Hlavní obsah

Akce Jizerka. Před 75 lety SNB rozstřílela tábořiště skautů

Až tři stovky příslušníků Sboru národní bezpečnosti proti sedmi mladým skautům, kteří chtěli odejít za hranice. Výsledek střetu v Jizerských horách, který se odehrál přesně před 75 lety, byl tragický. Dva mrtví mladí lidé a následné politické procesy.

Foto: Paměť národa

Dvojkřížek u silnice ze Smědavy k přehradě Souš upomínající na zastřelené skauty Jiřího Hábu a Tomáše Hübnera

Článek

Bylo jim od 15 do 20 let. Kvůli přituhujícímu režimu, který se po únoru 1948 měnil v diktaturu jedné strany, a kvůli likvidaci skautského hnutí a jeho představitelů, začali vážně uvažovat o emigraci a hledali pomoc a spojení prostřednictvím organizací skautského hnutí v zahraničí.

Doma, v Železném Brodě na Jablonecku, už pro ně nebylo bezpečno. Když se objevila informace, že se národní bezpečnost chystá na jejich zatčení, odešli se schovat do Jizerských hor. K Tomáši Hübnerovi, Jiřímu Hábovi a Robertu Hofrichterovi, kteří tu jako první začali stanovat, se ještě v noci z 21. na 22. července 1949 přidal Radomil Raja, Jindřich Kokoška, Josef Veselý a Jiří Majer.

Netušili ale, že jejich úkryt byl vyzrazen. Možná to vyzradili lesní dělníci, možná to ale všechno bylo dopředu připravené a zorganizované bezpečnostními složkami. Ráno 24. července 1949 všechny další plány mladých skautů rozprášila palba z pistolí i samopalů.

Soud rehabilitoval rakouského rybáře, kterého v 50. letech zastřelili na hranici českoslovenští pohraničníci

Domácí

Od tragické události, kterou bezpečnostní složky pojmenovaly Akce Jizerka a která mladým lidem změnila, nebo je dokonce připravila o život, je to 75 let.

„Ještě jsme byli ve stanech, když nás zasypali první velkou dávkou. Po ní nás vyzvali, abychom vyšli ven. Až na Jiřího Hábu jsme všichni vyšli a museli jsme si lehnout na zem. Dva příslušníci SNB do nás ležících začali střílet,“ popsal před časem Radomil Raja, jeden z přímých účastníků červencové tragédie roku 1949.

Raju zasáhla kulka z první dávky do ramene, jako bezbranného ležícího ho pak příslušník SNB postřelil i do nohy. Špatně dopadl Tomáš Hübner. Když už bezbranně ležel, kulky do zad ho usmrtily. Raja, ležící kousek od něj, pak uslyšel, jak někdo říká: „Klid soudruzi, neprasečte, potřebujeme i živé.“

Šest ležících mladých kluků včetně mrtvého Hübnera pak příslušníci SNB odtáhli do ústraní a vše se soustředilo pouze na Jiřího Hábu, který jako jediný ze skautů měl pistoli a snažil se bránit. Bezpečnost mu ale nedala šanci. „Místo, kde byl, rozstřílely kulomety úplně napadrť,“ popisoval Radomil Raja. Incident tak měl druhého mrtvého.

Foto: Paměť národa

Detail dvojkřížku, upomínající na dva zastřelené skauty

Drsná akce v horách měla velkou dohru. V Železném Brodě nastalo rozsáhlé zatýkání, při němž bylo zatčeno a do vyšetřovací vazby odvedeno 40 lidí. Část z nich byla propuštěna, s ostatními byl v říjnu 1949 veden proces před Státním soudem v Praze.

„Proces byl zmanipulovaný, všechno bylo připravené předem,“ podotýká Radomil Raja. Obvinění padla z naprosto nesmyslných trestných činů, jen aby dopadení skauti a jejich přátelé mohli být odsouzeni k vysokým trestům.

Tehdy dvacetiletý Robert Hofrichter byl odsouzen na dvacet let, Václav Hlava a Josef Klapáč (oba 18letí) na deset let, Jindřich Kokoška a František Linka (oba 17letí) odsouzeni na osm let, Josef Šírek a Jiří Žídek (tehdy 17letí) na dva a půl roku. Dalších devět mladých lidí ve věku 15 až 17 let bylo odsouzeno k trestům do jednoho roku.

Bezpečnost se pomstila i mrtvým - Hübnerovi a Hábovi. Jejich rodiče a příbuzní nedostali žádnou zprávu o úmrtí ani pohřbení svých dětí. Těla obou mladíků byla pohřbena tajně na hřbitově v Hejnicích. Teprve po roce 1990 byly jejich ostatky exhumovány a přeneseny do hrobů jejich rodičů. Jejich zmařené životy dnes připomíná dvojkřížek s pamětní destičkou u silnice od Smědavy k nádrži Souš ve vrcholových partiích Jizerských hor.

Foto: Paměť národa

Hřbitov v Hejnicích, kde byli až do roku 1990 pohřbeni Jiří Hába a Tomáš Hübner.

Přesné místo nenašli

Křížek ale neoznačuje místo, kde mladí skauti před 75 lety stanovali. Ve skutečnosti je autentické místo incidentu dodnes záhadou. Ještě před pěti lety po něm pátrala skupina tvořená libereckým kriminalistou a historiky a pracovníky dvou muzeí. Přesné místo ale nenašli. „Bylo by to zajímavé kvůli archeologickému výzkumu, ale nenašli jsme ho,“ potvrdil Novinkám liberecký historik Ivan Rous. „Na hledání se podílelo velké množství lidí. Zkoušeli jsme i pamětníky, ale po tolika letech nám už jejich svědectví nemohla pomoci. Už po dvou letech je těžké poznat konkrétní místo, natož po desítkách let,“ vysvětlil Rous.

Podle něj si historici nemohli pomoci ani dobovými dokumenty. „Tehdy se totiž měnilo číslování lesních úseků a zrovna v této oblasti se to změnilo o několik čísel, takže jsou vlastně dvě možnosti, v jakém lesním úseku se místo incidentu nachází,“ vysvětlil historik. „Navíc ta krajina tam je velmi přeoraná. V 80. letech, po katastrofě s kyselými dešti v Jizerských horách, kdy les zemřel, se veškeré dřevo sváželo pomocí těžké techniky a i dnes tam chodíte po vyježděných rigolech od lesních traktorů,“ dodal Rous.

Sovětský voják zavraždil Josefa Vašíčka, komunisté pak zkázu dokonali

Historie
Související témata:
Akce Jizerka

Výběr článků

Načítám