Hlavní obsah

Proslovy poslanců byly moc dlouhé. Nově je přepisuje AI

Grafický těsnopis ve Sněmovně skončil, proslovy politiků bude nově pořizovat počítač. Změna reaguje na nedostatek stenografů, ale také na markantní nárůst objemu přepisovaných proslovů, informoval kancléř Sněmovny Martin Plíšek. Záznamy pořízené AI následně zkontrolují zapisovatelé, kteří je zeditují.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Poslanecká sněmovna bude i nadále poskytovat cennou službu jak pro odbornou, tak i širokou laickou veřejnost – stenozáznamy podávající věrnou informaci o detailním průběhu debaty. Pouze dojde ke změně způsobu, jak jsou vytvářeny,“ řekl Novinkám Plíšek.

„Tato změna je velmi vítána také z toho důvodu, že v posledních letech jsme měli výrazný nedostatek stenografů, těsnopis se již dlouhou dobu nevyučuje. A také došlo k markantnímu nárůstu v objemu přepisovaných projevů,“ dodal Plíšek.

„Umělá inteligence povede ke zkáze,“ varuje nobelista. Svůj život přitom zasvětil AI

AI

Zatím nejdelší projev měl ve Sněmovně šéf SPD Tomio Okamura, který na plénu v lednu hovořil proti zavedení korespondenční volby skoro 11 hodin. Několikahodinové projevy však pronáší i předseda ANO Andrej Babiš.

Sněmovna na automatický přepis projevů uzavřela smlouvu se společností Newton Technologies, a.s. Jedna hodina přepisu vyjde na 100 korun bez DPH, paušální měsíční cena za 2000 hodin činí 16 667 korun.

Zaměstnanci text zeditují

Práci umělé inteligence budou nadále kontrolovat zaměstnanci Sněmovny, potřeba jich bude méně než dřív.

„Mnozí laici mají představu, že s počítačem vygenerovaným textem není třeba již nic dělat a lze jej publikovat jako věrný přepis. Do jisté míry je pravda, že kvalita takto produkovaných textů se za poslední roky výrazně zlepšila. Přesto je vždy třeba, aby příslušnou nahrávku vždy důkladně přeposlechl člověk a provedl potřebné opravy. Mnohdy i jediná čárka dokáže změnit smysl věty, natož špatné slovo či jeho koncovka,“ upřesnil vedoucí stenograf Kanceláře Poslanecké sněmovny Pavel Dibelka.

Zapisovatelé budou také sledovat dění v sále a pořizovat poznámky, které následně do stenoprotokolu doplní, jako například, kdy se ozval v sále potlesk.

Technologie bude k dispozici i všem výborům Poslanecké sněmovny, aby z nich nemusely být tvořeny zápisy. Využívá se i u vyšetřovací komise pro střelbu na Filozofické fakultě. AI prý přepisuje výslechy, které se na komisi vedou.

Stenozáznamy jsou těsnopisecké záznamy jednání Poslanecké sněmovny a jejích orgánů. Veřejnost se k nim dostane na webových stránkách Parlamentu.

Česká Sněmovna měla mezi stenografy i světového rekordmana. Jiří Novák přepisoval projevy poslanců v dolní komoře 65 let, v roce 2017 byl zapsán do Guinessovy knihy rekordů.

Zadarmo i za peníze. Jaké AI nástroje se vyplatí víc?

AI

Výběr článků

Načítám