Hlavní obsah

Zadarmo i za peníze. Jaké AI nástroje se vyplatí víc?

Umělá inteligence (AI) je v dnešní době součástí většiny aplikací a systémů. Tito účinní pomocníci mohou usnadnit a zefektivnit pracovní procesy, pomoct s úpravou fotek nebo vylepšit marketingovou strategii, což je pro mnoho lidí velmi praktické. Je ale nutné si AI nástroje a programy platit, nebo stačí alternativní verze zdarma?

Foto: Profimedia.cz

Umělá inteligence

Článek

Jedním z nejpoužívanějších a nejoblíbenějších AI nástrojů je chatbot ChatGPT-4 od OpenAI. Má svou placenou i neplacenou verzi a obě nabízejí skvělé funkce, například pokročilé konverzační schopnosti, úpravy textu, vytváření obrázků, kódování nebo zákaznický servis.

Placená verze je navíc neustále on-line a má neomezený přístup k nejnovějšímu modelu GPT-4o, který je zatím nejpokročilejší. Ten mohou v praxi využít také lidé zadarmo, ale jen v omezené míře – podle vytížení serverů. Pokud uživatel položí příliš mnoho otázek, přepne se chatbot na starší verzi GPT-3.5.

Měsíční předplatné u ChatGPT vyjde na 20 dolarů (463 Kč). Kromě neomezeného přístupu k GPT-4o získají uživatelé také možnost přednostně využít testovací verze, rozšířený hlasový režim, přístup k analýze dat atd.

Foto: Novinky

Úvodní stránka ChatGPT

Většina firem v Německu očekává díky AI vyšší produktivitu

AI

Gemini a Copilot

Dalším oblíbeným chatbotem je Gemini (dříve Google Bard), který funguje na podobném principu jako ChatGPT. Stojí za ním ale společnost Google. Silnou stránkou této umělé inteligence je větší míra chápání složitých konceptů a uvažování o věcech. Na rozdíl od ChatGPT, který vyniká spíše v porozumění přirozenému jazyku a zároveň i v generování textu, jež je podobné tvorbě lidí.

Trojlístek nejoblíbenějších chatbotů uzavírá Copilot (dříve Bing Chat), za kterým stojí americký Microsoft. I když si to mnoho uživatelů ani neuvědomuje, Copilot je již nyní integrován skoro ve všech aplikacích od Microsoftu (Windows, Bing, OneDrive).

Copilot i Gemini jsou nabízeny v základu zadarmo, pokud ale chcete neomezený přístup ke všem funkcím, musíte si, stejně jako v případě ChatGPT, připlatit. Chatbot od Googlu vyjde při roční platbě na 19 USD (440 Kč), Copilot od Microsoftu pak na 20 USD (463 Kč).

Už bezplatné verze toho ale umí tolik, že se rozhodně vyplatí je vyzkoušet předtím, než se rozhodnete pro placenou variantu.

Foto: Novinky

Chatbot Gemini

Foto: Novinky

Chatbot Copilot

Psaní pomocí umělé inteligence

Umělá inteligence uživatelům samozřejmě pomáhá i se psaním, což je možné i přes výše zmiňované AI aplikace. Ty jsou ale univerzální, hodí se tedy i na jiné činnosti, zatímco následující modely umělé inteligence jsou od začátku stavěné na tvorbu textů.

Nástroj Jasper.ai nabízí několik funkcí šitých na míru obchodníkům, copywriterům a tvůrcům obsahu. Prostřednictvím pokročilých algoritmů dokáže vytvářet velmi kvalitní texty, které se hodí pro marketingové účely. Ať už jde o blog, příspěvek na sociálních sítích nebo reklamu.

Jasper vyjde v základu případné zájemce na 39 dolarů měsíčně (903 Kč).

Foto: Novinky

Umělá inteligence Jasper.ai

Foto: Novinky

Umělá inteligence Copy.ai

Popularitě se mezi textovými AI aplikacemi těší také Copy.aiWriter.com. První zmiňovaný nástroj, který si můžete prohlédnout na snímku výše, se nabízí i zadarmo, ale je značně omezený. V chatu je možné generovat například jen 2000 slov, vhodnější tak pro řadu uživatelů bude neomezená placená verze za 36 dolarů měsíčně (834 Kč).

Copy.ai se zaměřuje na automatizaci opakujících se úloh, využívá pokročilé jazykové modely a strojové učení k vytváření kvalitního obsahu. Jde totiž o upraveného chatbota ChatGPT, kterého tvůrci pouze předělali na kvalitnější práci s textem.

Writer klade důraz spíše na úpravy a vylepšování stávajícího obsahu. Za to si ale uživatelé samozřejmě zaplatí, cena startuje na 18 USD měsíčně (417 Kč).

