Hlavní obsah

Před 100 lety se narodil Josef Škvorecký, Náchod na něj nezapomněl

Náchod

Před sto lety, 27. září 1924, se v Náchodě narodil český spisovatel Josef Škvorecký. Rodnému městu, v němž strávil prvních dvacet let života, vtiskl nesmrtelný pomník v nejedné ze svých próz. Už první román Zbabělci, odehrávající se ve fiktivním městečku Kostelec, nenechává nikoho na pochybách, že jde o Náchod. Stejně jako hlavní hrdina Danny Smiřický má mnoho společného se samotným spisovatelem.

Foto: Daniel Materna, Profimedia.cz

Rok 1994: Josef Škvorecký a Zdena Salivarová-Škvorecká zpátky v Čechách

Článek

„Náchodský podzim se mi líbí, ale úplně nejraději mám léto. Lezli jsme po skalách a hlavně jsme se chodili koupat na Jericho,“ svěřil se Právu v roce 1999 tehdy pětasedmdesátiletý literát s menším postesknutím, že dnes se koupaliště na Plhově, zvané Jericho, k nepoznání změnilo.

Roku 1969 Škvorecký emigroval do Kanady, na sklonku života se ale pravidelně vracel. Naposledy u příležitosti svých osmdesátin.

Foto: MÚ Náchod

Socha Josefa Škvoreckého v Náchodě láká k přisednutí.

A stejně jako on nikdy na Náchod nezapomněl, rezonuje jeho odkaz ve městě. To nezapomnělo ani kulaté výročí svého čestného občana. Připomene ho nyní v pátek v sále hotelu Beránek slavnostní večer. Znít bude jazz a literární historik Michal Přibáň, který Škvoreckého považuje za spisovatele, jenž má stále co říct i mladé generaci, tu představí a pokřtí první díl své monografie o něm.

Milan Kundera byl králem protikladů. Esej Štefana Švece

SALON

Studenty pobuřuje Dannyho cyničnost

„Pokud si dnes středoškolák přečte Škvoreckého Zbabělce, je zaujat hlavní postavou, ale i jazykem románu,“ míní středoškolský učitel Ladislav Čejchan.

Současně ale upozorňuje, že nemalou část studentů pobuřuje hrdinova zdánlivá cyničnost.

„A některé studentky se zlobí, všichni kluci přece nemohou být takoví. Sám oceňuji i některé další nenápadné skvosty, například Zákony džungle. Povídka se odehrává v mém rodném Broumově a má silný existenciální náboj. A nikdy nepřestanu oceňovat autorovu úlohu nakladatele a péči o české spisovatele v daleké Kanadě,“ doplnil Čejchan.

Symbolický návrat

I když Škvorecký zemřel před 12 lety v kanadském Torontu, před 10 lety se do Náchoda symbolicky vrátil. Na hlavním náměstí, hned vedle gotického kostele sv. Vavřince, byla odhalena lavička s jeho sochou. Navíc se tu každoročně koná studentský multižánrový festival Náchodská Prima sezóna - opět inspirována Škvoreckým.

Foto: MÚ Náchod

Škvoreckého pracovna instalovaná ve Spolkovém domě v Náchodě

„Myslím, že pro Náchodské je nejvíce znám jako spisovatel a patriot. Vědí o něm ale málo podrobností. Jen že tu vyrostl, dospíval během světové války, miloval jazz, restauraci Port Artur, znají některé tituly,“ vyjmenovala Nina Adlof z náchodské radnice.

I proto se město snaží, aby spisovatelův odkaz odtud nezmizel. V letos otevřeném Spolkovém domě tak byla například otevřena expozice o Škvoreckém. Nechybí v ní ani věrná kopie jeho pracovny.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Náchod, věčná inspirace spisovatele Josefa Škvoreckého

„Od otevření evidujeme stovky návštěvníků, mimo jiné i dvě rodiny emigrantů z Kanady. Také třeba gymnázium má zájem o výuku českého jazyka přímo v expozici,“ dodala Adlof.

I pro cestovní ruch je Škvorecký požehnáním, což dokládají četné dotazy na expozici. A kdo skutečně dorazí, může si projít Náchod po Škvoreckého naučné stezce, navíc doplněné tištěným průvodcem.

Josef Škvorecký

Narodil se 27. září 1924 v Náchodě, kde absolvoval reálné gymnázium. Po maturitě v roce 1943 pracoval jako pomocný dělník a po znovuotevření českých vysokých škol začal studovat na lékařské fakultě.

Později přestoupil na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, obor anglistika a filozofie. Poté, co tři roky učil, byl redaktorem v nakladatelství. Roku 1969 spolu s manželkou Zdenou Salivarovou odešli do exilu. Usadili se v kanadském Torontu, kde založili nakladatelství Sixty-Eight Publishers.

Mezi jeho nejznámější díla patří romány Zbabělci, Tankový prapor, Mirákl, Prima sezóna či Příběh inženýra lidských duší. Je rovněž autorem námětů a scénářů celovečerních filmů a námětů k televizním seriálům a filmům.

Zemřel 3. ledna 2012 v kanadském Torontu.

Vychází nový Salon: O kůrovcích a zdraví lesů, výročí Josefa Škvoreckého i Jiřího Koláře a veletrh ruských exilových nakladatelů

SALON

Výběr článků

Načítám