Hlavní obsah

Google přechází na jadernou energii. Kvůli umělé inteligenci

Umělá inteligence (AI) potřebuje ke svému provozu obrovské množství elektrické energie. Kvůli tomu se společnost Alphabet, matka Googlu, rozhodla podepsat dohodu o využívání malých jaderných reaktorů pro výrobu obrovského množství energie potřebné k napájení datových center, která pohání AI.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Americká internetová společnost tvrdí, že dohoda s firmou Kairos Power umožní začít používat první reaktor už v tomto desetiletí. Do roku 2035 pak zprovozní další reaktory. Přestože detaily týkající se konkrétní výše transakce nebo přesných lokalit elektráren zůstávají zatím neznámé, jde o krok, který může zásadně změnit podobu energetického trhu.

„Síť potřebuje nové a spolehlivé zdroje elektřiny, které budou schopny podporovat náročné technologie umělé inteligence,“ uvedl podle serveru BBC Michael Terrell, ředitel pro energetiku a klima ve společnosti Google.

Zdůraznil přitom, jak moc je dohoda s Kairos Power pro budoucnost AI důležitá. „Urychluje nasazení nové technologie, která čistě a bezpečně uspokojí naše rostoucí energetické potřeby a zároveň nám umožní odemknout plný potenciál umělé inteligence pro celý svět,“ doplnil Terrel.

Google chtějí rozdělit

Internet a PC

Nejen výpočty, ale i chlazení serverů

Průmyslový analytik z webu TechTarget John Moore uvedl, že datová centra – zejména ta určená pro provoz umělé inteligence – potřebují ohromné množství elektřiny nejen pro samotné výpočty, ale také pro chlazení serverů.

„Tyto servery jsou vybaveny specializovaným hardwarem, který vyžaduje hodně energie a generuje velké množství tepla. Chlazení těchto zařízení je proto klíčové,“ dodal Moore.

„Tento projekt je důležitý nejen pro Google, ale pro celé odvětví. Prokáže technickou i tržní životaschopnost řešení, která jsou zásadní pro dekarbonizaci energetických sítí. Jaderná energie se ukazuje jako stále atraktivnější zdroj elektřiny pro průmysl, který se snaží snížit své emise,“ prohlásil Jeff Olson, výkonný ředitel společnosti Kairos Power.

Podle něj dohoda s Googlem přispěje ke „komercializaci pokročilé jaderné energie“. Očekává tedy, že zájem o využití jaderné energie budou mít také další podniky.

Rozhodne regulační komise

I přes nadšení ze strany obou firem však plány podléhají přísným regulačním procesům. Dohodu musí schválit jak americká jaderná regulační komise, tak i místní agentury v oblastech, kde se plánují výstavby reaktorů. Schvalovací procesy mohou trvat měsíce, ne-li roky, a budou vyžadovat přísné bezpečnostní a ekologické standardy.

Společnost Kairos Power již loni dosáhla významného milníku, když jí americké regulační orgány udělily první povolení za posledních padesát let k výstavbě nového typu jaderného reaktoru.

Tento reaktor je specifický tím, že namísto vody, kterou tradičně používají jaderné elektrárny, využívá jako chladivo roztavenou fluoridovou sůl, což zvyšuje bezpečnost reaktoru a taky jeho efektivitu. V červenci loňského roku společnost zahájila výstavbu demonstračního reaktoru v Tennessee.

Microsoft i Amazon

Google není jedinou technologickou firmou, která se obrací k jaderné energii. Minulý měsíc Microsoft uzavřel dohodu o znovuspuštění provozu v elektrárně Three Mile Island, místě nejhorší jaderné havárie v americké historii z roku 1979. Společnost Microsoft zde vidí příležitost využít existující infrastrukturu pro novou generaci jaderných technologií.

Podobně i Amazon v březnu tohoto roku oznámil plán na zakoupení datového centra poháněného jadernou energií v Pensylvánii.

Servery fungovaly pod vodou několik let. Je to budoucnost, tvrdí Microsoft

Hardware

Výběr článků

Načítám