Hlavní obsah

IFA 2024: Nové AI funkce dostanou i starší telefony od Samsungu

Berlín

Už v červenci se světu ukázaly nové smartphony se skládací konstrukcí Galaxy Z Fold6 a Galaxy Z Flip6. Na trh přinesly kromě řady vylepšení i novou generaci umělé inteligence (AI) pro chytré telefony. Nyní se ukázalo, že všechny tyto vychytávky dostanou i starší telefony od Samsungu. Zástupci jihokorejského elektronického gigantu to potvrdili na veletrhu IFA 2024 v německém Berlíně.

Představení chytrého telefonu Samsung Galaxy Z Fold6Video: archiv výrobce

Článek

(od našeho zpravodaje)

„Nejnovější funkce s umělou inteligencí Galaxy AI se dostanou do většího množství přístrojů Galaxy,“ prozradili v Berlíně zástupci Samsungu. Podle nich bude aktualizace One UI 6.1.1 k dispozici již během září.

„Funkce známé z modelů Galaxy Z Fold6 a Z Flip6 se díky ní dostanou i do starších typů, mezi něž patří řada Galaxy S24, S23, S23 FE, Z Fold5, Z Flip5 a tablety Tab S9,“ doplnili zástupci jihokorejského elektronického gigantu.

IFA 2024: Mobilní příslušenství v hlavní roli. Česká stopa na největším evropském IT veletrhu

Mobil

IFA 2024: Acer zkřížil notebook a herní konzoli. A funguje to skvěle

Hardware

Představení chytrého telefonu Samsung Galaxy Z Flip6Video: archiv výrobce

Šikovné funkce

A na jaké novinky se mohou majitelé zmiňovaných přístrojů těšit? Například funkce Poznámkový asistent v aplikaci Samsung Notes nabízí překlad, shrnutí obsahu a automatické formátování pro snadné vytváření poznámek ze schůzek.

Nová funkce Přepis zvládá přepis, překlad a shrnutí hlasových záznamů přímo v aplikaci Notes. Texty v PDF souborech lze při otevření souboru pomocí funkce PDF overlay translation v aplikaci Notes přeložit a přesně překrýt.

Užitečná funkce Spisovatel u klávesnice Samsung zase generuje na základě jednoduchých klíčových slov navrhované texty v aplikacích pro e-maily a sociální média, jako jsou Gmail či Instagram. Hodí se zejména pro sociální sítě, protože vytváří text, který odráží váš styl komunikace na základě analýzy vašich předchozích příspěvků.

Chytrý telefon Samsung Galaxy Z Fold6 naživoVideo: Novinky

Chytrý telefon Samsung Galaxy Z Flip6 naživoVideo: Novinky

Éra AI na mobilech

Výše uvedené AI funkce přinesly již zmiňované smartphony Galaxy Z Flip6 a Galaxy Z Fold6. Jak užitečná může být umělá inteligence v chytrých telefonech, ukázala nicméně společnost Samsung již zkraje letošního roku, když AI integrovala poprvé do svých chytrých telefonů. Systém Galaxy AI dostaly v lednu jako první smartphony z rodiny Galaxy S24. Postupně se ale formou aktualizace dostaly nové vychytávky také na další zařízení od jihokorejského elektronického gigantu.

Na umělé inteligenci staví mimo jiné funkce Live Translate (Živý překlad), která přijde vhod při cestování, ale i při spolupráci se zahraničními studenty či kolegy. Jde totiž o textový i hlasový obousměrný překladač hovorů v reálném čase, který je integrován přímo do telefonu. Není tedy potřeba nic instalovat.

Při telefonním hovoru tak stačí zvolit, jakým jazykem mluvíte vy a jakým protistrana. Umělá inteligence jen s nepatrným zpožděním překládá váš text cizinci a naopak, domluvit se tak můžete klidně i v místech, kde by to jinak nebylo možné. Čeština sice zatím nepatří mezi podporované jazyky, ale jinak systém funguje poměrně spolehlivě.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Funkce Live Translate (Živý překlad) v akci

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Modré logo vlevo označuje funkce Galaxy AI.

Podobně jako s hlasem dovede Galaxy AI kouzlit také s textem. Zcela bezproblémové jsou překlady zpráv. Telefony vyzbrojené umělou inteligencí toho ale umějí ještě daleko více. Šikovný je také Textový asistent (Chat Assist). Jde o textový nástroj, který dovede automaticky upravit text.

U jakéhokoli textu stačí kliknout na příslušné tlačítko na virtuální klávesnici a zvolit, do jaké formy má být text převeden. Odpověď se tak upraví podle toho, zda ji posíláte blízkému kolegovi, šéfovi, nebo partnerovi. Na podporu češtiny si ale budeme muset také ještě nějakou dobu počkat.

Prohlédněte si smartphony Samsung Galaxy S24Video: Novinky

Foto: archiv výrobce

Chytrý telefon Galaxy Fold6

IFA 2024: Honor nevydržel čekat. Novou skládačku s AI ukázal s předstihem

Mobil

IFA 2024: Nothing svému jménu nedostál, v Berlíně ukázal vylepšený smartphone

Mobil

Související články

Výběr článků

Načítám