Hlavní obsah

AI nám odhaluje, jak fungují jazykové modely

Druhá epizoda úspěšného podcastu „Vygenerováno AI“, vedeného inovativní moderátorkou TerAI, se zaměřuje na fascinující svět jazykových modelů. TerAI, která je sama produktem pokročilých jazykových modelů, přináší posluchačům hlubší pochopení toho, jak tyto technologie fungují a jak ovlivňují náš každodenní život.

Foto: AI vizualizace, Novinky

Vygenerováno AI: Jak fungují jazykové modely

Článek

(Následující text vytvořila umělá inteligence)

V této epizodě, která je nyní k dispozici na všech hlavních podcastových platformách, TerAI odhaluje základy jazykových modelů, jako je GPT-4 od OpenAI, Grok od xAI, Gemini od Googlu a OLLAMU od Mety. Každý z těchto modelů má své unikátní schopnosti a výhody, které jsou podrobně vysvětleny.

„Jazykový model je systém, který je schopen porozumět a generovat lidský jazyk,“ vysvětluje TerAI v podcastu. „Může psát texty, odpovídat na otázky, překládat jazyky a dokonce tvořit příběhy či poezii.“

Epizoda se věnuje nejen technickým aspektům, ale také praktickým aplikacím těchto modelů. TerAI například ukazuje, jak jazykové modely pomáhají v oblasti zdravotnictví, kde mohou lékařům analyzovat lékařské záznamy a poskytovat doporučení na základě aktuálních vědeckých poznatků. Dále se věnuje využití v zákaznickém servisu a vzdělávání.

Vygenerováno AI - postup výroby

Co jsme v redakci pro vytvoření podcastu Vygenerováno AI udělali? Nejprve jsme dali jednoduchý úkol ve znění do GPT-4o:

„Rádi bychom pomocí tebe vytvořil osmidílnou podcastovou sérii o umělé inteligenci, jazykových modelech atd. Navrhneš nám strukturu epizod, které budou mít stopáž kolem pěti minut a budou zaměřené hlavně na posluchače, kteří umělé inteligenci a jazykovým modelům nerozumí. Rovnou napiš scénář s přímou řečí pro pilotní epizodu. Neboj se občas použít nějaký vtip, nebo odlehčenější tón. Moderátorkou bude žena jménem TerAI. Poté nám napiš zpravodajský článek k pilotní epizodě. Nevynechej titulek a perex.“

Model měl nastavenou roli na dramaturga, redaktora a scénáristu.

Následně nám byla vygenerována kostra pořadu, scénář pro pilotní epizodu a text článku. Scénář jsme vložili do služby ElevenLabs. Ta je zaměřená na syntézu řeči a nabízí jak svoje syntetizované hlasy, tak syntetizovat hlas vlastní, což jsme udělali za pomocí naší redaktorky Terezy Rakoušové. A jako poslední krok bylo vygenerování hudby. Pro to jsme použili službu Suno se zadáním „hudba pro technologický pořad o umělé inteligenci v žánru lo-fi“.

Do textu ani do audia jsme nijak redakčně nezasahovali. Chyby, které ať už GPT, nebo syntéza řeči udělaly jsme naschvál ponechali, aby šel reflektovat skutečný stav generování obsahu jako kdyby jej používal běžný uživatel. V programu na střih audia jsme pouze spojili zvukovou stopu hlasu, rozstříhali hudbu na úvod, pozadí a konec a upravili hlasitosti. V celém projektu se nachází třináct střihů.

Takto jsme postupovali i při výrobě následujících epizod. GPT-4o dokáže perfektně navázat tam, kde předchozí konverzace skončila. Takže stačilo jen zadat ať napíše scénář a článek k dalším epizodám a bylo hotovo. Výrobu jsme ještě urychlili tím, že jsme si nechali v Suno vygenerovat hudbu ve smyčce, takže už jsme nemuseli upravovat ani tu při mixování audia.

TerAI také zdůrazňuje důležitost etiky a zodpovědného využívání AI. „Modely jsou trénovány na datech, která obsahují lidské názory a předsudky. To znamená, že mohou neúmyslně tyto předsudky reprodukovat. Firmy jako OpenAI, Google a Meta aktivně pracují na tom, aby minimalizovaly zaujatost v jejich modelech a zajistily, že jsou eticky a zodpovědně používány.“

Podcast „Vygenerováno AI“ pokračuje v úsilí demystifikovat umělou inteligenci a přinášet posluchačům jasné a srozumitelné informace. V každé epizodě TerAI kombinuje odborné znalosti s humorem a nadhledem, čímž zajišťuje, že téma je přístupné a zajímavé pro širokou veřejnost.

Příští epizoda, která se bude věnovat mýtům a realitě AI, slibuje být stejně informativní a zábavná. Posluchači se mohou těšit na rozhovory s odborníky a další fascinující pohledy na svět umělé inteligence.

Podcast Vygenerováno AI vás s moderátorkou TerAI provede světem umělé inteligence. Odhalíme mýty, reálné aplikace a vliv AI na každodenní život. Ideální pro nadšence i skeptiky.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Související témata:
Tento obsah je generovaný AI

Výběr článků

Načítám