Hlavní obsah

IFA 2024: Má dvě nohy a roztomilý pohled. AI robot ovládne chytrou domácnost

Berlín

Společnost LG demonstrovala v Berlíně na veletrhu IFA 2024 svého dvounohého robota, který se má v našich obydlích stát vládcem chytré domácnosti. Je vybaven umělou inteligencí (AI) a dovede rozpoznávat obličeje. Hlavně ale učaruje svou roztomilostí.

AI robot od společnosti LGVideo: Miloslav Fišer, Novinky

Článek

(od našeho zpravodaje)

Novinka vypadá na první pohled jako sofistikovaná dětská hračka. Však když se na vás tento netradiční společník podívá svýma vykulenýma bílýma očima, máte chuť ho okamžitě pomazlit.

Tak trochu to kazí snad jen jméno. LG totiž novinku pojmenovalo velmi krkolomně. S něčím, co se jmenuje Self-Driving AI Home Hub, se prostě nikdo chtít mazlit nebude. Na druhou stranu název perfektně vystihuje to, co dvounohý robot umí. Je to samořiditelný jezdicí stroj s umělou inteligencí, který dovede ovládat chytrou domácnost.

A navíc, v našich domácnostech si pak robota bude moci každý pojmenovat podle svého.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

LG Self-Driving AI Home Hub

IFA 2024: Modulární televizor se naučí nové funkce. Stačí nacvaknout krabičku

Hardware

IFA 2024: Milionový nápad z Česka. Vyzkoušeli jsme první ultrazvukový nůž

Hardware

Umí toho víc než dost

Co ale tedy všechno novinka umí? V první řadě je to plnohodnotný domácí společník, který může přijít vhod osamělým jedincům. Mohou si s ním povídat úplně stejně jako se spolubydlícím. AI robot je totiž napojen na systém ChatGPT-4o, porozumí tedy lidské řeči a zvládne samozřejmě i odpovídat. My jsme to na berlínském výstavišti vyzkoušeli v angličtině a nebyl to vůbec žádný problém.

Svého majitele navíc tento malý šikula rozhodně pozná. A další členy domácnosti také. Jeho AI systémy mají totiž schopnost rozpoznat a pamatovat si obličeje. Díky tomu například pozná, že nemá přijímat pokyny od návštěv a cizích lidí.

Robot samozřejmě dovede stejným způsobem bavit také domácí mazlíčky, když nejsme doma. Připojit se k němu můžete prostřednictvím svého chytrého telefonu na dálku klidně i z druhého konce planety. Získáte tak kompletní informace o tom, co se doma děje.

Novinka od LG se dovede napárovat na všechny systémy chytré domácnosti, které budete používat. Může hlídat teplotu, vlhkost, úniky vody apod. Stejně tak vás upozorní, pokud se do vašeho obydlí vkrade někdo neoprávněně. Samozřejmostí je i ovládání osvětlení v jednotlivých místnostech.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

LG Self-Driving AI Home Hub

Příkazy zvladne plnit na dálku. Můžete ho například zaúkolovat, aby zapnul topení, když se blížíte domů po delší dovolené, abyste přišli do již vytopeného obydlí. Vše funguje velmi intuitivně, jen na základě hlasových povelů.

AI robot toho zvládne více, pokud se budou rozšiřovat i chytré systémy ve vaší domácnosti. Jde přece jen o ovladač. Pokud na topení nebudete mít chytré termohlavice, dvounohý robot s kolečky si s ovládáním samozřejmě sám neporadí.

Ideální společník

Pro chytré domácnosti jde přesto o ideálního společníka, který tak trochu připomíná hlídacího psa. Žádné chlupy po něm ale na podlaze nezůstanou.

Self-Driving AI Home Hub bude společnost LG prodávat v první polovině nadcházejícího roku, minimálně v první vlně se však počítá s dostupností jen v Jižní Koreji. Patrně až podle zájmu ze strany uživatelů se LG rozhodne, zda nabídku rozšíří i do dalších států.

Cena novinky zatím nebyla upřesněna.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

LG Self-Driving AI Home Hub

IFA 2024: Nejmenší dron od DJI má autopilota. Stojí pět a půl tisíce korun

Hardware

IFA 2024: Tenký monitor proměnili v nadupanou herní mašinu. Má to ale háček

Hardware

Související články

IFA 2024: Vzhled iPhonu 16 byl nečekaně odhalen

V technologickém světě patrně není střeženějšího tajemství, než je každoroční premiéra nových iPhonů. Zástupci Applu drží do poslední chvíle všechny informace...

Výběr článků

Načítám