Hlavní obsah

Umělá inteligence se musela kvůli volbám změnit

Volby do evropského parlamentu byly velkou zkouškou i pro systémy umělé inteligence (AI). Krátce před otevřením volebních místností tak byla například změněna pravidla populárního chatbota ChatGPT od OpenAI, Google u svého chatbota Gemini udělal změny už v březnu.

Foto: Florence Lo, Reuters

ChatGPT logo

Článek

ChatGPT patří k nejpokročilejším AI systémům, které může široká veřejnost volně využívat. Tento chatbot je však známý tím, že si často vymýšlí.

Ještě nedávno tak například tvrdil, že „v britských parlamentních volbách v roce 2024 dosáhla Labouristická strana významného vítězství“ a že „získala většinu 476 křesel, zatímco konzervativci obhájili jen 101 křesel“.

České firmy experimentují s AI

AI

Volby se ještě nekonaly

Zároveň chatbot uváděl, že „Liberální demokraté zaznamenali úspěch a zajistili si 46 křesel“. Co na tom, že tyto volby ještě ani neproběhly, konat se mají až 4. července. Výsledky tedy v tuto chvíli nemůže vůbec nikdo vědět.

Úplně stejné to bylo i v případě amerických prezidentských voleb, ChatGPT si vymýšlel, že v roce 2024 vyhrál současný prezident Joe Biden, když porazil republikánského exprezidenta Donalda Trumpa. Volby jsou přitom naplánovány až na 5. listopadu.

Před evropskými volbami se ale systém změnil, a tak ChatGPT odpovídá nyní takto: „Promiňte, nemám informace o výsledcích těchto voleb. Výsledek voleb závisí na mnoha faktorech a bude znám až po skončení hlasování a sečtení hlasů.“

Zástupci OpenAI informovali, že „šlo o chybu“, kterou již opravili. ChatGPT by tak nyní již neměl odpovídat na dotazy ohledně voleb, které doposud nezačaly, případně ještě nebyly sečteny a oznámeny hlasy. Místo toho bude chatbot odkazovat uživatele na oficiální zdroje.

Konkurence se také změnila

Ještě před ChatGPT zavedly podobná opatření i další společnosti, které se zabývají vývojem umělé inteligence. Například systém Gemini od Googlu přestal odpovídat na otázky ohledně voleb již v březnu. Omezení se ale týká vždy jen zemí, kde se aktuálně konají volby.

Llama 2 od společnosti Meta Platforms na podobné otázky odpovídá, že se „budoucí volby zatím nekonaly“.

Vydavatel Wall Street Journal uzavřel miliardovou dohodu s tvůrcem ChatGPT

Ekonomika

Související články

Jeden z otců ChatGPT opouští OpenAI

Spoluzakladatel OpenAI Ilya Sutskever, který se podílel i na vývoji slavného chatbota ChatGPT, opouští po téměř deseti letech svou společnost. Informoval o tom...

Výběr článků

Načítám