Hlavní obsah

ChatGPT vyzkoušel každý třetí Čech, mladí používají AI pravidelně

Technologii ChatGPT si od jejího spuštění vyzkoušelo 36 procent Čechů, tedy zhruba každý třetí, a téměř dvě třetiny ji alespoň znají. Populární je hlavně mezi mladými, kterých ji aktivně využívá nadpoloviční většina, často i jako pomocníka v práci. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti Enehano mezi více než 1000 lidmi v Česku.

Foto: Florence Lo, Reuters

Logo ChatGPT

Článek

ChatGPT je hlavním průkopníkem a popularizátorem konverzační umělé inteligence (AI), který si může vyzkoušet kdokoliv. Zhruba 25 procent Čechů ve věku od 18 do 65 let jej využívá aktivně. Ve věku do 26 let je to 52 procent Čechů.

„Čísla nastupující generace poměrně jasně ukazují, kde je budoucnost. Nejde přitom jen o nějaké nahodilé zkoušení možností umělé inteligence, více než čtvrtina mladých využívá ChatGPT pravidelně, prakticky každý týden, nemálo z nich dokonce na denní bázi,“ uvedl spoluzakladatel Enehana Michal Peška.

Pomocník i v práci

Nejmladší generace využívá inteligentního chatbota ve stylu ChatGPT nejčastěji jako pomocníka v práci. Z lidí, kteří mají o ChatGPT alespoň nějaké povědomí, dnes pomáhá pětině mladých. Dalších 33 procent z nich si myslí, že by jim v práci takový inteligentní chatbot pomohl.

Akt o umělé inteligenci platí, potvrdily státy EU

AI

„Systematičtější a zároveň praktické využití umělé inteligence ve firmách a organizacích však zatím spíše pokulhává. Právě schopnost přetavit možnosti generativní AI do fungujících a přínosných nástrojů či řešení je hlavní výzvou, na kterou se nyní soustředíme,“ řekl ředitel startupu Rossie.AI Martin Franc.

Mezi takové nástroje AI může podle něj patřit třeba monitoring hovorů, kdy umělá inteligence vytvoří souhrn hovoru, identifikuje z něj vyplývající úkoly a zadá je. Nebo ohodnotí operátora a předá mu zpětnou vazbu. Dále například zpracování e-mailů, kdy AI dokáže klasifikovat mailové zprávy, připravit pro příjemce souhrn sdělení e-mailu a vytvořit na základě zadání v něm možné řešení či odpověď.

Zhruba sedm procent lidí uvedlo, že využití inteligentního chatbota ve stylu ChatGPT by v jejich práci sice dávalo smysl a bylo možné, ale oni sami nechtějí. Další dvě procenta Čechů mají z ChatGPT obavy.

Obavy o práci

Podle loňské zprávy americké investiční banky Goldman Sachs by umělá inteligence mohla nahradit až 300 milionů pracovních míst po celém světě. To by podle amerického futuristy a autora knihy Rule of the Robots: How Artificial Intelligence Will Transform Everything (Vláda robotů: Jak umělá inteligence všechno změní) Martina Forda mohlo mít hrozivé následky.

„Nejde jen o to, že by se to stalo jednotlivcům, ale mohlo by to být docela systémové. Mohlo by se to stát mnoha lidem, zcela náhle, potenciálně všem najednou. A to by mělo důsledky nejen pro tyto jednotlivce, ale pro celou ekonomiku,“ prohlásil Ford.

Válka započala. Hudební giganti vytáhli do boje proti AI

AI

Mathias Döpfner, generální ředitel německé mediální skupiny Axel Springer, již dříve řekl, že systémy jako ChatGPT by mohly nahradit kupříkladu novináře. Ekonom Carl Benedikt Frey působící na Oxfordské univerzitě pro BBC uvedl, že novináři budou v budoucnosti čelit větší konkurenci, protože ChatGPT umožňuje lidem s průměrným písemným projevem vytvářet eseje a články.

Obavy o své pracovní vyhlídky v souvislosti s umělou inteligencí vyjadřují také někteří umělci, a dokonce i programátoři.

AI zajistí nové pracovní pozice

Nicméně umělá inteligence může rovněž vytvářet nové příležitosti a pracovní pozice v oblastech, kde je potřeba zvýšit produktivitu a efektivitu.

Zpráva Goldman Sachs zdůrazňuje, že využití umělé inteligence se v různých oblastech liší a v administrativě lze zautomatizovat více pracovních úkolů než v jiných odvětvích, například ve stavebnictví.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V květnu 2024 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4o. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem. Zvládá simulovat i emoce.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, v placené verzi ale můžete systém využívat i ve chvíli, kdy je velmi zatížen. Ostatní musí čekat na uvolnění kapacity. Předplatné, které nabízí i další výhody, vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 470 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Evropská komise si posvítí na partnerství Microsoftu a OpenAI

Internet a PC

Související články

Argentina chce pomocí AI předvídat zločiny

Argentinské bezpečnostní síly oznámily plány na využití umělé inteligence (AI) k předvídání budoucích trestných činů. Odborníci se ale obávají, že by tento...

Musk zase otočil, OpenAI žene k soudu

Chtěl je žalovat, pak nechtěl a teď už zase chce. Americký multimiliardář Elon Musk opět žene společnost OpenAI k soudu. Podle agentury Reuters obnovil žalobu,...

Výběr článků

Načítám