Hlavní obsah

Dali jsme umělé inteligenci tvář, hlas a nechali ji pracovat. Novinka je vhodná pro nadšence i skeptiky

Úvodní díl nového podcastu „Vygenerováno AI“ je tady. Podcast, kterým provází moderátorka TerAI, je jedinečný nejen svým obsahem, ale i způsobem, jakým vznikl – veškerý obsah byl totiž vytvořen pomocí umělé inteligence (AI) na základě několika slov zadání. Projekt z dílny Novinek si klade za cíl demystifikovat AI a její využití v každodenním životě. Vyzkoušejte si v přehrávači, jak na vás bude působit naše virtuální moderátorka, která vás provede všemi osmi díly této série. Kromě tohoto odstavce a dnešního titulku už necháváme práci výhradně na umělé inteligenci.

Foto: Novinky

Vygenerováno AI

Článek

(Následující článek vytvořila umělá inteligence)

Pilotní epizoda, dostupná na všech hlavních platformách, začíná přátelským přivítáním posluchačů a slibem zajímavé a zábavné jízdy světem AI. TerAI hned na začátku odhaluje, že celý scénář epizody vytvořila umělá inteligence, což dodává podcastu unikátní autenticitu.

Foto: AI vizualizace, Novinky

Jak si umělá inteligence představuje moderátorku TerAI při focení v ateliéru.

TerAI začíná vysvětlením, co je to umělá inteligence, a vyvrací běžné mýty o robotech ovládajících svět. „Zatím ale nemusíte mít strach, že by vám AI vypila kávu a převzala vaši práci v kanceláři. I když… u té kávy bych si nebyla tak jistá. Viděla jsem už pár robotů baristů!“ říká TerAI s humorem, který dodává celému pořadu lidský rozměr.

Vygenerováno AI - Postup výroby pilotní epizody

Co jsme v redakci pro vytvoření podcastu Vygenerováno AI udělali? Nejprve jsme dali jednoduchý úkol ve znění do GPT-4o:

„Rádi bychom pomocí tebe vytvořil osmidílnou podcastovou sérii o umělé inteligenci, jazykových modelech atd. Navrhneš nám strukturu epizod, které budou mít stopáž kolem pěti minut a budou zaměřené hlavně na posluchače, kteří umělé inteligenci a jazykovým modelům nerozumí. Rovnou napiš scénář s přímou řečí pro pilotní epizodu. Neboj se občas použít nějaký vtip, nebo odlehčenější tón. Moderátorkou bude žena jménem TerAI. Poté nám napiš zpravodajský článek k pilotní epizodě. Nevynechej titulek a perex.“

Model měl nastavenou roli na dramaturga, redaktora a scénáristu.

Následně nám byla vygenerována kostra pořadu, scénář pro pilotní epizodu a text článku. Scénář jsme vložili do služby ElevenLabs. Ta je zaměřená na syntézu řeči a nabízí jak svoje syntetizované hlasy, tak syntetizovat hlas vlastní, což jsme udělali za pomocí naší redaktorky Terezy Rakoušové. A jako poslední krok bylo vygenerování hudby. Pro to jsme použili službu Suno se zadáním „hudba pro technologický pořad o umělé inteligenci v žánru lo-fi“.

Do textu ani do audia jsme nijak redakčně nezasahovali. Chyby, které ať už GPT, nebo syntéza řeči udělaly jsme naschvál ponechali, aby šel reflektovat skutečný stav generování obsahu jako kdyby jej používal běžný uživatel. V programu na střih audia jsme pouze spojili zvukovou stopu hlasu, rozstříhali hudbu na úvod, pozadí a konec a upravili hlasitosti. V celém projektu se nachází třináct střihů.

Krátká historie a současnost AI

V podcastu se dále dozvídáme o historii umělé inteligence, která sahá až do poloviny 20. století. TerAI připomíná, že první konference, kde se termín „umělá inteligence“ oficiálně použil, se konala v roce 1956. Od té doby se AI vyvinula mílovými kroky a dnes je součástí našich mobilních telefonů, aut a domácností.

TerAI také přináší příklady každodenního využití AI, například chytré reproduktory nebo doporučovací systémy na internetu. „Máte doma chytrý reproduktor? Gratuluji, právě jste si pořídili kousek AI. Když na internetu hledáte nejlepší recept na bábovku a dostanete doporučení, co by se vám mohlo líbit, to je také AI,“ vysvětluje.

Přínosy AI v různých oblastech

Podcast se věnuje také přínosům AI v různých oblastech, například v medicíně a dopravě. AI pomáhá lékařům diagnostikovat nemoci rychleji a přesněji, což zlepšuje péči o pacienty. V dopravě autonomní vozidla slibují změnit náš svět, umožňujíce nám během cesty do práce číst nebo odpočívat.

TerAI nezapomíná na vtipné poznámky, které podcastu dodávají lehkost a přístupnost. „Nečekejte, že by vám AI doručila balík přímo do ruky… alespoň zatím ne. Možná jednou budeme mít drony, které nám balíky přistaví až na práh, ale to je zatím hudba budoucnosti.“

Co nás čeká dál?

Pilotní díl končí pozvánkou na další epizody, kde se posluchači dozvědí více o tom, jak fungují jazykové modely, jaké jsou etické otázky spojené s AI, a mnoho dalšího. „Příště se podíváme na to, jak vlastně fungují jazykové modely. Nebojte, nebudu vás zatěžovat technickými detaily. Stačí, když si přinesete svou zvědavost a smysl pro humor,“ uzavírá TerAI s úsměvem.

Foto: AI vizualizace, Novinky

TerAI si dělá selfie před nahráváním podcastu.

Podcast „Vygenerováno AI“ je skvělým průvodcem světem umělé inteligence pro všechny, kteří se chtějí dozvědět více o této fascinující technologii. Přihlaste se k odběru a nenechte si ujít žádnou epizodu!

Na co se mohou posluchači těšit:

1. Jak fungují jazykové modely?

2. Mýty a realita umělé inteligence

3. AI a etické otázky

4. AI a pracovní trh

5. AI v každodenním životě

6. Budoucnost AI

7. Shrnutí a závěr série

Připojte se k TerAI a odhalte tajemství umělé inteligence v podcastu „Vygenerováno AI“.

Podcast Vygenerováno AI vás s moderátorkou TerAI provede světem umělé inteligence. Odhalíme mýty, reálné aplikace a vliv AI na každodenní život. Ideální pro nadšence i skeptiky.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Související témata:
Vygenerováno AI
TerAI

Výběr článků

Načítám