Hlavní obsah

Rozvědčíkovi se splní přání vyslovené před popravou nacisty

Snad každý vodák a turista zná hospodu U Rozvědčíka na břehu Berounky. Místo i samotná postava skutečného Rozvědčíka proslula díky knihám Oty Pavla. Jen málo lidí ale tuší, jaké osudy ho potkaly. Navíc zanedlouho se po mnoha desetiletích splní jeho přání, které napsal do úplně posledního dopisu manželce z berlínské káznice před popravou nacisty.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Hospoda, kterou nechal rozvědčík Jaroslav Franěk postavit na břehu Berounky, je každé léto plná turistů a vodáků.

Článek

Po osudech Jaroslava Fraňka, známého též jako Rozvědčík, začal ze svého zájmu o historii a také o nevšedního souseda pocházejícího ze stejné oblasti Křivoklátska pátrat Zdeněk Šámal se synem Theodorem.

Foto: Muzeum T.G.M. Rakovník

Rozvědčík Jaroslav Franěk

Pozůstalost včetně dopisu z německé věznice Plötzensee darovali příbuzní rakovnickému muzeu T. G. Masaryka a vše je v pamětní síni v Nezabudicích na Rakovnicku.

„Měli jsme od muzea digitalizované kopie dopisu. Jaroslav Franěk má fascinující osud, je to drobný příběh uprostřed velkých dějin a čím víc jsme se o něm dozvídali, tím nám byl sympatičtější. Plnit poslední přání slušným lidem je taky jen slušnost,“ míní Zdeněk Šámal.

Povltaví zbavil hitlerovců chlapík, po němž se jmenuje tank

Historie

A co psal Franěk své ženě před popravou? „Dovolí-li ti to poměry, nech vystavět na seči nad modříny malou kapličku v podobě podkovy,“ napsal krom dalšího loučení.

Foto: Muzeum T.G.M. Rakovník

Rozvědčík Jaroslav Franěk

Zdeněk Šámal se rozhodl nechat kapličku vystavět. „Chtěl to i sám zafinancovat, ale když se to dozvěděli lidé z našeho muzea a muzejního spolku, chtěli se všichni zapojit a pomoci. Vznikla sbírka a necelý týden po jejím vyhlášení už jsme měli skoro celou potřebnou částku,“ řekla Novinkám archeoložka rakovnického muzea a Šámalova spolupracovnice Kateřina Blažková.

Teď už jsou potřebné peníze vybrané všechny.

Foto: Zdeněk Šámal

Tak by měla vypadat kaplička, kterou si před popravou přál vystavět rozvědčík Jaroslav Franěk z Nezabudic.

Cesta na druhý konec světa

Rozvědčíka si lidé nejspíš pamatují z knih a filmů jako hostinského z restaurace, kam chodil převozník Prošek v příběhu Zlatí úhoři či Smrt krásných srnců. Ladislav Franěk se narodil 8. října 1897 v Nezabudicích. Brzy poté, co musel během první světové války nastoupit do rakouské armády, zběhl a vstoupil k československým legiím v Rusku. A tady vzniklo ono proslulé označení.

„Výraz ‚rozvědčík‘ je vlastně rusismus a je to označení pro průzkumníka. Stejně jako jiní ho Franěk užíval, protože do řad zahraničního vojska vstoupil po zajetí na ruské frontě na jaře 1916 a čeští dobrovolníci byli tehdy v rámci ještě carské armády původně využíváni především jako průzkumníci, tedy rozvědčíci, v malých jednotkách,“ objasnil Šámal.

Tragédie v Rudicích: Před 80 lety spáchala sebevraždu dvojice parašutistů

Domácí

Během bojů byl Franěk zavalen zemí a zraněn, při anabázi návratu do vlasti skončil na léčení v jižním Vietnamu.

„Fraňkovy tři měsíce v Saigonu jsou velkou záhadou jeho života. Jsme si celkem jisti, ve které nemocnici se léčil, zajímavá je dál nedoložená zmínka o jeho kontaktech na českého sládka v saigonském pivovaru. Asi víme, o který pivovar šlo, ale českou stopu jsme neobjevili,“ zmínil se o pátrání po osudech Rozvědčíka Šámal.

Zbraně v pivních sudech?

Po návratu si Franěk, aby si zajistil obživu, postavil nejprve dřevěný stánek s občerstvením nazvaný Anamo podle míst v Asii, kde bojoval, a později i zděnou hospodu. Po německé okupaci Franěk vstoupil do protinacistického odboje. Podle některých zdrojů tajně vozil zbraně v pivních sudech.

„Pivní sudy jsme nijak nedoložili, ale koneckonců nějak je vozit musel, byl to hostinský a provozoval hospodu. Ovšem spíš bych věřil nějakému méně romantickému utajenému transportu. Z výslechových protokolů a rozsudku podobnou informaci nemáme,“ uvedl Šámal.

Pavel na Vítkově: Je to historický paradox, Německo podporuje mír a Rusko je agresor

Domácí

Franěk byl gestapem zatčen v lednu 1941 a 1. července 1943 popraven ve věznici Plötzensee v Berlíně.

Kaplička bude

Archeologové z rakovnického muzea na základě posledního přání Rozvědčíka museli najít to pravé místo pro kapličku.

„Nebylo to úplně jednoduché, abychom se vyhnuli soukromým pozemkům. Nakonec jsme vybrali místo u cesty od hospody směrem k Nezabudicím,“ řekla Novinkám Kateřina Blažková.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Kaplička, kterou si Jaroslav Franěk před smrtí přál, bude stát u cesty nad jeho hospodou směrem k rodným Nezabudicím.

Na 30. června je naplánované slavnostní poklepání na základní kámen a současně si historikové třeba i s turisty či příznivci knih Oty Pavla tradičně připomenou výročí Rozvědčíkovy popravy.

Na 8. října, kdy uplyne 127 let od Fraňkova narození, je naplánovaná instalace kapličky.

Sovětský voják zavraždil Josefa Vašíčka, komunisté pak zkázu dokonali

Historie
Související témata:
Rozvědčík
Jaroslav Franěk
Nezabudice

Výběr článků

Načítám