Hlavní obsah

Není možné dokázat, že ostatky v Čáslavi skutečně patří Janu Žižkovi, tvrdí archeolog

Praha

Nynější věda nemá jasný důkaz, že ostatky uložené v Čáslavi skutečně patřily husitskému vojevůdci Janu Žižkovi. Uvedl to Filip Velímský z Archeologického ústavu Akademie věd ČR. Podle něj totiž není možné provést genetické určení Žižky s jeho potomky. Velímský se podílí na aktuálním výzkumu tzv. Žižkovy kalvy, tedy části lebky nalezené v roce 1910 při rekonstrukci čáslavského kostela sv. Petra a Pavla.

Foto: Repro Petr Čornej

Idealizovaný Jan Žižka na portrétu Adolfa Liebschera

Článek

Česko si nyní připomíná 600. výročí úmrtí nejvýznamnějšího husitského vojevůdce.

Všechna vypodobení Jana Žižky jsou podle Velímského spíše představou lidí o tom, jak mohl vypadat. „Ale nepřinášejí realistický portrét této historické osobnosti,“ uvedl. „Vyobrazují ho většinou totiž autoři, kteří ho sami nikdy neviděli. Tvorba podobného vizuálu je velice problematická, byť se o to antropologové v minulosti pokusili,“ řekl.

Informace, které mají nyní archeologové k dispozici, se podle Velímského neliší od těch z roku 1910. Nezměnilo se ani antropologické posouzení, tedy že u kalvy je skutečně výjimečný defekt na levém oku ztotožňovaný s úrazem Jana Žižky.

Tady jedl a spal. Žižkovo poslední tažení přes Chotěboř připomíná bronzová deska

Věda a školy

Rekonstrukce obličeje Žižky je nicméně sporná i v případě, že by mu kalva z Čáslavi skutečně patřila, protože by pořád šlo o kus lebky postrádající obličejovou část, řekl Velímský.

„Když (antropolog) Emanuel Vlček (v minulosti) zkoumal čáslavskou kalvu, pokusil se nějakým způsobem doplnit vizuál Jana Žižky z Trocnova. Problém ale je, že se bavíme o části lebky, která postrádá tu obličejovou. V takovém případě vám antropologové i obecně řeknou, že tvorba takového rekonstrukčního modelu je komplikovaná a je to záležitost velice hypotetická,“ uvedl archeolog.

„Šance dozvědět se o Janu Žižkovi něco více je malá, budeme se muset smířit s tím, že Jan Žižka bude vždycky kontroverzní postavou, nikdy nebudeme moci zřejmě stoprocentně říci, jaký byl, jak vypadal a kde je uložen,“ dodal Velímský.

Digitální portrét

Mezinárodní tým odborníků z Česka, Brazílie a Itálie každopádně zveřejnil tento týden pravděpodobný obličej Jana Žižky v digitální podobě, která vznikla na základě výzkumu čáslavské kalvy. Vědci použili metodu tzv. strukturální aproximace čili přiblížení tváře. S touto metodou už dříve sestavili tváře tří olomouckých Přemyslovců.

Jan Žižka se narodil v Trocnově v jižních Čechách kolem roku 1360. Byl nejvýznamnějším vojevůdcem husitů, kteří se postavili zejména proti zástupcům katolíků. Vycházeli z učení církevního reformátora Jana Husa, který byl v roce 1415 upálen poté, co ho církev označila za kacíře. Slepý Žižka zemřel u Přibyslavi 11. října 1424.

Pohlédněte do tváře Jana Žižky. Vědci zrekonstruovali jeho podobu

Věda a školy

Výběr článků

Načítám