Úprava gramatiky i tónu psaní

Další možností je pomocník Wordtune, který využívá umělou inteligenci k opravě gramatiky a pravopisu. Zvládá tedy přepisovat věty, automaticky generovat text, a dokonce umí i změnit tón vašeho psaní. Je tedy dobrý pro jednotlivce, kteří se chtějí zlepšit ve psaném projevu, potřebují rychlou opravu textu nebo mají omezený rozpočet.

Wordtune nabízí omezenou verzi zdarma, placené balíčky startují na sedmi dolarech za měsíc (162 Kč).

Je ale třeba říci, že všechny tyto aplikace byly primárně vyvinuty pro psaní v anglickém jazyce. Úprava češtiny a tvorba v ní tak stále pokulhává, i když se postupně vylepšuje.

Foto: Novinky

Umělá inteligence Writer

Foto: Novinky

Umělá inteligence Wordtune

Úprava fotografií pomocí AI

Jednou z nejznámějších aplikací na úpravu fotek je samozřejmě Adobe Photoshop. Tento oblíbený program je jakýmsi standardem především mezi fotografy a grafiky, z nabízených aplikací poskytuje v současnosti patrně nejširší škálu nástrojů. Nejnovější verze přitom láká také na AI funkce. Měsíční předplatné samotného Photoshopu vyjde na 23 USD měsíčně (533 Kč).

Ačkoliv především profesionálové považují Photoshop za bezkonkurenční, najdou se i zajímavé alternativy. Například bezplatný on-line editor fotografií Photopea se mu v mnoha ohledech vyrovnává. Vyvinul ho vývojář Ivan Kuckir, který působí v Česku. Podle něj Photopea „nabízí všestrannou sadu funkcí pro úpravu a tvorbu digitálního umění“.

Velkou výhodou je, že je ve srovnání s Photoshopem uživatelské rozhraní daleko jednodušší, což přijde vhod především začátečníkům. Základní verze je (jak už jsme zmínili) zadarmo, ale obsahuje reklamu. Placená verze nabízí větší úložiště, neobtěžuje uživatele reklamou a nabízí i řadu dalších vylepšení. Vyjde na 5 USD měsíčně (115 Kč).

Foto: Novinky

Program na úpravu fotek Adobe Photoshop

Foto: Novinky

Editor fotografií Photopea

Nedostatek lidí řeší v Japonsku umělá inteligence

AI

Nástroje na úpravu videí

Zatímco Photoshop se hodí na úpravu fotografií, při editaci videí profesionálové sáhnou po Adobe Premiere Pro. Aktuálně jde o jeden z nejvyhledávanějších programů pro střih videí, který používají dokonce i filmaři.

Zaujme především pokročilými možnostmi, řada funkcí přitom pro dosažení co nejlepších výsledků staví na umělé inteligenci.

Program Premiere Pro vyjde měsíčně na stejnou sumu jako Photoshop, tedy na 23 USD (533 Kč). Pokud chcete obě aplikace a další dvě desítky programů od společnosti Adobe, můžete si předplatit celý Creative Cloud, ten ale měsíčně vyjde už na 60 dolarů (1390 Kč).

Foto: Novinky

Program na úpravu videí Adobe Premiere Pro

Konkurenčním programem na úpravu videí je Vegas Pro, za kterým stojí společnost Sony. Zajímavostí u tohoto editačního programu je, že umožňuje pomocí AI převést text na realistické hlasové vyprávění. Nabízí přitom různé hlasy, nálady, styly a také možnost přeložit text do jiných jazyků. Pokročilých technologií, které s natočeným materiálem doslova kouzlí, je k dispozici samozřejmě daleko více.

Předplatné Vegas Pro vyjde na 20 USD měsíčně (463 Kč). Místo předplatného si případní zájemci mohou koupit také plnohodnotnou licenci za 199 USD (4609 Kč), u ní se už žádné další měsíční poplatky neplatí.

Pokud chce uživatel zkusit nějaký nástroj na úpravu videí zdarma, vhod přijde CapCut, který se velmi snadno používá. Je tedy vhodný pro začátečníky. Počítat je ale nutné samozřejmě s tím, že je omezenější než předchozí dva programy. Vhod nicméně přijde při rychlých úpravách nebo jednoduchém střihu krátkých videí, například na sociální sítě.

Foto: Novinky

Program na úpravu videí Vegas Pro

Foto: Novinky

Program na úpravu videí CapCut

Otevřený zvuk a umělá inteligence. Nová sluchátka od Nothingu míří do prodeje

Hardware
Související témata:

Výběr článků

Načítám