Hlavní obsah

Karlínští patrioti aneb Příběh továrny založené roku 1840

V roce 1840, kdy Karlín byl pouhým pražským předměstím a stavba Negrelliho viaduktu se začala teprve plánovat, stála už v ulici Prvního pluku ve dvoře činžovního domu továrna na dřevo a dýhy. V domě dodnes bydlí příbuzný původních majitelů. V Karlíně, který zvlášť po povodních v roce 2002 prodělal bouřlivý vývoj a změnilo se i složení jeho obyvatel, se to dá považovat za malý zázrak.

Foto: archív Josefa Slezáka

Dům Slezákových na staré fotografii z třicátých let minulého století

Článek

Josef Slezák (*1957) je ale zdejší patriot, který ctí odkaz svých předků a uchovává památky na ně. V ulici Prvního pluku v domě číslo 10 se narodil a jen s krátkou pauzou v něm žije dodnes.

Narodil se ovšem už do docela jiných poměrů, než jaké tu zažili jeho předci. „Můj otec Josef mě měl v poměrně pozdním věku, bylo mu jednapadesát, a byl jsem jeho jediný syn. Byl v té době v invalidním důchodu, a tak sice měl málo peněz, ale zato hodně volného času, který věnoval rodině a také zpracovávání rodokmenu. O minulosti továrny, na kterou se díval denně z oken, nemluvil, určitě i proto, abych z toho neměl zamotanou hlavu. Teprve v posledních letech jsem se tím začal zabývat,“ vypráví Josef Slezák.

Ukazuje přitom vzácné dokumenty a skeny starých skleněných negativů, na nichž jsou záběry z provozu továrny, dopravy vzácného dřeva po lodích do přístavu v Troji, práce na pile i ve skladech dříví, které byly v místech dnešního dolního autobusového nádraží Florenc a na druhé straně o kus dál za karlínskou sokolovnou.

Marie Uchytilová: „Hořím. Tvořím.“ Instalace lidického pomníku se sochařka nedožila

Historie

„V roce 1840 už tady stál náš i sousední dům a v jeho dvoře založil továrnu František Kozohorský, což byl manžel sestry mé prababičky. Po něm ji v roce 1897 převzal Josef Slezák (1866–1940), bratr mého dědy, který o deset let později koupil i oba činžovní domy, tedy číslo 8 a 10. To se ještě ulice nejmenovala Prvního pluku, ale Vinohradská,“ vypráví Josef Slezák.

„Rod Slezáků pochází z Trhového Štěpánova u Vlašimi, ale stopy mého pradědy už vedou do Berouna, kde měl na samotě pod Plešivcem cihelnu, později už jen hospodářství, a já ten dům dodnes opečovávám a jezdíme tam na chalupu. Praděda měl sedm dětí a jeden z jeho synů Josef v Berouně provozoval dřevařský podnik. Když jim ho vzala povodeň, šel do Prahy a tady rozjel podnikání ve velkém.“

Foto: Blanka Kovaříková

Josef Slezák je Karlínu věrný celý život.

Továrna na dýhy

Zajímavě o firmě píší Národní listy 27. listopadu 1928: „Firma Josef Slezák a spol., parní pila, továrna na dýhy a sklady tvrdých a zámořských dřev, jest jednou z nejstarších ve svém oboru a nejstarší v republice. Byla založena v roce 1840, kdy Karlín měl jen několik málo domů.

Závod začal v malé ohradě dříví. Tenkrát se specializoval jen na dříví tvrdé. Pomalu se firma rozšiřovala, získávala svou přičinlivostí většího okruhu zákazníků a zaujala význačné místo v celé bývalé monarchii. Rozšířila se tak, že bylo nutno přistoupit k postavení vlastních pil.

Po převratu, kdy veškeré továrny na dýhy zůstaly mimo hranice naší republiky, založil Slezák vlastní továrnu na dýhy. Včasnými nákupy zámořských dřev se podařilo čelit zahraniční konkurenci a náš nábytkový průmysl pomohl učinit nezávislým na dovozu z ciziny.“

Slavné dny kavárny Montmartre: Haškovi vstup přísně zakázán!

Historie

Velkolepé plány

Tytéž noviny popisují i další karlínské firmy včetně závodů Blecha a Mašek na zpracování dřeva na Královské (dnešní Sokolovské) třídě 71. Ty byly založeny až v roce 1905 se třemi pomocnými silami a pěti nejnutnějšími dřevoobráběcími stroji. „Závody nyní zaměstnávají kolem 700 zaměstnanců a jsou technicky nejlépe vyzbrojenými v celé Evropě.“

Jak je vidět, v bouřlivě se rozvíjejícím Karlíně se dvě podobné firmy uživily poměrně snadno. Méně kvalitní dřevo se využívalo na různá lešení a bednění při výstavbě nových domů, ale třeba i Národního památníku na Vítkově. Navíc největší pražská stavební firma Nekvasil sídlila rovněž v Karlíně ve Vítkově ulici, a byla tedy dobrým odběratelem.

Památník na Vítkově se začal stavět v roce 1929 a na jedné z fotografií skladu dříví je vidět zpovzdáli. Právě v tomto roce firmu Slezák postihl požár, který sklady zničil. To možná podnítilo myšlenku začít s výstavbou moderního objektu továrny ve dvoře vlastních domů proti Negrelliho viaduktu, jehož součástí by byly několikapatrové podzemní skladovací prostory.

