Hlavní obsah

Rychlejší než lékař. Rentgenové snímky pomáhá v Pelhřimově vyhodnocovat AI

Pelhřimov

V pelhřimovské nemocnici mají novou posilu. Nejdřív nového pomocníka půl roku testovali, teď už umělou inteligenci (AI) úspěšně využívají lékaři na radiodiagnostickém oddělení k vyhodnocování rentgenových snímků.

Foto: Nemocnice Pelhřimov

Nemocnice Pelhřimov po půlročním testování zavedla využívání umělé inteligence na radiodiagnostickém oddělení. Na snímku je jeho primář Václav Markvart.

Článek

„Používáme software firmy Gleamer, který nám pomáhá s odečítáním snímků u plic a skeletu. Systém dále hodnotí kostní věk a provádí měření skeletu pro potřeby ortopedů, jako je měření objemů, úhlů a dalších hodnot,“ vysvětluje Václav Markvart, primář radiodiagnostického oddělení.

Pacienti nemusí mít žádné obavy. Umělá inteligence v radiologii nenahrazuje lékaře, ale poskytuje jim nástroje při jejich rozhodování. Dokáže totiž analyzovat obrovské množství snímků rychleji než člověk.

„Umožňuje nám soustředit se na složitější aspekty péče o pacienty, zatímco algoritmy umělé inteligence mohou pomáhat s rutinními úkoly,“ říká primář Markvart.

Umělá inteligence už uvažuje jako člověk

AI

V praxi to vypadá tak, že systém umělé inteligence je zapracován do programů, v nichž si lékaři prohlížejí snímky pacientů. Snímek v anonymizované podobě pomocí zabezpečeného datového připojení putuje z nemocnice do společnosti, která systém provozuje.

Foto: Nemocnice Pelhřimov

Nemocnice Pelhřimov po půlročním testování zavedla využívání umělé inteligence na radiodiagnostickém oddělení.

„Umělá inteligence obraz vyhodnotí a predikce zašle zpět do počítače vyšetřujícího lékaře. Snímky jednotlivých pacientů roztřídí podle míry podezření na patologický nález. Výstupem u každého snímku je grafická lokalizace nálezu spolu s určením typu patologie,“ popisuje dále primář.

Urgent i chirurgické ambulance

Zavedení umělé inteligence v pelhřimovské nemocnici usnadní podle lékařů prvotní hodnocení rentgenových snímků především na urgentním příjmu a v chirurgických ambulancích.

Umělá inteligence jako pomocník je ve zdravotnických zařízeních čím dál častější.

„V Nemocnici Jihlava pomáhá s vyhodnocováním mamografu, lékaři ji začali využívat o letních prázdninách,“ uvedla například mluvčí nemocnice Monika Zachrlová.

Umělou inteligenci denně v práci využívají jen dvě procenta Čechů

AI

Související články

Umělá inteligence pomáhá zjistit nádor prsu

S lepším rozpoznáváním nádorů prsu na mamografickém snímku už lékařům pomáhá umělá inteligence. Pilotní projekt, který spustila Oborová zdravotní pojišťovna...

Výběr článků

Načítám