Hlavní obsah

Jeden z otců ChatGPT opouští OpenAI

Spoluzakladatel OpenAI Ilya Sutskever, který se podílel i na vývoji slavného chatbota ChatGPT, opouští po téměř deseti letech svou společnost. Informoval o tom sám Sutskever na sociální síť X. Byť to oficiálně nepotvrdil, jeho odchod patrně souvisí s rozbroji uvnitř firmy.

Foto: Florence Lo, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Bylo mi ctí a výsadou pracovat společně a všichni mi budou velmi chybět,“ neskrýval své emoce na síti X Sutskever, kde zároveň zveřejnil i svou fotografii s kolegy.

Důvody svého odchodu neupřesnil. Pouze poukázal na to, že se chystá pracovat na projektu, který je pro něj „z osobního hlediska velmi významný“. Jeho um byl přitom klíčový také pro OpenAI, neboť byl jedním z hlavních tvůrců technologie umělé inteligence (AI), která se stala základem pro ChatGPT.

Vylepšená verze ChatGPT bude zdarma pro všechny

Internet a PC

Agentura Reuters nicméně poznamenala, že Sutskever byl zároveň jedním ze čtyř členů správní rady OpenAI, která vloni stála za odvoláním generálního ředitele Sama Altmana. Ten se však krátce poté do čela podniku vrátil a vede jej dodnes.

Rozhodnutí o odvolání Altmanovi sdělil vloni v listopadu osobně Sutskever, jakožto hlavní vědecký pracovník OpenAI. Právě proto se nabízí otázka, zda za odchodem Sutskevera nestojí nevraživost uvnitř firmy.

Altman nicméně vyjádřil nad odchodem svého kolegy zklamání: „Jeho odchod je velmi smutný. Ilya je jedním z největších mozků naší generace, vůdčí světlo našeho oboru a drahý přítel.“

Foto: Issei Kato, Reuters

Generální ředitel společnosti ChatGPT Sam Altman

Nástupcem Sutskevera na pozici hlavního vědeckého pracovníka OpenAI bude Jakub Pachocki, který je součástí týmu od roku 2017.

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti v posledních dvou letech právě s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

Umělá inteligence bude zase o krok blíž lidskému myšlení

Ekonomika

Související články

USA a Čína poprvé vedly rozhovory o AI

Spojené státy a Čína vedly v Ženevě první tematické rozhovory o umělé inteligenci (AI). Podle agentury AP to potvrdili zástupci vlád obou zemí. Američtí...

Výběr článků

Načítám