Hlavní obsah

Hanáckou kyselku objevili náhodou Francouzi. Slaví už 170 let

Přírodní minerální vodu, Hanáckou kyselku, objevila v obci Horní Moštěnice na Přerovsku náhodou francouzská společnost při hledání ložisek uhlí v roce 1854. Oblíbená lokální značka s dlouholetou rodinnou tradicí, za jejímž vznikem stojí na svou dobu netradičně žena, tak letos slaví 170 let od svého založení.

Foto: Petr Marek, Novinky

Pravnuk zakladatelky Hanácké kyselky Josef Doležel u prvního vrtu

Článek

Soukromým vlastníkem zdroje minerální vody se stala Anna Pospíšilová v roce 1930. Koupila ho za peníze z vypořádání dědického podílu z gruntu své rodiny. Za podpory manžela a šesti dětí pak vybudovala prosperující firmu. Když podnik komunisté po roce 1948 znárodnili, zůstala v něm dál pracovat ve skladu. Po roce 1989 byla firma rodině v rámci restitucí vrácena.

Výrobní závod, kde se minerálka stáčí, nyní vede pravnuk jeho zakladatelky Josef Doležel mladší.

Foto: Petr Marek, Novinky

Balící linka ve výrobním závodě v Horní Moštěnici.

„Hanácká kyselka je moje srdcová záležitost, svůj život s ní mám spojený již od dětství. Rád vzpomínám třeba na to, když jsme jako malí hrávali fotbal na hřišti vedle stáčírny. Po skončení se všichni utíkali osvěžit k prameni a my, kteří jsme měli příbuzné v závodě, jsme běželi pro ochucenou Hanačku pro sebe a kamarády. Takových vzpomínek mám mnoho, a proto jsem šťastný, že můžeme oslavit tak významné jubileum našeho tekutého pokladu,“ řekl ve čtvrtek novinářům v Horní Moštěnici ředitel závodu.

Padesát let slaví nejen pražská podzemní dráha, ale i sladké metro

Historie

Průkopníci ochucených minerálek

Hanácká kyselka byla podle něj jedním z průkopníků ochucených minerálních vod na tuzemském trhu.

„Oblíbená pomerančová příchuť vznikla na začátku 60. let v reakci na úpadek poptávky po přírodních minerálkách. Nakonec si ale získala takovou oblibu, že dodnes je považovaná (Hanácká kyselka) hlavně za ochucenou minerálku,“ uvedl Doležel s tím, že v portfoliu má nyní osm příchutí, zbytek produkce stáčí v přírodní variantě.

V letech 1972 až 1973 začala Hanácká kyselka jako první zřídelní závod v tehdejším Československu vyrábět lahve z PVC. „Materiál ale nebyl příliš kvalitní a kvůli tomu, ale i s ohledem na politickou situaci, jsme se vrátili zpět ke skleněným lahvím. Nyní produkci minerálních vod plníme do PET lahví,“ podotkl Doležel.

Hanácká kyselka pochází z hloubky prvohorních dolomitických vápenců, které jsou překryty nepropustnými krystalickými břidlicemi a jíly o síle 30 až 50 metrů. Jímá se ze čtyř vrtů, z nichž nejhlubší má 178 metrů, a má naprosto stejné složení jako při jejím objevení před 170 lety.

Foto: Petr Marek, Novinky

Josef Doležel napouští ze zásobníku ještě neupravenou minerálku.

Ke stáčení minerální vody se využívá nejmodernější špičková technologie, která zaručuje vysokou kvalitu produktů při maximální kontrole hygienické čistoty.

V závodě v Horní Moštěnici pracuje momentálně celkem 35 zaměstnanců, přičemž devatenácti z nich firma poskytuje živobytí již přes dvacet let. Od roku 2015 je Hanácká kyselka součástí společnosti Mattoni 1873.

Legendární minerálka Ida se vrátila do Náchoda. A je zdarma

Cestování
Související témata:
Hanácká kyselka
Horní Moštěnice
Josef Doležel (podnikatel)

Výběr článků

Načítám