Hlavní obsah

Když moderní umění potká umělou inteligenci

Praha

Nezávislá hudební scéna, experimentální umění, ale také umělá inteligence (AI). Takový byl 15. ročník pražského Lunchmeat Festivalu, jednoho z nejvýznamnějších středoevropských festivalů zaměřených na elektronickou hudbu a nová média. Největší pozornost budil britský hudební vizionář Pinch, který spojil síly s vizuálním umělcem Loremem.

Foto: Ondřej Eliášek

Ukázka ze show A Red Rabbit

Článek

Lunchmeat Festival se konal v Praze již na konci září, o své tvorbě se ale umělci rozpovídali až nyní – především tedy o využití AI v moderním umění.

Je to vlastně hrozně zajímavý paradox. Zatímco hudební giganti vytáhli do boje proti umělé inteligenci, protože jim vadí AI platformy schopné generovat automaticky hudbu, Lorem a Pinch ukázali, jak se umělá inteligence dá v umění naopak využít.

V pražském Veletržním paláci předvedli unikátní audiovizuální show nazvanou A Red Rabbit, která byla zlatým hřebem celého festivalu. Při práci na A Red Rabbit použil Lorem několik modelů strojového učení, včetně jazykového modelu GPT-2, jehož textová tvorba vznikala na základě podivné literatury a snových zápisků.

Válka započala. Hudební giganti vytáhli do boje proti AI

AI
Foto: Romana Kovacs

Lorem a Pinch na Lunchmeat festivalu

Jako stavění lega

Lorem svůj přístup ke strojovému učení popisuje jako „stavění z lega“ – kombinuje menší a jednodušší modely, které slouží jako základ pro komplexnější struktury. Díky tomu dokáže vygenerovat například hrubé verze videí, které následně upravuje v detailech, jako je hloubka ostrosti, a poté je převádí do požadovaného rozlišení.

Nezastupitelnou roli v této tvorbě sehrává také generování hlasového doprovodu. Závěrečný hlas v show A Red Rabbit byl vytvořen pomocí AI a následně doladěn efekty od Pinche, který tímto dotvořil atmosféru celé performance. Na posluchače působí tento hlasový doprovod skoro až zlověstným dojmem.

I když se může zdát, že pro vytvoření takto působivé show stačí jen dobrý nápad a trocha talentu, ve skutečnosti potřebují umělci také velmi výkonný hardware. Lorem se netají, že vše připravoval na extrémně výkonném počítači, ve kterém se o většinu výpočtů starala grafika GeForce RTX 4090 od společnosti Nvidia – tedy v současnosti ta nejvýkonnější grafická karta na světě, jejíž cena se zpravidla pohybuje nad hranicí 50 tisíc korun.

Uvedená cena přitom platí jen za samotnou grafiku. Není tedy překvapením, že takto extrémní výkonné sestavy stojí klidně i více než sto tisíc korun. Umělci ale tvrdí, že právě výkonné sestavy dovolují posunout audiovizuální zážitek na novou úroveň. Jen díky nim jsou schopni připravit takovou show, jaká ještě před pár lety byla nemyslitelná.

Pokročilé technologie

„Pracuji s několika neuronovými sítěmi řazenými za sebou a úspora času při jejich trénování nám umožňuje zkoušet nové experimenty, snáze přestát neúspěchy a někdy se podaří dospět k novým fascinujícím objevům,“ popsal svou práci Lorem.

Tento vizuální umělec využívá ve své tvorbě také pokročilé technologie, jako je fotogrammetrie. Tato metoda, kdy se z fotografií vytváří trojrozměrný objekt, umožňuje realistické zpracování vizuálních prvků, které se dnes již standardně využívají i v tvorbě hudebních videoklipů či seriálových produkcí. Dříve přitom byly výsadou jen těch nejmodernějších videoher.

AI a pokročilé technologie. Lákadla nové generace grafik

Hardware
Související témata:
Veletržní palác

Výběr článků

Načítám