S Jirkou Růžičkou jsme seděli v jedné lavici břevnovské střední školy, kde jsme si udělali maturitu.

Byl to ovšem finančně náročný projekt, a tak se začal realizovat až v roce 1937, ale za rok bylo hotovo. Dokonce se plánovala ještě podobně rozlehlá stavba na opačném konci dvora, ale do toho přišli Němci, druhá světová válka a zanedlouho po ní došlo ke znárodnění.

Foto: archív Josefa Slezáka

Řidič pana továrníka ve voze s neznámými dětmi

V invalidním důchodu

„Můj otec nebyl nikdy spolumajitelem firmy, ale pracoval pro ni jako obchodní zástupce. Pan Slezák ho nejprve poslal na dva roky do Francie, aby se dobře naučil jazyk, a pak jezdil po světě a sháněl to nejkvalitnější dřevo,“ vypráví Josef Slezák.

Slezák měl tři dcery Blaženu, Milenu a Martu a s nimi uzavřel společenskou smlouvu o veřejné obchodní společnosti. Po jeho smrti v roce 1940 ji pak vedl manžel Blaženy Jaroslav Jelen. Bydleli v největším bytě v prvním patře a také museli po znárodnění jako první dům opustit a odejít z Prahy do Lučan nad Nisou.

„Táta mohl v domě zůstat a bydlet ve druhém patře v nejmenším bytě. Ostatně všechny byty tehdy byly rozděleny na menší jednotky a obsazeny převážně estébáky a vojáky. Tátu v roce 1949 vzali na ministerstvo lesního a vodního hospodářství jako inspektora lesů. Jenže o čtyři roky později po něm chtěli, aby vstoupil do komunistické strany, a to pro něj bylo nepřijatelné,“ pokračuje Slezák.

A tak si prý jeho otec s pomocí známých vyřídil invalidní důchod. „Ještě na ministerstvu měl šoféra pana Korycha a ten jezdil za příbuznými do Panenského Týnce. Tátu vzal s sebou a seznámil ho tam s Ludmilou Horovou, mojí budoucí maminkou.“

Řízení dopravy začínalo v chaosu a zmatcích

Historie

Přátelství s Růžičkovými

Po znárodnění soudruzi odvezli všechno uskladněné dřevo z továrny a Josef si vybavuje, že v 60. letech už tam byly kanceláře Skloprojektu. Vzhledem ke svému kádrovému původu neměl šanci se dostat na vysněnou konzervatoř ani na čimelickou filmovou školu, a tak šel do učení na prodavače. Ale i tam ho čekaly zajímavé zážitky. Skamarádil se s Jiřím Růžičkou, synem herečky Heleny Růžičkové.

Foto: archív Josefa Slezáka

Vchod do skladu dřeva v Karlíně, rok 1932

„S Jirkou jsme seděli v jedné lavici břevnovské střední školy, kde jsme si udělali maturitu. Já vážil 60 kilo, Jirka 130, ale nějak jsme se tam nasoukali. Když jsme na praxi v lahůdkářství svačili, já si dal patnáct deka salátu s rohlíkem a on celé grilované kuře a pět rohlíků. Když zjistil, že rád imituju zpěváky, přibral mě ke spolupráci.“

Společně pak uváděli koncerty country skupiny Ohaři a jezdili po estrádách, dokonce spolu vystupovali i v Bulharsku. „Jirkova máma Helena mě přijala do rodiny, hned mi nabídla tykání a její muž mě prosadil do filmu Dvacátý devátý, kde jsem se mihl jako kamelot. Tehdy u nich doma vařila babička Dragica, původem Srbka, hlavně balkánská jídla. Kdybych přišel o půlnoci, dali by mi najíst,“ vzpomíná Josef.

Prodejna Paris-Praha

Od roku 1973 pracoval v lahůdkářství na Vinohradské třídě vedle kina Květen. „Byla to sice prodejna mladých pod hlavičkou Svazu mládeže, ale vedla ji skutečná odbornice paní Kopecká, která se za první republiky vyučila u lahůdkáře Vomáčky na Václavském náměstí. Po vojně jsem jí pak dělal zástupce až do roku 1990, kdy prodejnu koupili nějací cizinci a my museli odejít. Naštěstí mi dobrá pověst, spojená s paní Kopeckou, umožnila nastoupit do vyhlášené prodejny Paris-Praha v Jindřišské ulici,“ vzpomíná Josef Slezák.

Tento unikátní obchod, který založila během pražského jara 1968 Francouzka Genevieve Derenoncourt a byla i po celou dobu normalizace výhradním dodavatelem všech francouzských delikates, udržel až do roku 2010, kdy už byla firma napsaná jen na něj.

Foto: archív Josefa Slezáka

Na dvoře továrny se skladovalo dřevo z celého světa.

A ještě poznámka na konec: restituce po roce 1989 se na Josefa Slezáka nevztahovaly a příbuzné spolumajitelky zemřely dávno předtím bezdětné. Mohl si ale díky bytovému družstvu, které v domě založili, koupit do osobního vlastnictví původní byt, kde kdysi žil majitel továrny Josef Slezák s rodinou. Podařilo se mu do něj získat i pár historických kusů nábytku, který kdysi se Slezákovými putoval do lučanského vyhnanství.

Hit století si přivlastňovaly mnohé země. Jeho původ je ale ryze český

Historie
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám