Hlavní obsah

Šéf zoo Bobek: Z hmyzu mám nejraději larvy nosatců v Kamerunu

V sobotu v pražské zoo začal víkend hmyzožravců, při němž mohou návštěvníci zdarma ochutnat pochoutky z hmyzu. A zúčastnit se také komentovaných krmení. Jíst hmyz se nezříká ani šéf zahrady Miroslav Bobek.

Foto: Petr Janiš, Novinky

Jedohubkový špíz v zoo sestává za sarančete, potemníka a cvrčka.

Článek

U hlavního vchodu v zoo si lze dát například sarančata v banánovém těstíčku, cvrčky na česneku nebo hmyzí špízy. Zájem lidé měli, ochutnal jen někdo.

Hmyz rád ochutná i Miroslav Bobek. „Nejradši mám na špízu larvy nosatců Rhynchophorus phoenicis v Kamerunu. Je to přece jen jiná liga než mouční červi tady,“ řekl šéf zahrady. Sousto larvy nosatce mu připomíná tučný chips. „Nosí to třeba k pivu,“ poznamenal.

Foto: Petr Janiš, Novinky

Miroslav Bobek při krmení hrabáčů kapských

Ač je to zřejmě tradiční jídlo, dnes už jde o drahou pochoutku, kvůli níž se dokonce v Kamerunu kácejí palmy, na nichž larvy žijí. Kdo je nepokácel a dokáže z nich larvy dostat, má velmi slušnou živnost.

Larvy nosatců palmových zkouší chovat i trojská zoo, ale v zajetí zdaleka nedorůstají kamerunské velikosti. Bobek je chtěl o víkendu návštěvníkům nabízet, ale jsou prý mrňavé. „Myslím, že nemají optimální žrádlo,“ podotkl.

Foto: Petr Janiš, Novinky

Pokrmy z červů v zoo

Víkend hmyzožravců, při němž lze pozorovat, jak si na nejrůznější havěti pochutnávají zvířata - hrbáči, surikaty a mnozí další - je osvětovou akcí. Bobek přitom nechce tvrdit, že všichni musejí jíst jídla třeba ze švábů. „I když v řadě kultur se běžně hmyz jí,“ uzavřel šéf zoo.

Zoo Praha vrátila koně Převalského po stovkách let zpět na kazašskou step

Koktejl

V pražské zoo se letos narodilo druhé gorilí mládě

Domácí
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám