Hlavní obsah

Stážista sabotoval vývoj AI. Majitel TikToku mu dal padáka

Šanghaj

Majitel čínské sociální sítě TikTok před časem propustil stážistu, který sabotoval projekt umělé inteligence (AI). Informoval server britské stanice BBC. Firma podrobnosti k propuštěné osobě nesdělila, není tedy jasné, zda šlo o muže nebo o ženu. TikTok ale odmítl spekulace o rozsahu škod, které se v této souvislosti objevily. Vlastníkem TikToku je firma ByteDance.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo firmy TikTok

Článek

Vlastník sítě uvedl, že stážistu propustil kvůli tomu, že „zlomyslně zasahoval“ do trénování jednoho z modelů AI. ByteDance má na trhu model generativní AI nazvaný Doubao, který je v Číně nejpopulárnějším chatbotem a který je podobný chatovacímu programu ChatGPT od americké společnosti OpenAI.

„Ten jedinec byl stážistou v týmu pro (reklamní) technologie a nemá žádné zkušenosti s AI Lab,“ uvedla podle serveru BBC společnost ByteDance. „Profil té osoby na sociálních sítích a rovněž zprávy v médiích obsahují nepřesnosti,“ dodala. Informace o propuštění stážisty či stážistky se o víkendu začaly šířit sociálními médii. Obchodní on-line aktivity podniku včetně jeho velkých jazykových modelů umělé inteligence tato událost neovlivnila, dodává ByteDance.

Nedostatek lidí řeší v Japonsku umělá inteligence

AI

Vlastník TikToku rovněž popřel zprávy, že incident způsobil škodu za více než deset milionů dolarů (přes 230 milionů Kč), a to narušením tréninkového systému AI složeného z tisíců výkonných grafických procesorových jednotek (GPU). Kromě toho, že firma tuto osobu v srpnu propustila, informovala o incidentu univerzitu, kde dotyčná osoba studovala, a rovněž orgány regulující toto odvětví.

ByteDance provozuje některé z nejpopulárnějších aplikací sociálních médií na světě včetně sítě TikTok a jejího čínského ekvivalentu Douyin. Obecně je považován za lídra, pokud jde o vývoj algoritmů, protože jeho aplikace jsou pro uživatele atraktivní. Stejně jako mnoho jeho protějšků v Číně i ve světě ByteDance masivně investuje do umělé inteligence. Technologii využívá u svého chatbota Doubao a mnoha dalších aplikací včetně nástroje pro převod textu na video s názvem Jimeng.

Výběr článků

Načítám