Hlavní obsah

Polská rozhlasová stanice je vytvořena umělou inteligencí, bývalí zaměstnanci sepsali petici

Vysílání polské rozhlasové stanice OFF Radio Kraków je od úterý zcela tvořeno umělou inteligencí. Vedení uvádí, že jde pouze o časově omezený experiment. Těm, kteří na programu stanice pracovali, už ale vypovědělo smlouvy.

Foto: off.radiokrakow.pl

Moderátoři rozhlasové stanice OFF Radio Kraków vytvořeni umělou inteligencí

Článek

Stanice OFF Radio Kraków, která spadá pod Polský rozhlas Krakov, je oficiálně první stanicí zcela vytvořenou umělou inteligencí v Polsku. Působí zde moderátoři Kuba, Emi a Alex, všichni jsou fiktivními AI postavami, stejně jako texty na internetových stránkách stanice.

Už v úterý rozhlasová stanice započala vysílání kompletně tvořené AI rozhovorem s básnířkou a nositelkou Nobelovy ceny za literaturu Wislawou Szymborskou, která zemřela před více než 12 lety. Podle ohlasů na sítích rozhovor posluchači označili za nemorální a odporný.

„Nová forma stanice OFF Radio Kraków je výzkumným mediálním experimentem, který se snaží odpovědět na otázky, jaké důsledky s sebou může nést rozvoj umělé inteligence pro kulturu, média, žurnalistiku a společnost,“ tvrdí Marcin Pulit, šéf Polského rozhlasu Krakov.

Soukromá rádia rozjela kampaň proti vyšším rozhlasovým poplatkům

Domácí

Pulit se v souvislosti s desítkami propuštěných zaměstnanců přiznal, že poslechovost stanice OFF byla téměř nulová. Hájí se, že vše je součástí velkých změn, v rámci kterých chce úplně změnit formát vysílání. To teď bude určeno pro posluchače ve věku od 18 do 26 let. Experiment má podle jeho slov trvat nejdéle tři měsíce, pak se mají vrátit skuteční moderátoři.

S rozhodnutím vedení nesouhlasí až 6000 lidí, kteří se rozhodli podepsat protestní petici. Založil ji Mateusz Demski, filmový kritik a jeden z novinářů, kteří ještě nedávno měli svůj pořad na OFF Radiu Kraków. V petici žádá o návrat k programu tak, jak ho posluchači znali dřív. „Jde o vášeň a angažovanost, založené především na setkání. Člověka s člověkem,“ zdůraznil.

Stanice OFF Radio Kraków se zaměřuje na nezávislou kulturu. Dostupná je přes internet a prostřednictvím digitálního rozhlasového vysílání.

Polská veřejnoprávní média se dlouhodobě potýkají s nedostatkem financí. To se intenzivněji řeší od roku 2015, kdy se polští politici shodli, že výběr televizních poplatků v zemi nefunguje. V roce 2016 ředitelé čtyř hlavních informačních kanálů rezignovali kvůli kontroverzní novele zákona o veřejnoprávních médiích. Jejich reformu už Polská vláda slibuje téměř deset let.

Krize kolem veřejnoprávních médií v Polsku eskaluje, rezignovali ředitelé čtyř kanálů

Evropa

Výběr článků

Načítám