Hlavní obsah

IFA 2024: Lednička poradí, co uvařit. Domácnosti ovládne AI

Berlín

Umělá inteligence (AI) se stává všudypřítomnou. Nejde přitom jen o počítače a chytré telefony, jak by se mohlo zdát. Samsung na veletrhu IFA 2024 v německém Berlíně ukázal celou domácnost, kterou bude řídit AI. Výrobce věří, že právě uměla inteligence ovlivní novou éru domácích spotřebičů nejvýrazněji.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Chytrá lednička zaujme na první pohled velkým displejem.

Článek

(od našeho zpravodaje)

Pokročilými technologiemi jsou vybaveny spotřebiče z řady Samsung Bespoke, které jihokorejský výrobce nabízí již několik let. Nejnovější modely se ale odlišují vyspělejšími technologiemi, a hlavně také integrací umělé inteligence.

K vidění byla celá plejáda nových spotřebičů, například lednice Bespoke French Door Refrigerator s AI Family Hub+, indukční varná deska Bespoke Infinite Induction Line, pračka se sušičkou Bespoke AI Laundry Combo, dále robotický vysavač s mopem Bespoke Jet Bot Combo AI, Bespoke Jet AI, Bespoke Cube Air Infinite Line či nová lednice 4-Door ve verzi pro rok 2024 s termoelektrickou technologií.

A zapomenout nemůžeme ani na roztomilého AI robota, který se jmenuje Ballie. Právě ten by měl celou chytrou domácnost řídit. Na Novinkách jsme jej představili již v dřívějším článku.

IFA 2024: Roztomilý AI robot zaujal i německého kancléře

Hardware
Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Samsung Ballie

Domácí spotřebiče v hlavní roli

V tomto článku se budeme věnovat hlavně novým spotřebičům. Například čtyřdveřová lednička ukazuje, jak moc se moderní spotřebiče promění. V jejich útrobách se totiž ukrývá chytrá kamera, která dokáže rozpoznat 33 druhů potravin hned, jak je vkládáte dovnitř. Nejenže vás pak sama upozorní na blížící se expiraci konkrétních produktů, ale zároveň podle obsahu ledničky dovede navrhnout i vhodné recepty, které se z dostupných surovin dají uvařit.

Právě integrace pokročilých displejů má být u nových spotřebičů jedním z hlavních lákadel. Řada novinek se tak pochlubí sedmipalcovým LCD panelem, který nabízí velmi intuitivní ovládání nejen daného spotřebiče, ale prakticky celého ekosystému. Přímo na dotykové obrazovce si můžete zobrazit 3D pohled na celou domácnost se všemi připojenými spotřebiči a zároveň je jejím prostřednictvím rovnou ovládat.

Pokud tedy například uživatelé v kuchyni něco vaří a je jim u toho horko, můžou přes displej AI Home na indukční varné desce rovnou zapnout klimatizaci, aniž by museli nechávat hrnce či pánve, byť jen na chviličku, bez dozoru.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Lednice poradí, co uvařit.

Vysavač zapneme díky pračce

Při praní lze zase přímo na displeji pračky zapnout třeba robotický vysavač v obýváku a není nutné nikam chodit. Pomocí displejů AI Home je také možné přijímat hovory, telefonovat tak budeme moci bez nadsázky klidně i přímo prostřednictvím pračky.

Displeje lze využívat také k tomu, abyste si například během vaření prostřednictvím nich pouštěli hudbu či videa s recepty.

Řada spotřebičů bude podobně jako lednička vybavena také kamerou. Tu využívají kromě čtyřdveřové lednice popsané výše také multifunkční indukční varné desky a trouby Bespoke Slide-in Range s AI Home. Díky ní si můžete prohlížet obsah trouby a kontrolovat stav propečení klidně i na televizní obrazovce v obýváku.

Pomocí kamery je mimochodem možné natočit i krátké časosběrné video, které pak můžete doslova jedním klikem sdílet na sociálních sítích. Snadno se tak svým známým velmi efektivním způsobem pochlubíte, co jste vytvořili.

Již z řádků výše je patrné, že AI má udělat domácí práce díky novým spotřebičům efektnější, pohodlnější a v neposlední řadě také zábavnější. Klíčovou roli v tom všem hraje hlasový asistent Bixby. Ten doposud zvládal plnit pokyny jeden po druhém, umělá inteligence mu ale dovolí porozumět také složitějším větám.

PŘEHLEDNĚ: Nečekaná premiéra iPhonu 16 i AI. Co přinesl první den veletrhu IFA 2024?

Internet a PC

Související články

Výběr článků

Načítám