Hlavní obsah

Expertka: Regulace EU může zpomalit vývoj AI

Praha

Konkurenční boj či vysoké náklady na vývoj patří podle specialistky na právo v oblasti technologií Veroniky Macurové Křížové mezi zásadní výzvy spojené s vývojem a regulací umělé inteligence (AI). Na diskusi pořádané Nadací Neuron upozornila především na etické a společenské výzvy, které jsou nezbytné pro další rozvoj technologie. Dodala, že nejpřísnější regulace ohledně umělé inteligence má Evropská unie (EU), což může zbrzdit její pokrok, avšak někteří podle ní věří, že se zbytek světa k podobným nařízením postupně přidá.

Foto: ChatGPT / DALL-E, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Veřejnost často nemá důvěru v umělou inteligenci a mnoho oborů se potýká s rigidními procesy, což brzdí rychlejší pokrok,“ uvedla Macurová Křížová. Dodala, že je nutné dbát na právní regulaci a jasně si nastavit, jak a do které společnosti investovat, aby nedošlo v přehnaném slova smyslu k tomu, že se po několika měsících vývoj zakáže.

Macurová Křížová se dále věnovala filozofickým a právním otázkám spojeným s umělou inteligencí. Citovala spoluzakladatele DeepMind Mustafu Suleymana, který uvedl, že by měla být uměla inteligence vnímána jako nový druh digitální entity, s právní subjektivitou a odpovědností. To podle Macurové Křížové přináší otázky ohledně autorských práv, know-how či nekalé soutěže.

„Jednou z největších výzev bude vymahatelnost práva v reálném čase. Lidský element a kreativita vývojářů musí zůstat nenahraditelnou součástí a je třeba umělou inteligenci využít pro co největší benefit společnosti,“ míní specialistka.

Vygenerováno AI – Umělá inteligence mění pravidla hry: Od kreativity po zdravotnictví

AI

V březnu europoslanci schválili nová pravidla pro fungování umělé inteligence. Zákon o umělé inteligenci je podle expertů prvním svého druhu na světě. Nařízení zavádí klasifikaci technologií podle způsobu využití a nastavuje různé úrovně omezení podle míry souvisejících rizik. Některé systémy chce EU zcela zakázat, další nástroje jako algoritmy na rozpoznávání obličejů budou podléhat silné regulaci.

Macurová Křížová také upozornila na disproporce mezi teorií a realitou, zejména pokud jde o rychlost vývoje technologií. Připustila, že nařízení, jako je Akt o umělé inteligenci, se sice snaží o regulaci, ale jejich důsledky mohou zpomalit evropský rozvoj v této oblasti. „Bude to mít dopad na firmy operující na evropském trhu. Regulace však postupně mohou přebrat i další státy, protože se budou snažit sjednotit etické standardy na globální úrovni,“ dodala.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V květnu 2024 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4o. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem. Zvládá simulovat i emoce.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, v placené verzi ale můžete systém využívat i ve chvíli, kdy je velmi zatížen. Ostatní musí čekat na uvolnění kapacity. Předplatné, které nabízí i další výhody, vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 470 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Vygenerováno AI: Mýty a fakta o umělé inteligenci

AI
Související témata:

Související články

Umělá inteligence už uvažuje jako člověk

Společnost OpenAI ukázala světu nový model umělé inteligence o1-preview. I když zatím ještě nejde o plnohodnotnou verzi, uživatelé ji mohou rovnou využívat....

Výběr článků

Načítám