Hlavní obsah

Musk zase otočil, OpenAI žene k soudu

Chtěl je žalovat, pak nechtěl a teď už zase chce. Americký multimiliardář Elon Musk opět žene společnost OpenAI k soudu. Podle agentury Reuters obnovil žalobu, kterou předminulý měsíc překvapivě stáhl. Žaloba je namířena také proti šéfovi této společnosti zabývající se umělou inteligencí (AI) Samovi Altmanovi.

Foto: Pool, Reuters

Miliardář Elon Musk

Článek

Abychom se v celém případu zorientovali, musíme se vrátit do roku 2015. Právě tehdy totiž stál Musk u zrodu startupu OpenAI, se kterým chtěl změnit svět. Už tehdy totiž věděl, že umělá inteligence (AI) představuje budoucnost.

Směřování firmy toužící po zisku se mu ale přestalo líbit, a tak v roce 2018 podnik opustil. Firmu od té doby neustále kritizuje za úzkou provázanost s americkým Microsoftem. Americký softwarový gigant totiž investoval v roce 2019 do OpenAI miliardu dolarů (23,02 miliardy korun).

Všechna Muskova frustrace vyvrcholila letos v březnu, kdy multimiliardář zažaloval OpenAI a jejího šéfa Sama Altmana za to, že firma „opustila původní cíl vyvinout AI, jejímž hlavním úkolem bude sloužit lidstvu“. Podle Muska, který se sám pohybuje na čelných příčkách žebříčku nejbohatších lidí světa, jde vedení OpenAI už jen o „vydělávání peněz“.

„Zakážu iPhony všem.“ Rozčilený Musk se drsně obouvá do Applu kvůli jeho AI

AI

V červnu však nastal překvapivý zlom. Muskovi právníci se totiž rozhodli požádat kalifornský soud, aby žalobu proti OpenAI stáhl. Stalo se tak podle serveru BBC pouhý jeden den před tím, než měl soud vyslechnout výpověď jednoho z vývojářů ChatGPT. Na základě této výpovědi se pak soudce měl rozhodnout, zda žalobu povolí, či zamítne.

Musk ani právníci firmy radikální změnu svých názorů nijak nekomentovali. Co je vedlo k ukončení právní války ještě před jejím vypuknutím, tak nebylo vůbec jasné.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Sam Altman, generální ředitel OpenAI

Musk jen „přezbrojoval“

Jak se ale nyní ukázalo, Musk patrně jen „přezbrojoval“. Podle agentury Reuters žalobu totiž v tomto týdnu obnovil. Stejně jako v té předchozí Musk obvinil dva ze zakladatelů OpenAI, vedle Altmana také Grega Brockmana, že „porušili zakladatelskou smlouvu společnosti tím, že upřednostnili komerční zájmy před zájmem veřejným“.

Jak se celý spor bude vyvíjet dál, se ukáže až v nadcházejících měsících. Právníci ani vedení společnosti OpenAI zatím novou žalobu oficiálně nekomentovali.

Červnové zastavení žaloby bylo velmi překvapivé, neboť krátce předtím Musk tvrdil, že zakáže svým zaměstnancům iPhony a další zařízení s logem nakousnutého jablka. Striktní pravidla měla v jeho firmách platit také pro návštěvy.

Muska rozohnilo červnové oznámení Applu, že firma navázala spolupráci se společností OpenAI a bude využívat jejího chatbota ChatGPT. „Pokud Apple integruje nástroje OpenAI na úrovni operačního systému, budou zařízení Applu v mých společnostech striktně zakázána,“ nebral si americký multimiliardář žádné servítky na síti X.

Musk je majitelem sociální sítě X, zároveň stojí v čele automobilky Tesla a vesmírné společnosti SpaceX. Stojí ale například i za firmou Neuralink či startupem xAI, který vyvíjí vlastní umělou inteligenci.

„A návštěvníci budou kontrolováni, svá zařízení od Applu budou muset nechat u vstupu, kde budou uložena ve Faradayově kleci,“ zdůraznil s tím, že tak chce zabránit, aby přístroje napojené na systémy OpenAI měly jakýkoliv přístup k jeho sítím.

Po tiskovce Applu, kde byla integrace ChatGPT do systému oznámena, jeho frustrace evidentně rostla. „Je absurdní, že Apple není dost chytrý na to, aby si vytvořil vlastní AI, a přesto slibuje, že je nějakým způsobem schopen zajistit, že OpenAI bude chránit vaši bezpečnost a soukromí,“ prohlásil Musk.

„Apple nemá ponětí, co se vlastně bude dít, jakmile vaše data předá OpenAI,“ burcoval šéf platformy X a rovnou osočil tvůrce ChatGPT, že uživatelská data prodávají.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V květnu 2024 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4o. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem. Zvládá simulovat i emoce.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, v placené verzi ale můžete systém využívat i ve chvíli, kdy je velmi zatížen. Ostatní musí čekat na uvolnění kapacity. Předplatné, které nabízí i další výhody, vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 470 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Umělá inteligence od Applu

Společnost Apple představila v červnu v americkém Cupertinu vlastní umělou inteligenci zvanou Apple Intelligence, kterou integruje do celého svého ekosystému v průběhu letošního podzimu. Tedy nejen do chytrých telefonů iPhone, ale také do počítačových tabletů iPad a počítačů Mac.

Vedle toho se ale americký technologický gigant rozhodl navázat spolupráci s firmou OpenAI, která je úzce propojena s americkým Microsoftem. Majitelé jablečných zařízení tak budou moci vyžívat zdarma nejnovější chatbot ChatGPT 4o, který bude integrován přímo do jednotlivých funkcí operačního systému.

Apple nicméně na tiskové konferenci zdůraznil, že bezpečnost uživatelských dat je pro podnik tou největší prioritou. Nejčastěji tak uživatelé budou moci využívat Apple Intelligence, která bude integrována přímo v telefonu, tabletu nebo počítači.

Teprve ve chvíli, kdy bude potřeba robustnější systém umělé inteligence, přijde na řadu ChatGPT. Uživatelé si přitom budou moci v nastavení svého zařízení vybrat, zda smí OpenAI pracovat s jejich daty, například s historií vyhledávání, nebo nikoliv.

Foto: Novinky

Apple Intelligence na iPhonu

Apple vyvinul vlastní umělou inteligenci

AI

Související články

Výběr článků

Načítám