Hlavní obsah

Místo politiků AI. V Anglii se o hlasy voličů uchází umělá inteligence

Brighton

Modelky vytvořené umělou inteligencí (AI) jsou na internetu stále populárnější a navzdory jejich věrnému zevnějšku málokoho překvapí, že vlastně ani neexistují. AI si však razí cestu i do oblastí, které by nás patrně ještě před pár měsíci ani nenapadly. O hlasy voličů v Anglii tak například nyní bojuje virtuální politik – jmenuje se AI Steve.

Na volebních lístcích v Británii je kandidát vytvořený pomocí umělé inteligence AI Steve.Video: Reuters

Článek

Hned zkraje příštího měsíce se budou konat britské parlamentní volby. V anglickém městě Brighton přitom historicky vůbec poprvé bojuje o hlasy voličů zákonodárce vytvořený umělou inteligencí.

AI Steve je v podstatě alter egem místního podnikatele Steva Endacotta, který se do voleb také zapojil. Na předvolebních letácích je ale vyobrazen AI avatar, se kterým mohou uživatelé na oficiálních webových stránkách také chatovat.

Zrzka i muslimka. Deset semifinalistek Miss AI odhaleno

AI

Komunikace s občany

AI Steve v reálném čase komunikuje s místními obyvateli na různá témata, jako jsou práva LGBT+ komunity, bydlení, svoz odpadků a migrace. AI poté na základě těchto podkladů předkládá politické návrhy a žádá občany o jejich zpětnou vazbu a nápady.

Endacott se zavázal, že takto odsouhlasené návrhy občanů bude následně v parlamentu předkládat a bojovat za ně, jako kdyby byly jeho vlastní.

Foto: repro ai-steve.co.uk

AI Steve

Netají se přitom tím, že v případě úspěchu chce virtuální politiky nasazovat daleko častěji: „Zakládáme stranu a po těchto volbách plánujeme nabírat další kandidáty vytvořené umělou inteligencí po celé zemi. Toto je pro nás start, stavební kámen něčeho velkého a demokratického.“

O tom, zda se jeho plán podaří opravdu uskutečnit, se rozhodne 4. června. Jedním dechem se ale sluší dodat, že společně s AI Stevem se o přízeň voličů ucházejí stovky dalších kandidátů. Endacott kandiduje jako nezávislý za volební obvod Brighton Pavilion.

Volební komise, která dohlíží na průběh voleb, uvedla, že v případě vítězství AI Steva bude poslancem oficiálně Endacott, nikoliv jeho avatar. Devětapadesátiletý podnikatel zdůraznil, že kandidovat s využitím umělé inteligence se rozhodl kvůli „frustraci ze stavu současné politiky“, která nereflektuje skutečná přání lidí.

Voliči jsou spíše skeptičtí

„Používáme umělou inteligenci v tolika oblastech našeho života, v práci, v sociálních interakcích, proč bychom ji nemohli použít i v politice?“ reagovala na dotaz agentury Reuters 23letá pracovnice charity Eona Johnstonová, když jí byl představen AI Steve.

Podle dalších ohlasů se ale zdá, že většina obyvatel Brightonu je k myšlence zvolení kandidáta vytvořeného umělou inteligencí zatím skeptická. „Poslanec musí v parlamentu mluvit za své voliče,“ prohlásil 37letý účetní Jim Cheek.

Další místní obyvatel, 42letý Andy Clawson dodal: „AI a politici mají jedno společné – nedá se jim věřit.“

Zda má umělá inteligence ve volbách skutečně šanci, se ukáže už za pár týdnů.

Většina českých firem už využívá AI

AI

Související články

České firmy experimentují s AI

S umělou inteligencí v současnosti aktivně pracuje nebo experimentuje přibližně 42 procent českých firem. Tři pětiny podniků považují tuto technologii za...

Výběr článků

Načítám