Hlavní obsah

Evropa se zatím umělé inteligence od Applu nedočká

Cupertino/Brusel

Zkraje června společnost Apple s velkou parádou představila vlastní umělou inteligenci (AI). Tuzemští uživatelé, kteří se těšili, že si v dohledné době novinku budou moci na svých zařízeních vyzkoušet, mají ale smůlu. Americký technologický gigant totiž nyní oznámil, že zatím do Evropy systém Apple Intelligence vůbec neuvede.

Foto: Novinky

Apple má vlastní umělou inteligenci

Článek

K tomuto nečekanému kroku se společnost Apple odhodlala kvůli nařízení o digitálních trzích DMA, které v Evropské unii platí. Pravidla totiž mimo jiné vyžadují, aby velké technologické podniky zajistily „fungování konkurenčních produktů a služeb na svých zařízeních“.

Společnost tvrdí, že tento požadavek zatím nemůže splnit, aniž by ohrozila bezpečnost svých uživatelů. Proto raději AI nenabídne vůbec, kromě systému Apple Intelligence přijdou uživatelé rovněž o možnost zrcadlení obrazovky či o vylepšené sdílení obrazovky SharePlay.

Apple vyvinul vlastní umělou inteligenci

AI

„Konkrétně se obáváme, že požadavky na interoperabilitu stanovené nařízením DMA by nás mohly donutit ohrozit integritu našich produktů způsobem, který by ohrozil soukromí a bezpečnost dat uživatelů,“ stojí v prohlášení společnosti Apple, podle kterého se s uvedením zmiňovaných funkcí v letošním roce nepočítá.

Zástupci amerického technologického gigantu nicméně zdůraznili, že jsou odhodláni spolupracovat s Evropskou komisí (EK) „ve snaze najít řešení, které by umožnilo poskytovat nové funkce zpřístupnit zákazníkům v EU, aniž by byla ohrožena jejich bezpečnost“.

Co je DSA a DMA?

V roce 2023 začaly platit dva nové zákony, které jsou označovány jako bič na internetové giganty. Jde jmenovitě o akt o digitálních službách (Digital Services Act; DSA) a akt o digitálních trzích (Digital Markets Act; DMA).

Zatímco cílem DSA je zajistit transparentnost, bezpečnost uživatelů a odpovědnost pro on-line platformy, DMA je zákon o hospodářské soutěži určující jasná pravidla, podle kterých mohou velké on-line platformy fungovat.

Oba právní předpisy pochopitelně budou mít značný dopad na podnikání v celé Evropě a pravděpodobně i ve světě, neboť stanoví nové standardy pro digitální spotřebitelské podnikání.

Umělá inteligence od Applu

Společnost Apple představila zkraje června v americkém Cupertinu vlastní umělou inteligenci zvanou Apple Intelligence, kterou integruje do celého svého ekosystému. Tedy nejen do chytrých telefonů iPhone, ale také do počítačových tabletů iPad a počítačů Mac.

Apple Intelligence porozumí na těchto zařízeních textu i obrázkům. Dovede tedy poznat například na snímku vaše dítě, aby urychlila vyhledávání konkrétních osob.

Pomocí AI bude možné také editovat fotografie, například z nich nechat automaticky zmizet nežádoucí objekty v pozadí.

Foto: Novinky

Apple Intelligence na iPhonu

Obrázky bude možné také automaticky generovat na základě textového zadání. Pokud tedy budete chtít vytvořit snímek rozkvetlé zahrady, postačí to napsat, načež systém od amerického technologického gigantu vytvoří realistický snímek – přesně podle zadání.

Novinka má být také schopna pomoci uživatelům s psaním textu. Platí to přitom nejen o e-mailech, ale o jakýchkoliv dokumentech. Z pár poznámek budete tedy moci nechat AI naformulovat text speciálně pro šéfa nebo kolegu, ale klidně i zamilovaný dopis pro svou lásku.

Systém umělé inteligence se přitom bude od uživatele učit. Například na iPhonu bude schopen rozpoznat, jaké notifikace jsou pro vás důležité – a těm následně přidá vyšší prioritu.

Znalost preferencí uživatele AI využije například i k tomu, aby mu doporučila co nejvhodnější restauraci, kterou by mohl navštívit.

Apple Intelligence by měla být dostupná v průběhu letošního podzimu, kdy vyjdou nové operační systémy prakticky pro všechna zařízení s logem nakousnutého jablka. Jak je z řádků výše patrné, Evropy se to ale netýká.

Partnerství s ChatGPT

Vedle toho se americký technologický gigant rozhodl navázat spolupráci s firmou OpenAI, která je úzce propojena s americkým Microsoftem. Majitelé jablečných zařízení tak budou moci vyžívat zdarma nejnovější chatbot ChatGPT 4o, který bude integrován přímo do jednotlivých funkcí operačního systému.

Apple nicméně na tiskové konferenci zdůraznil, že bezpečnost uživatelských dat je pro podnik tou největší prioritou. Nejčastěji tak uživatelé budou moci využívat Apple Intelligence, která bude integrována přímo v telefonu, tabletu nebo počítači.

Teprve ve chvíli, kdy bude potřeba robustnější systém umělé inteligence, přijde na řadu ChatGPT. Uživatelé si přitom budou moci v nastavení svého zařízení vybrat, zda smí OpenAI pracovat s jejich daty – například s historií vyhledávání –, nebo nikoliv.

Foto: Novinky

AI od Applu bude dostupná na celé řadě zařízení

„Zakážu iPhony všem.“ Rozčilený Musk se drsně obouvá do Applu kvůli jeho AI

AI

Související články

Výběr článků

Načítám