkém Cupertinu vlastní umělou inteligenci zvanou Apple Intelligence, kterou integruje do celého svého ekosystému. Tedy nejen do chytrých telefonů iPhone, ale také do počítačových tabletů iPad a počítačů Mac.

Vedle toho se ale americký technologický gigant rozhodl navázat spolupráci s firmou OpenAI, která je úzce propojena s americkým Microsoftem. Majitelé jablečných zařízení tak budou moci vyžívat zdarma nejnovější chatbot ChatGPT 4o, který bude integrován přímo do jednotlivých funkcí operačního systému.

Apple vyvinul vlastní umělou inteligenci

AI
Foto: Novinky

AI od Applu bude dostupná na celé řadě zařízení.

Frustrace gradovala

Musk neudržel nervy na uzdě ještě předtím, než společnost Apple své novinky odhalila.

„Pokud Apple integruje nástroje OpenAI na úrovni operačního systému, budou zařízení Applu v mých společnostech striktně zakázána,“ nebral si americký multimiliardář žádné servítky na síti X.

Musk je majitelem sociální sítě X, zároveň stojí v čele automobilky Tesla a vesmírné společnosti SpaceX. Stojí ale například i za firmou Neuralink či startupem xAI, který vyvíjí vlastní umělou inteligenci.

„A návštěvníci budou kontrolováni, svá zařízení od Applu budou muset nechat u vstupu, kde budou uložena ve Faradayově kleci,“ zdůraznil s tím, že tak chce zabránit, aby přístroje napojené na systémy OpenAI měly jakýkoliv přístup k jeho sítím.

Po tiskovce Applu, kde byla integrace ChatGPT do systému oznámena, jeho frustrace evidentně rostla. „Je absurdní, že Apple není dost chytrý na to, aby si vytvořil vlastní AI, a přesto slibuje, že je nějakým způsobem schopen zajistit, že OpenAI bude chránit vaši bezpečnost a soukromí,“ prohlásil Musk.

„Apple nemá ponětí, co se vlastně bude dít, jakmile vaše data předá OpenAI,“ burcoval šéf platformy X a rovnou osočil tvůrce ChatGPT, že uživatelská data prodávají.

Apple nicméně na tiskové konferenci zdůraznil, že bezpečnost uživatelských dat je pro podnik tou největší prioritou. Nejčastěji tak uživatelé budou moci využívat Apple Intelligence, která bude integrována přímo v telefonu, tabletu nebo počítači.

Teprve ve chvíli, kdy bude potřeba robustnější systém umělé inteligence, přijde na řadu ChatGPT. Uživatelé si přitom budou moci v nastavení svého zařízení vybrat, zda smí OpenAI pracovat s jejich daty – například s historií vyhledávání, nebo zda nikoliv.

Společnosti OpenAI ani Apple na kritiku Muska nereagovaly.

Musk stál u zrodu OpenAI

Musk stál v roce 2015 u zrodu startupu OpenAI, ve společnosti se však angažoval jen do roku 2018. Firmu v posledních letech nicméně neustále kritizuje za úzkou provázanost s americkým Microsoftem.

Softwarový gigant investoval do OpenAI v roce 2019 přesně jednu miliardu dolarů, podle aktuálního kurzu 23,02 miliardy korun. O partnerství obou společností se v současnosti už zajímají regulační orgány.

Vše vyvrcholilo letos v březnu, kdy Musk zažaloval OpenAI a jejího šéfa Sama Altmana za to, že firma „opustila původní cíl vyvinout AI, jejímž hlavním úkolem bude sloužit lidstvu“. Podle Muska, který se pohybuje na čelních místech, nejbohatších lidí světa, jde vedení OpenAI už jen o „vydělávání peněz“.

Elon Musk žaluje OpenAI a jejího šéfa, protože opustili původní poslání firmy

Ekonomika

Související články

Výběr článků

Načítám