Hlavní obsah

Meta odkládá spuštění AI v Evropě. Kvůli regulátorům

Americká společnost Meta Platforms, která stojí za sociálními sítěmi Facebook a Instagram, zatím neuvede na evropský trh svého asistenta umělé inteligence (AI). Internetový gigant se k tomuto kroku rozhodl s ohledem na požadavek irského regulátora, který má obavy týkající se ochrany osobních údajů uživatelů. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo firmy Meta společně s logy aplikací Facebook, Messenger, Instagram a WhatsApp

Článek

Meta se ocitla pod tlakem několika skupin na ochranu práv, které kritizovaly plán společnosti používat data získaná z Facebooku a Instagramu k tréninku svého asistenta. Rakouská nezisková organizace NOYB, jež se specializuje na ochranu soukromí, podala stížnosti a výzvy na úřady pro ochranu osobních údajů v Rakousku, Belgii, Francii, Německu, Řecku, Itálii, Irsku, Nizozemsku, Norsku, Polsku a ve Španělsku.

Hlavním předmětem nejnovějšího sporu je využívání osobních údajů bez explicitního souhlasu uživatelů. Meta však argumentovala, že hodlá používat pouze veřejně dostupné informace z on-line prostředí, což jí umožňují i stávající licence mezi uživatelem a provozovatelem sociální sítě.

AI vyvolává silné obavy na trhu práce, varuje MMF

AI

Změna v nedohlednu

Na stížnost neziskovky NOYB zareagoval irský úřad pro ochranu osobních údajů, ten podle agentury Reuters vyzval Metu, aby „pozastavila trénink svých velkých jazykových modelů za použití veřejného obsahu sdíleného dospělými uživateli na Facebooku a Instagramu“.

„Jsme zklamaní nynější žádostí irské komise pro ochranu údajů, našeho hlavního regulačního orgánu. Zejména proto, že jsme zapracovali zpětnou vazbu od regulátora a evropské orgány pro ochranu údajů byly informovány už v březnu,“ uvedla Meta ve svém prohlášení. Společnost rovněž upozornila, že tato žádost představuje „krok zpět pro evropské inovace a hospodářskou soutěž v oblasti vývoje AI“.

„Jednoduše řečeno, bez zahrnutí místních informací bychom byli schopni lidem nabídnout pouze druhořadou zkušenost. To znamená, že v tuto chvíli nejsme schopni Meta AI v Evropě spustit,“ uzavřeli zástupci společnosti.

Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se situace mohla v dohledné době změnit. Evropané si tedy Meta AI ještě nějakou dobu evidentně neužijí.

Čekání na Threads

Současný vývoj podtrhuje širší problém, kterému technologické společnosti čelí v Evropě, kde jsou pravidla pro ochranu osobních údajů přísnější než v jiných částech světa. Evropské regulační orgány stále více zdůrazňují potřebu transparentnosti a ochrany soukromí uživatelů, což často vede k napětí mezi inovačními snahami technologických gigantů a požadavky na ochranu dat.

Právě kvůli dohadům s regulátory a obavám z možných pokut týkajících se nakládání s uživatelskými daty Meta minulý rok otálela v Evropě s uvedením své nejnovější sociální sítě Threads, která je konkurentem platformy X (dříve Twitter).

Ve vybraných zemích byla síť Threads spuštěna vloni v červenci. Evropané, a to samozřejmě včetně Čechů, si museli počkat až do loňského prosince.

Foto: archív tvůrců

Mobilní aplikace Threads

Největší konkurent pro síť X je už i v Česku, Meta spustila Threads

Software

Související články

Apple vyvinul vlastní umělou inteligenci

Společnost Apple se pouští na pole umělé inteligence (AI). Nový systém zvaný Apple Intelligence integruje přímo do svých zařízení, jako jsou iPhony či...

Výběr článků

Načítám