Hlavní obsah

Zelňačka zahřeje a dodá energii. Recepty na čtyři variace

4:37
4:37

Poslechněte si tento článek

Polévka ze zelí je oblíbená především v zemích střední a východní Evropy. Zelňačka nebo také kyselica či kapustnica se připravuje zejména v zimních měsících, protože zahřeje a zároveň dodá tělu dostatek energie. Kromě velkého množství vitaminu C obsahuje také třeba vitamin B12, který pozitivně působí na nervovou soustavu.

Foto: Profimedia.cz

Zelňačka s klobásou

Článek

Zatímco kyselica byla na Valašsku pokrmem nemajetných, slovenská kapustnica je jídlem svátečním, nebo naopak postním. Největší rozdíl mezi kyselicou a kapustnicou představují sušené houby: bez nich by byla slovenská delikatesa nemyslitelná.

Poctivá zelňačka s klobásou

INGREDIENCE
2 lžíce olivového oleje500 g kysaného zelí
1 velká cibulesůl
700 g vepřového pleckapepř
1 lžíce mleté papriky2 klobásy
1 l vroucí vody7 brambor

POSTUP:

  1. Ve velkém hrnci se silnějším dnem si na olivovém oleji nejprve osmahněte nadrobno pokrájenou cibuli. Jakmile bude hotová, vyndejte ji a do hrnce vložte na větší kousky nakrájené vepřové plecko. Nepřidávejte k němu už žádný olej a nechte ho postupně zatáhnout z každé strany. Do hrnce vkládejte raději menší množství masa, aby vám nezačalo pouštět šťávu.
  2. Jakmile je vepřové maso zatažené, přidejte k němu cibuli, trochu vody a zaprašte ho mletou paprikou. Vše promíchejte a přidejte zbytek teplé vody a kysané zelí i s nálevem. Nakonec ještě přidejte sůl a pepř. Nechte vařit asi 40 minut, dokud nebude maso krásně měkké.
  3. Po uvaření přidejte na kostky nakrájené brambory a klobásu. Nechte vařit ještě zhruba 20 minut, dokud nebudou brambory měkké.
  4. V případě potřeby ještě polévku dochuťte solí a pepřem.
  5. Podávat ji můžete například s čerstvým chlebem.

Recept na dýňovou gulášovku

Recepty

 Pravá valašská kyselica

Foto: Spa hotel Lanterna

Valašská kyselica

INGREDIENCE
400 g uzené křížové kostiolej nebo sádlo
300 g kysaného zelípepř - celé kuličky
250 ml smetanynové koření
50 g hladké moukybobkový list
1 cibulemajoránka
česnek (podle chuti)sůl

POSTUP:

  1. Uzenou kost zalijte studenou vodou, přidejte koření a povařte tak dlouho, dokud nebude maso odpadat od kosti.
  2. Vyceďte kost a koření, přidejte překrojené a dle kyselosti přepláchnuté zelí.
  3. Smetanu rozmixujte s hladkou moukou a 10 minut povařte.
  4. Mezitím oberte maso od kosti a nakrájejte jej nadrobno.
  5. Opečte nakrájenou cibuli a maso, přidejte do kyselice a 10 minut povařte.
  6. Nakonec dochuťte solí, pepřem, majoránkou a česnekem.

Slovenská kapustnica

Foto: Pražské řeznictví

Slovenská kapustnica

INGREDIENCE
1,5 kg uzených žeberhrst sušených hub
3 bobkové listy1 čabajka
4 kuličky nového koření4 střední brambory
3 l vodylžička kmínu
lžíce vepřového sádla hrst sušených švestek
1 cibulesůl a pepř
100 g slaninylžíce medu
2 lžičky mleté paprikyzakysaná smetana
700 g kysaného zelítymián

POSTUP:

  1. Ve velkém hrnci dejte vařit uzená žebra, která zalijte 3 litry vody.
  2. Přidejte lžičku soli, nové koření a bobkové listy a vařte zhruba 3 hodiny.
  3. Vývar poté přeceďte a maso ze žeber oberte a nakrájejte.
  4. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky a dejte vařit do osolené vody s kmínem.
  5. Ve větším hrnci osmažte na trošce sádla slaninu a cibuli. Zaprašte paprikou, jakmile se začne přichytávat, zalijte hotovým uzeným vývarem.
  6. Sušené houby zalijte trochou horké vody a nechte odstát. Celé přilijte k vývaru.
  7. Kysané zelí vymačkejte stranou do misky. Zelí nakrájejte, přidejte do vývaru a chvíli povařte.
  8. Klobásu nakrájejte na kolečka a spolu s uzeným masem přidejte do polévky.
  9. Brambory i s vodou rovněž do vývaru přidejte.
  10. Osolte, opepřete, podle chuti přilijte vodu z kysaného zelí.
  11. Chuť zjemněte medem. Nakonec přidejte nakrájené švestky a nechte prohřát.
  12. Podávejte se zakysanou smetanou a tymiánem.

Zelňačka s houbami bez masa

Foto: Tescorecepty

Zelňačka s houbami

INGREDIENCE
1/2 kg kysaného zelí4 kuličky pepře
hrst sušených švestekčervená sladká paprika
hrst sušených hubchilli paprička
3 bramborykysaná smetana
1 cibulekmín
2 bobkové listysůl
4 kuličky nového kořeníolej

POSTUP:

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno a zpěňte na trošce oleje, přidejte koření, kysané zelí, oloupané a nakrájené brambory, předem namočené houby, sušené švestky a trošku chilli.
  2. Podlijte vodou, osolte a přiveďte k varu.
  3. Zelňačku povařte asi dvacet minut.
  4. Ke konci dochuťte kysanou smetanou.

Tip: Pokud máte raději silnější chuť polévky, místo vody ji zalijte zeleninovým vývarem.

Pět top receptů na dýňovou polévku

Recepty

Tradiční vietnamská polévka zahřeje a pomůže od kocoviny

Lifestyle

 

Související témata:
Kysané zelí

Výběr článků

Načítám