Hlavní obsah

Jediný americký voják, který padl za války v Brně. Před 80 lety zahynul pilot Kiggins

Brno

Bylo mu dvacet, jmenoval se William L. Kiggins a přesně před 80 lety se stal prvním a jediným americkým vojákem, který padl v Brně za druhé světové války. Bylo to 11. října 1944. Pilot Kiggins tehdy zamířil se stíhačkou P-51B Mustang nad město, aby zničil vlak naložený benzinem. Letoun ale zasáhla protiletecká palba. Američan se svým strojem zřítil a zahynul.

Foto: archiv MMB

Jediný americký voják, který padl za druhé světové války v Brně - poručík William Kiggins s manželkou Madeline.

Článek

„Prostřednictvím jeho příběhu teď chceme veřejnosti připomenout památku tohoto pilota a také vyprávět o jiných tragických událostech, které se staly v Brně a byly spojeny s druhou světovou válkou a osvobozením,“ řekl Novinkám ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc.

Podrobnosti o životě poručíka prozradí nová výstava Poslední let W. L. Kigginse na brněnském Špilberku.

Sestřelen po zničení cisteren s palivem

Kiggins byl členem 308. perutě 31. stíhací skupiny amerického letectva. Na poslední let se vydal 11. října 1944, kdy odletěl z italského San Severa bombardovat německá letadla na letiště v Prostějově. Po úspěšném útoku se objevil u letiště v Brně-Slatině, kde měla své stroje Luftwaffe.

Foto: archiv MMB

Na těchto strojích P-51B Mustang (jeden v pozadí) létal Kiggins s přáteli.

Poručík zamířil na nedaleké nádraží, kde zničil čtyři vagonové cisterny plné pohonných látek pro německá letadla. Když se od nádraží vzdaloval, zasáhla však jeho stroj německá protiletecká obrana. Letoun se vzňal a záhy se jako hořící pochodeň zapíchl do pole.

Trosky byly odklizeny a pilot pochován. Jeho ostatky byly po druhé světové válce převezeny do Toleda v Ohiu.

Dunkerque obléhali Čechoslováci

Historie

Letoun se po zásahu zřítil mezi Tuřanský les a osadu Malá Slatinka, kde zůstal zapomenut. Až v roce 2007 jej objevil dnes již zesnulý amatérský historik Ivo Koukola. Hledání bylo náročné.

Foto: archiv spolku Hloubkaři

Kiggins má v Brně svůj památník. Konají se u něj vzpomínkové akce.

Nejprve se pátračům nedařilo. „Rozhodli jsme se, že se důkladně zeptáme místních, zda neví, kam stroj dopadl. A skutečně se nám podařil malý zázrak,“ uvedl tehdy šťastný Koukola.

Torzo letadla našli díky pamětnici

Na místo dopadu si k velkému překvapení všech vzpomněla pětasedmdesátiletá seniorka z Malé Slatiny, která byla po desetiletích schopna určit, kde jako děvče viděla, jak letoun spadl. Podařilo se jí to, přestože celá oblast se od války do zahájení hledání zcela změnila.

Foto: archiv MMB

Fragmenty Kigginsových kostí z trosek.

Historici a nadšenci tehdy zapojili do hledání nejen detektory kovů, ale i bagr. V hloubce okolo 1,7 metru našli přední části stroje. Z nich je největší 70 kilogramů těžký reduktor, který přenášel pohyb na vrtuli. Kromě nejrůznějších drobností se našla kulka z kulometu, střep z čelního plexiskla, různé krytky a spínače. Výstava o Kigginsovi vypráví i příběh o hledání jeho stroje.

Foto: archiv MMB

Místo dopadu amerického letounu. Po letech se tu našly trosky stroje.

Výstava bude k vidění do 17. listopadu 2024. Muzeum jí zahájí celou sérii akcí, kterou připravuje na příští rok k 80. výročí od ukončení druhé světové války.

Foto: archiv MMB

Mapa dopadu sestřeleného letounu poručíka Kigginse

Vězni z koncentračního tábora po 79 letech poděkovali Náchodu za záchranu

Domácí

Související články

Dunkerque obléhali Čechoslováci

Boje o Dunkerque jsou známé i díky řadě filmů. Jenomže kromě legendární evakuace britského expedičního sboru na přelomu května a června 1940 probíhala ještě...

Výběr článků

Načítám