Hlavní obsah

AI Act přichází. Jak omezí umělou inteligencí?

Praha

S příchodem srpna začíná v Česku i v celé Evropské unii platit první právní předpis regulující umělou inteligenci (AI), známý též jako AI Act. Zakazuje například biometrickou kategorizaci občanů a AI, která manipuluje s lidmi, zneužívá děti nebo klasifikuje lidi podle jejich sociálního chování. Nařízení zároveň zjednoduší vývoj, provoz a volný pohyb AI služeb a produktů na vnitřním trhu EU.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na platnost AI Actu upozornil místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti). Podle něj je záměrem nařízení vedle ochrany obyvatel také podpora inovací.

AI Act předpokládá zřízení tzv. sandboxu, kontrolovaného prostředí, ve kterém bude možné otestovat systémy umělé inteligence v reálných podmínkách před jejich uvedením na trh. Společný sandbox bude moci zřídit i několik členských států EU. Podnikatelům tak opatření pomohou snížit počáteční náklady a zvýšit jejich konkurenceschopnost v mezinárodní konkurenci.

Součástí je také AI inovační balíček, jehož cílem je podpořit malé a střední podniky a start-upy ve vývoji umělé inteligence. Evropským start-upům umožní například využívat superpočítače pro trénování modelů odpovědné umělé inteligence.

Vygenerováno AI – Budoucnost práce a umělá inteligence: Jak AI mění pracovní prostředí

AI

Ochrana lidí před zneužitím AI

„Česko se během svého předsednictví významně zasadilo o vznik AI Actu, který je naší odpovědí na výzvy rychlého technologického pokroku. Chceme zajistit etické a transparentní používání umělé inteligence, chránit základní práva občanů a umožnit našim podnikům stát se lídry v odvětví. Jsme první, kdo se této problematice komplexně věnuje a tímto krokem nastavujeme globální standard pro bezpečnou a odpovědnou umělou inteligenci. Občané tak budou chráněni a budou mít jistotu, že umělá inteligence pracuje v jejich prospěch,“ uvedl Bartoš.

AI Act není podle Bartoše regulací v tradičním slova smyslu, ale zaměřuje se na ochranu lidí před zneužitím umělé inteligence a vysoce rizikovými systémy AI. Čím větší riziko daný systém AI představuje, tím přísnější pravidla pro jeho použití musí být dodržena.

Podle poradenské firmy Deloitte by měly tuzemské firmy neprodleně začít s posuzováním stávajících a plánovaných AI systémů a při vývoji vlastních řešení sledovat, zda nejsou implementovány funkcionality, které mohou být v budoucnu zakázány AI nařízením.

Musí také upravit dokumentaci k  AI systémům tak, aby odpovídala požadavkům AI nařízení. Za nesoulad s nařízeními firmám hrozí pokuta až tři procenta z celosvětového obratu a za uplatňování zakázaných praktik až sedm procent.

Plně aplikovatelné až v roce 2026

Nařízení bude nabíhat postupně a plně aplikovatelné bude až za 24 měsíců, tedy 2. srpna 2026. Výjimku tvoří zakázané praktiky, které budou vymahatelné už od 2. února 2025. Pravidla vztahující se na obecné modely AI a na systém správy, vymáhání a sankcí začnou být účinná od 2. srpna 2025.

Česko se na AI snaží zaměřovat. Česká asociace umělé inteligence, která je největší AI organizací v ČR s více než 200 korporátními členy, vyhlásila letošní říjen měsícem umělé inteligence. V rámci mesic.ai chystá přes 100 akcí zdarma na podporu AI. Všechny akce se uskuteční v AI hubu na Rohanském nábřeží v Praze, který se otevře na jeden měsíc jako epicentrum AI v ČR. Na jednom místě se budou moci přední odborníci, firmy a uživatelé AI fyzicky potkávat a vyměňovat si zkušenosti.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V květnu 2024 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4o. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem. Zvládá simulovat i emoce.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, v placené verzi ale můžete systém využívat i ve chvíli, kdy je velmi zatížen. Ostatní musí čekat na uvolnění kapacity. Předplatné, které nabízí i další výhody, vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 470 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

AI ve výuce i státní správě. Česko má novou strategii do roku 2030

AI

Související články

Výběr článků

Načítám