Hlavní obsah

Umělá inteligence už uvažuje jako člověk

Společnost OpenAI ukázala světu nový model umělé inteligence o1-preview. I když zatím ještě nejde o plnohodnotnou verzi, uživatelé ji mohou rovnou využívat. Díky novince už AI uvažuje jako člověk, místo běžných uživatelů však o1-preview cílí na profesionální nasazení.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo společnosti OpenAI

Článek

Tento model je prvním z nové řady, který má ambici zlepšit schopnosti strojového uvažování a řešení složitých problémů v oblastech jako věda, kódování nebo matematika. V dohledné době plánuje OpenAI vydávat i další modely, které budou takto pokročilé.

„Vycvičili jsme tyto modely, aby trávily více času promýšlením problémů, než zareagují, podobně jako by to udělal člověk. Prostřednictvím tréninku se učí zdokonalovat proces myšlení, zkoušet různé strategie a rozpoznávat své chyby,“ popsali zástupci OpenAI funkčnost novinky.

ChatGPT vyzkoušel každý třetí Čech, mladí používají AI pravidelně

AI

Podrobnější odpovědi

Podle prvních testů model o1-preview vykazuje lepší a podrobnější odpovědi i na běžné dotazy. Tento proces je však pomalejší – model někdy potřebuje až několik desítek sekund, než začne odpovídat, což je daň za vyšší kvalitu a přesnost odpovědí.

OpenAI zdůrazňuje, že o1-preview byl trénován s důrazem na proces myšlení podobný lidskému. Nové modely mají být schopné zkoumat různé strategie, odhalovat chyby a poskytovat přesnější odpovědi než jejich předchůdci.

To zástupci společnosti dokládají také interními testy: zatímco model GPT-4o správně vyřešil pouze 13 % úloh v kvalifikační zkoušce na Mezinárodní matematickou olympiádu, nový model o1-preview dosáhl úspěšnosti 83 %.

„Nový model je schopnější v řešení matematických testů než já sám, a to přesto, že jsem studoval matematiku na vysoké škole,“ prohlásil ředitel výzkumu společnosti OpenAI Bob McGrew pro server The Verge.

Nedostatky se najdou také

OpenAI věří, že budoucí verze modelu dosáhnou úrovně doktorských studentů fyziky, chemie či biologie.

Model o1-preview je také výsledkem nového přístupu k tréninku, jenž je založen na principu odměn a trestů. Právě takovým způsobem dochází k posilování učení. Tento přístup umožňuje systému analyzovat problémy krok za krokem, což vede k přesnějším výsledkům a lepší transparentnosti celého procesu.

Uživatelé navíc mají možnost sledovat, jakým způsobem model přemýšlí a analyzuje jednotlivé kroky, což výrazně zlepšuje jeho důvěryhodnost.

Navzdory dramatickému vylepšení ale není ani nejnovější model bez nedostatků. OpenAI přiznává, že o1-preview zatím nemá některé funkce dostupné v modelu GPT-4o, jako je například možnost nahrávání obrázků, práce se soubory nebo prohlížení webu.

Zástupci společnosti nicméně přislíbili, že v rámci budoucích aktualizací tyto funkce zpřístupní.

Cílí na profesionály

OpenAI plánuje pokračovat ve vývoji a vydávání modelů z řady ChatGPT, která zůstane pro většinu běžných uživatelů pravděpodobně lepší volbou.

Novinka je určena především pro profesionály zabývající se složitými problémy. Výzkumníci ve zdravotnictví mohou o1-preview využít například k anotaci dat buněčného sekvenování, fyzikové pak ke generování složitých matematických vzorců.

Případní zájemci nicméně musejí počítat s tím, že o1-preview je podstatně dražší než předchozí modely. Cena pro vývojáře činí 15 dolarů (340 Kč) za milion vstupních tokenů a 60 dolarů (1360 Kč) za milion výstupních tokenů. Alternativou je o1-mini, který stojí o 80 % méně. Tato varianta je podle tvůrců vhodná pro aplikace „nevyžadující rozsáhlou znalost světa“.

OpenAI tímto opět zvedá laťku ve vývoji umělé inteligence. Jak rychle na tento posun zareagují konkurenti jako Google, Meta nebo Anthropic, bude nepochybně zajímavé sledovat. Model o1-preview je však teprve na začátku své cesty a ukazuje jen malou ochutnávku toho, co můžeme v budoucnu očekávat.

Musk zase otočil, OpenAI žene k soudu

AI

Související články

Výběr článků

Načítám