Článek
Soukromým vlastníkem zdroje minerální vody se stala Anna Pospíšilová v roce 1930. Koupila ho za peníze z vypořádání dědického podílu z gruntu své rodiny. Za podpory manžela a šesti dětí pak vybudovala prosperující firmu. Když podnik komunisté po roce 1948 znárodnili, zůstala v něm dál pracovat ve skladu. Po roce 1989 byla firma rodině v rámci restitucí vrácena.
Výrobní závod, kde se minerálka stáčí, nyní vede pravnuk jeho zakladatelky Josef Doležel mladší.

Balící linka ve výrobním závodě v Horní Moštěnici.
„Hanácká kyselka je moje srdcová záležitost, svůj život s ní mám spojený již od dětství. Rád vzpomínám třeba na to, když jsme jako malí hrávali fotbal na hřišti vedle stáčírny. Po skončení se všichni utíkali osvěžit k prameni a my, kteří jsme měli příbuzné v závodě, jsme běželi pro ochucenou Hanačku pro sebe a kamarády. Takových vzpomínek mám mnoho, a proto jsem šťastný, že můžeme oslavit tak významné jubileum našeho tekutého pokladu,“ řekl ve čtvrtek novinářům v Horní Moštěnici ředitel závodu.
Padesát let slaví nejen pražská podzemní dráha, ale i sladké metro

Průkopníci ochucených minerálek
Hanácká kyselka byla podle něj jedním z průkopníků ochucených minerálních vod na tuzemském trhu.
„Oblíbená pomerančová příchuť vznikla na začátku 60. let v reakci na úpadek poptávky po přírodních minerálkách. Nakonec si ale získala takovou oblibu, že dodnes je považovaná (Hanácká kyselka) hlavně za ochucenou minerálku,“ uvedl Doležel s tím, že v portfoliu má nyní osm příchutí, zbytek produkce stáčí v přírodní variantě.
V letech 1972 až 1973 začala Hanácká kyselka jako první zřídelní závod v tehdejším Československu vyrábět lahve z PVC. „Materiál ale nebyl příliš kvalitní a kvůli tomu, ale i s ohledem na politickou situaci, jsme se vrátili zpět ke skleněným lahvím. Nyní produkci minerálních vod plníme do PET lahví,“ podotkl Doležel.
Hanácká kyselka pochází z hloubky prvohorních dolomitických vápenců, které jsou překryty nepropustnými krystalickými břidlicemi a jíly o síle 30 až 50 metrů. Jímá se ze čtyř vrtů, z nichž nejhlubší má 178 metrů, a má naprosto stejné složení jako při jejím objevení před 170 lety.

Josef Doležel napouští ze zásobníku ještě neupravenou minerálku.
Ke stáčení minerální vody se využívá nejmodernější špičková technologie, která zaručuje vysokou kvalitu produktů při maximální kontrole hygienické čistoty.
V závodě v Horní Moštěnici pracuje momentálně celkem 35 zaměstnanců, přičemž devatenácti z nich firma poskytuje živobytí již přes dvacet let. Od roku 2015 je Hanácká kyselka součástí společnosti Mattoni 1873.
Legendární minerálka Ida se vrátila do Náchoda. A je zdarma
