Článek
Zatímco kyselica byla na Valašsku pokrmem nemajetných, slovenská kapustnica je jídlem svátečním, nebo naopak postním. Největší rozdíl mezi kyselicou a kapustnicou představují sušené houby: bez nich by byla slovenská delikatesa nemyslitelná.
Poctivá zelňačka s klobásou
INGREDIENCE | |
---|---|
2 lžíce olivového oleje | 500 g kysaného zelí |
1 velká cibule | sůl |
700 g vepřového plecka | pepř |
1 lžíce mleté papriky | 2 klobásy |
1 l vroucí vody | 7 brambor |
POSTUP:
- Ve velkém hrnci se silnějším dnem si na olivovém oleji nejprve osmahněte nadrobno pokrájenou cibuli. Jakmile bude hotová, vyndejte ji a do hrnce vložte na větší kousky nakrájené vepřové plecko. Nepřidávejte k němu už žádný olej a nechte ho postupně zatáhnout z každé strany. Do hrnce vkládejte raději menší množství masa, aby vám nezačalo pouštět šťávu.
- Jakmile je vepřové maso zatažené, přidejte k němu cibuli, trochu vody a zaprašte ho mletou paprikou. Vše promíchejte a přidejte zbytek teplé vody a kysané zelí i s nálevem. Nakonec ještě přidejte sůl a pepř. Nechte vařit asi 40 minut, dokud nebude maso krásně měkké.
- Po uvaření přidejte na kostky nakrájené brambory a klobásu. Nechte vařit ještě zhruba 20 minut, dokud nebudou brambory měkké.
- V případě potřeby ještě polévku dochuťte solí a pepřem.
- Podávat ji můžete například s čerstvým chlebem.
Recept na dýňovou gulášovku
Recepty
Pravá valašská kyselica
INGREDIENCE | |
---|---|
400 g uzené křížové kosti | olej nebo sádlo |
300 g kysaného zelí | pepř - celé kuličky |
250 ml smetany | nové koření |
50 g hladké mouky | bobkový list |
1 cibule | majoránka |
česnek (podle chuti) | sůl |
POSTUP:
- Uzenou kost zalijte studenou vodou, přidejte koření a povařte tak dlouho, dokud nebude maso odpadat od kosti.
- Vyceďte kost a koření, přidejte překrojené a dle kyselosti přepláchnuté zelí.
- Smetanu rozmixujte s hladkou moukou a 10 minut povařte.
- Mezitím oberte maso od kosti a nakrájejte jej nadrobno.
- Opečte nakrájenou cibuli a maso, přidejte do kyselice a 10 minut povařte.
- Nakonec dochuťte solí, pepřem, majoránkou a česnekem.
Slovenská kapustnica
INGREDIENCE | |
---|---|
1,5 kg uzených žeber | hrst sušených hub |
3 bobkové listy | 1 čabajka |
4 kuličky nového koření | 4 střední brambory |
3 l vody | lžička kmínu |
lžíce vepřového sádla | hrst sušených švestek |
1 cibule | sůl a pepř |
100 g slaniny | lžíce medu |
2 lžičky mleté papriky | zakysaná smetana |
700 g kysaného zelí | tymián |
POSTUP:
- Ve velkém hrnci dejte vařit uzená žebra, která zalijte 3 litry vody.
- Přidejte lžičku soli, nové koření a bobkové listy a vařte zhruba 3 hodiny.
- Vývar poté přeceďte a maso ze žeber oberte a nakrájejte.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky a dejte vařit do osolené vody s kmínem.
- Ve větším hrnci osmažte na trošce sádla slaninu a cibuli. Zaprašte paprikou, jakmile se začne přichytávat, zalijte hotovým uzeným vývarem.
- Sušené houby zalijte trochou horké vody a nechte odstát. Celé přilijte k vývaru.
- Kysané zelí vymačkejte stranou do misky. Zelí nakrájejte, přidejte do vývaru a chvíli povařte.
- Klobásu nakrájejte na kolečka a spolu s uzeným masem přidejte do polévky.
- Brambory i s vodou rovněž do vývaru přidejte.
- Osolte, opepřete, podle chuti přilijte vodu z kysaného zelí.
- Chuť zjemněte medem. Nakonec přidejte nakrájené švestky a nechte prohřát.
- Podávejte se zakysanou smetanou a tymiánem.
Zelňačka s houbami bez masa
INGREDIENCE | |
---|---|
1/2 kg kysaného zelí | 4 kuličky pepře |
hrst sušených švestek | červená sladká paprika |
hrst sušených hub | chilli paprička |
3 brambory | kysaná smetana |
1 cibule | kmín |
2 bobkové listy | sůl |
4 kuličky nového koření | olej |
POSTUP:
- Cibuli nakrájejte nadrobno a zpěňte na trošce oleje, přidejte koření, kysané zelí, oloupané a nakrájené brambory, předem namočené houby, sušené švestky a trošku chilli.
- Podlijte vodou, osolte a přiveďte k varu.
- Zelňačku povařte asi dvacet minut.
- Ke konci dochuťte kysanou smetanou.
Tip: Pokud máte raději silnější chuť polévky, místo vody ji zalijte zeleninovým vývarem.
Pět top receptů na dýňovou polévku
Recepty
Tradiční vietnamská polévka zahřeje a pomůže od kocoviny
Lifestyle