Hlavní obsah

IFA 2024: Chytré zrcadlo zvládne telefonáty a poradí, jakou koupel si dát

Berlín

Na první pohled vypadá jako obyčejné kruhové zrcadlo, jaké visí v každé druhé koupelně. Ve skutečnosti jde však o daleko sofistikovanější model, který toho umí patrně více než většina spotřebičů v našich domácnostech. Prototyp chytrého zrcadla vyzbrojeného umělou inteligencí (AI) přivezla do Berlína na veletrh IFA 2024 společnost LG.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Chytré zrcadlo od LG

Článek

(od našeho zpravodaje)

Chytré funkce zrcadla se vám odkryjí ve chvíli, kdy před něj předstoupíte. LG Smart Mirror, jak zní zatím pracovní název novinky, vám popřeje dobré ráno a automaticky rozpozná uživatele. Svůj vlastní profil totiž může mít v tomto výkřiku moderní techniky nahraný více členů domácnosti.

Poté se již na 27palcové dotykové obrazovce zobrazí aktuální informace o počasí, čas, ale například i cíle, kterých se vám podařilo v uplynulém dni dosáhnout. Vaši aktivitu a aktuální zdravotní situaci totiž zrcadlo bezdrátově získá z dalších chytrých prvků domácnosti – z chytrých hodinek, smartphonu, ale klidě i z inteligentní váhy. Nechybějí tedy ani informace o vaší váze.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Chytré zrcadlo vás každé ráno pozdraví.

IFA 2024: Má dvě nohy a roztomilý pohled. AI robot ovládne chytrou domácnost

AI

IFA 2024: Celé domácí kino se vejde do batohu, televizor není potřeba

Hardware

Čistit zuby a telefonovat

Prostřednictvím zrcadla můžete ovládat přehrávanou hudbu z rádia, ale klidně i telefonovat, pokud je zrcadlo spárováno s vaším telefonem. „Můžete si čistit zuby a přitom vyřídit neodkladný hovor se svými nejbližšími,“ glosovali zástupci výrobce přímo na berlínském výstavišti. Patrně naráželi na to, že šéfovi nebo kolegovi z práce by v koupelně zvedl telefon jen málokdo.

Reproduktor s poměrně solidním výkonem, který bohatě stačí na ozvučení i větších koupelen, se ukrývá přímo v chytrém zrcadle. Pozornější čtenáři si možná také všimli náladového osvětlení okolo skleněné plochy, které je přizpůsobitelné.

I když je plocha zrcadla dotyková, výrobce patrně předpokládal, že patlat prstem po skleněné ploše se bude chtít málokomu. I proto je přímo do LG Smart Mirror integrován ThinQ hlasový asistent. Ovládat zrcadlo a další prvky chytré domácnosti napárované na systém LG TnikQ je tedy možné klidně i hlasovými povely.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Se zrcadlem je možné i telefonovat.

Podpora AI

Třešničkou na dortu je podpora AI. Umělou inteligenci využívá zrcadlo například k tomu, aby vám dalo fundované rady na tu nejlepší koupel či sprchu. Bere přitom v potaz nejen vaši kondici, ale například i okolní teplotu. Tuto funkci jsme – z pochopitelných důvodů – bohužel nemohli na berlínském výstavišti vyzkoušet.

A kdyby vás chytré funkce omrzely, pořád můžete novinku využívat jako obyčejné zrcadlo bez chytrých funkcí. Designově totiž tento kousek do moderních koupelen zapadne dokonale.

Zástupci společnosti LG zatím neprozradili, kdy a za jakou cenu by se mohlo chytré zrcadlo prodávat. I když zájem o novinku byl na veletrhu IFA 2024 poměrně velký, není vyloučeno, že se Smart Mirror do sériové výroby nikdy nedostane. Přeci jen jde stále ještě o pouhý prototyp.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ukázka funkcí, které chytré zrcadlo nabízí.

IFA 2024: Milionový nápad z Česka. Vyzkoušeli jsme první ultrazvukový nůž

Hardware

IFA 2024: Žádná hudba budoucnosti. Průhledné TV jsou realitou

Hardware

Související články

Výběr článků

Načítám