Hlavní obsah

Jediný záznam soudu s kulakem. Archiváři zrekonstruovali proces z 50. let

Badatelé Národního archivu a Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) získali zatím jediný známý záznam soudního procesu z 50. let s kulakem, tedy soukromým zemědělcem. Záznam z odsouzení sedláka Josefa Pažouta v Bystřici na Jičínsku před 70 lety se našel v nepopsaných krabicích v plzeňském archivu.

Foto: Národní archiv

Josef Pažout

Článek

I když Pažout za neplnění kvót povinných dodávek a přechovávání letáku stanice Svobodná Evropa vyfasoval 25. srpna 1954 jen šest měsíců vězení, jde podle archivářů a historiků o cenný materiál.

Podařilo se totiž také popsat mechanismus rozhodování o vině předem, takzvanou praxi kabinetní justice.

„Funkcionáři soudu a prokuratury se scházeli s funkcionáři KSČ, aby se dopředu dohodli na společenském zájmu, výroku o vině a testu,“ řekl Jiří Urban, který se v ÚSTR věnuje venkovu ve 20. století.

Manželka a syn Rudolfa Slánského se dočkali rehabilitace

Domácí

U sedláka Pažouta, který byl v Bystřici s 21 hektary největší, se podařilo dohledat informace o jakési předporadě před procesem. V roce 2006 se našel spis, který vedl k pozdějšímu objevu nahrávky v archivu Českého rozhlasu s agresivními otázkami prokurátora Lva Blocha a Pažoutovou obranou.

„Dochovaly se asi dvě hodiny záznamu z procesu, který začal ve 14 hodin skončil ve 22 hodin večer,“ řekl Marek Janáč, jenž stojí za projektem Politické procesy.

Pažout podle Urbana nemohl plnit předepsané dodávky i proto, že byly stanoveny příliš vysoko, hospodáři byly zabaveny v roce 1949 stroje, musel vše obstarávat s párem koní.

Postižené akcí StB Asanace chce vláda jednorázově odškodnit

Domácí

Doba tání

Zveřejněný záznam obsahuje například jeho obhajobu, že nemá čím krmit prasata, aby mohl odevzdat požadované množství vepřového masa.

Ačkoli o roku 1954 se mluví jako o době tání po smrti Josifa Vissarionoviče Stalina, proces z Bystřice na Jičínsku s Pažoutem podle Urbana svědčí o stálém tlaku na kolektivizaci a vstup do jednotného zemědělského družstva, „Byl vnímán jako překážka postupu kolektivizace,“ poznamenal historik.

Prokurátor Bloch se podle Urbana snažil kriminalizovat Pažoutovo hospodaření. „Povedlo se to na třetí pokus,“ konstatoval Urban.

Pažout za půl roku prošel čtyřmi věznicemi, podmíněně propuštěn byl v červenci 1955. O rok později manželé Pažoutovi věnovali svou usedlost státu, ponechán jim byl jeden byt, jedno prase a drobná zvířata. Josef Pažout zemřel v roce 1980, rodina po roce 1989 uspěla s restitučním nárokem.

Jeden z mnoha

Podle Národního archivu byly stejně jako Pažout v letech 1948 až 1960 odsouzeny desetitisíce zemědělců. Záznamy k jejich procesům zatím objeveny nebyly, nejspíše se ztratily. Proč byl Pažoutův spis v Plzni, archiváři nevědí.

Zpracovaný Pažoutův příběh Národní archiv podle jeho ředitele Milana Vojáčka zařadil jako druhý do seriálu Politické procesy. Loni se věnoval procesu s Rudolfem Slánským.

A na příští rok se chystá proces s Miladou Horákovou, ale ani k němu není podle Vojáčka tolik autentických materiálů jako v Pažoutově případě. „Dochovala se rozhlasová propaganda, nikoli záznam se soudní síně,“ konstatoval Janáč.

Vidíš je, Ivane? Sochu rudoarmějce chtěli Žďáráci strhnout traktorem

Domácí

KOMENTÁŘ: 21. srpna nezapomínejme, co s námi provedla normalizace – Alex Švamberk

Komentáře

Výběr článků

Načítám