Hlavní obsah

Neexistují, přesto vydělávají miliony. Na webu je 10 000 AI krásek

Poznat rozdíl mezi výtvorem umělé inteligence (AI) a skutečnou modelkou z masa a kostí je stále složitější. Neexistující krásky přitom doslova zaplavují internet. Podle odhadů společnosti Fanvue jich je na internetu zhruba 10 000. I když tvůrci AI modelek detaily svého byznysu zpravidla důsledně tají, vydělávají si neexistující krásky doslova pohádkový honorář.

Foto: repro Instagram

Emily Pellegrini

Článek

Modelky vytvořené umělou inteligencí se dostaly do středu pozornosti před pár měsíci, kdy byla vyhlášena první Miss AI, tedy soutěž krásy určená výhradně pro AI krásky.

Organizátoři nyní přiznali, že do klání se přihlásilo 1500 tvůrců. To je přitom jen zlomek skutečného počtu AI modelek.

„Odhadujeme, že na celém světě je kolem 10 000 tvůrců, kteří se prezentují na sociálních sítích především krásnými křivkami a vydělávají na tom peníze,“ prohlásil Will Monange, spoluzakladatel společnosti Fanvue. Právě ta Miss AI organizuje.

CES 2024: Sexy modelka uchvátila internet. Vydělává statisíce, i když vůbec neexistuje

Internet a PC

Po Emily se slehla zem

Jak velký byznys AI modelky představují, prozradil zkraje letošního roku tvůrce, který stvořil Emily Pellegrini – 23letou krásku, jež pobláznila Instagram. I když vůbec neexistuje, vydělala mu nejrůznějšími spolupracemi za pouhých šest týdnů 10 tisíc dolarů, tedy v přepočtu bezmála čtvrt milionu korun.

Bylo to přitom ještě v začátcích v loňském roce, kdy sledujících nebylo na profilu tolik. Není těžké si domyslet, že jedinci stojící za populárnějšími AI modelkami si hravě přijdou během jediného roku na milionové částky.

Bavíme se nicméně o propracovanějších modelech, u kterých nejde pouze o polonahé pózující krásky. Tvůrci totiž vytvářejí často okolo AI modelek propracovaný příběh, který dokresluje prakticky dokonalý virtuální život. Řada z nich přitom ani neprozrazuje, že krásky ve skutečnosti neexistují a že jde o výplod umělé inteligence.

To byl i případ Emily, u které první půlrok prakticky nikdo nevěděl, že je výplodem AI. Pár týdnů po odhalení se tvůrce, který zůstává stále v anonymitě, rozhodl všechny fotky Emily z Instagramu smazat a přestal se svými fanoušky komunikovat.

Ozval se až po měsících mlčení jakožto jeden z porotců Miss AI. Proč se nakonec rozhodl svůj úspěšný „stroj na peníze“ vypnout, však neprozradil.

Talentovaní tvůrci

První Miss AI si podle organizátorů klade za cíl podporovat talentované tvůrce. „Soutěž umožnila objevit ty, kteří mají přesvědčivý příběh a stojí za nimi talentovaní tvůrci tvořící zajímavý obsah pro své fanoušky,“ konstatoval Monange.

„Krása influencerek vytvořených umělou inteligencí je v tom, že dávají prostor kreativním lidem vstoupit do tohoto světa, aniž by museli být sami tváří,“ doplnil spoluzakladatel platformy Fanvue.

Podle organizátorů má první Miss AI spojovat tradiční pojetí krásy se světem tvůrců umělé inteligence. Pravidla pro přihlášení nicméně byla poměrně přísná. Vygenerovat jednu fotku a běžet soutěžit o tisíce dolarů možné nebylo, dívky generované prostřednictvím umělé inteligence totiž musejí skutečně žít svůj virtuální život. Musejí mít tedy profil na sociálních sítích, jako je například Instagram, kde pravidelně přidávají obsah a komunikují s fanoušky.

Organizátoři tvrdí, že kromě krásy se budou v hodnocení Miss AI zaměřovat na použité technologie či vliv virtuální dívky na sítích. Vedle kreativity a důrazu na detaily tedy budou při hodnocení hrát roli také další aspekty, například interakce tvůrců s fanoušky na sociálních sítích. Hodnotit se tedy nebudou jen AI výtvory, ale také komplexní práce autorů.

Níže si můžete prohlédnout krásky, které se v Miss AI probojovaly až do semifinále:

Kenza Layli (Maroko)

Olivia C (Portugalsko)

Anne Kerdi (Francie)

Zara Shatavari (Indie)

Aiyana Rainbow (Rumunsko)

Lalina (Francie)

Seren Ay (Turecko)

Asena Ilik (Turecko)

Eliza Khan (Bangladéš)

Ailya Lou (Brazílie)

Pobláznil svět sexy modelkou, pak zmizel. Teď se AI tvůrce opět ozval

AI

Související články

Výběr článků

Načítám