Hlavní obsah

První AI politik zcela pohořel. Ve volbách dostal jen 179 hlasů

Brighton

Umělá inteligence (AI) měla letos vůbec poprvé našlápnuto i do politiky, AI Steve bojoval o hlasy voličů v britských parlamentních volbách. Zcela ale pohořel, dostal jen 179 hlasů, voliči upřednostnili kandidáty z masa a kostí.

AI Steve v britských volbách neuspěl navzdory velké kampaniVideo: Reuters

Článek

Aby bylo zřejmé, o jak tristní výsledek jde – vítězem v anglickém městě Brighton se stala v tomto měsíci Siân Berryová, která získala 28 809 hlasů. Na druhém místě se například umístil Tom Gray se 14 519 hlasy.

Zisk pouhých 179 hlasů tedy patří k nejhorším výsledkům vůbec, jak dokládají oficiální volební výsledky.

AI Steve je v podstatě alter egem místního podnikatele Steva Endacotta. K neuspokojivým výsledkům voleb se ale oficiálně nevyjádřil. Na oficiálních webových stránkách dokonce i po více než týdnu od voleb zůstává stále jen výzva, aby lidé dali hlas umělé inteligenci.

Foto: repro ai-steve.co.uk

AI Steve

Místo politiků AI. V Anglii se o hlasy voličů uchází umělá inteligence

AI

Komunikace s občany

Koncept, jak zapojit umělou inteligenci do politiky, byl přitom poměrně zajímavý. AI Steve prostřednictvím webových stránek v reálném čase komunikuje s místními obyvateli na různá témata, jako jsou práva LGBT+ komunity, bydlení, svoz odpadků a migrace. AI poté na základě těchto podkladů předkládá politické návrhy a žádá občany o jejich zpětnou vazbu a nápady.

Endacott se v rámci předvolební kampaně zavázal, že takto odsouhlasené návrhy občanů bude následně v parlamentu předkládat a bojovat za ně, jako kdyby byly jeho vlastní.

Netajil se přitom tím, že měl daleko větší plány: „Zakládáme stranu a po těchto volbách plánujeme nabírat další kandidáty vytvořené umělou inteligencí po celé zemi. Toto je pro nás start, stavební kámen něčeho velkého a demokratického.“

Jak se ale nakonec ukázalo u voleb, obyvatelé Brightonu to prakticky nezaujalo – navzdory obrovské mediální podpoře. O zapojení umělé inteligence do voleb totiž informovala prakticky všechna přední světová média.

Frustrace ze stavu současné politiky

Devětapadesátiletý podnikatel zdůraznil, že kandidovat s využitím umělé inteligence se rozhodl kvůli „frustraci ze stavu současné politiky“, která nereflektuje skutečná přání lidí.

Volební komise, která dohlíží na průběh voleb, uvedla již s předstihem, že v případě vítězství AI Steva bude formálně poslancem Endacott, nikoliv jeho avatar.

Zda se Endacott bude snažit uspět v nějakých dalších volbách s pomocí AI, zatím není jasné.

Miss AI zná vítězky. První místo získala kráska z Maroka

AI

Související články

Výběr článků

Načítám