Hlavní obsah

Vzpomínky na Řecko: Recepty na musaku, tzatziki, kebab a salát z řepy

Stýská se vám po slunci, mořských vlnách, skvělém jídle? Na pláž vás nepozveme, ale malý kousek Řecka jsme objevili v pražských Košířích. Stačilo otevřít dveře restaurace Filema. A jestli to tam máte daleko, pod vedením šéfkuchařky Marianthi Malisiové si můžete připravit božskou řeckou hostinu sami doma.

Foto: Petr Horník, Novinky

Musaka

Článek

Musaka

INGREDIENCE:
4 střední brambory (cca 600 g) sůl
2 střední cukety (cca 400 g) olivový olej
1 lilek (cca 300 g)
Masová směs:
500 g mletého masa (jehněčí, hovězí nebo směs)200 ml červeného vína
1 cibule 400 g čerstvých rajčat (nebo plechovka konzervovaných sekaných)
1 mrkev 50 ml olivového oleje
2 stroužky česneku podle chuti směs koření: skořice, pepř, sůl, kardamom, oregano
Bešamel:
100 g hladké mouky 2 vejce
100 g másla špetka muškátového oříšku
1 litr mléka bílý pepř
K zapečení:
200 g sýra Kefalotyri, můžete nahradit parmazánem

POSTUP:

  1. Brambory a cukety nakrájejte na plátky (asi 0,5 cm silné). Osolte a pokapejte olivovým olejem. Pečte je na plechu vyloženém pečicím papírem na 180 °C asi 40 minut, dokud nejsou mírně zlatavé a změklé. Lilek a cuketu nakrájejte na plátky a opečte na druhém plechu, pod bramborami, asi 20 minut.
  2. Masová směs: Na středně velké pánvi zahřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev. Restujte pět minut, dokud zelenina nezměkne. Přidejte česnek a mleté maso a restujte na silném ohni, dokud maso nezhnědne (asi 5 až 10 minut). Přilijte víno a nechte ho odpařit. Poté přidejte oloupaná nakrájená rajčata a koření.
  3. Přiveďte k varu, snižte teplotu a duste 45 minut, dokud maso nezměkne. Podle potřeby podlijte vodou, nakonec nechte tekutinu odpařit.
  4. Bešamel: V malém hrnci rozpusťte máslo. Přidejte mouku a promíchejte, aby vznikla světlá jíška (zhruba 2 minuty). Postupně přilévejte zahřáté mléko a míchejte, dokud směs nezhoustne.
  5. Nechte směs mírně zchladnout, poté postupně přidejte rozšlehaná vejce, bílý pepř a muškátový oříšek. Promíchejte.
  6. Sestavení musaky: Vezměte středně velký pekáč, na dno dejte jednu vrstvu brambor, poté vrstvu lilku a vrstvu cukety. Na zeleninu rozložte masovou směs. Navrch nalijte bešamel a vše rovnoměrně rozprostřete. Zasypejte strouhaným sýrem a zapečte v troubě.

Pět top receptů na dýňovou polévku

Recepty

Tzatziki

Foto: Petr Horník, Novinky

Tzatziki

INGREDIENCE:
řecký jogurtsůl
salátová okurka ocet
2 stroužky česnekuolivový olej na pokapání
lžíce olivového oleje

POSTUP:

  1. Oloupanou okurku nastrouhejte nahrubo a v cedníku nechte odkapat. Promíchejte s hustým řeckým jogurtem a jemně dochuťte; solí i octem nešetřete.

TIP: Podávejte s pitou, nakrájenou okurkou a pro výraznější chuť navrch tzatziki nakapejte trochu olivového oleje.

Recepty se švestkami: Steak se švestkovou omáčkou, mrkvové rohlíčky s povidly a kynutý koláč

Recepty

Řecký kebab

Foto: Petr Horník, Novinky

Řecký kebab

INGREDIENCE:
700 g hovězího masa (mleté) 1 lžička mletého koriandru
300 g jehněčího masa (mleté) 1 lžička sladké papriky
50 g másla 1 lžička mletého římského kmínu
2 cibule sůl
100 g červené papriky pepř
K podávání:
plátky cibule hrst čerstvé petrželky (jemně nasekaná)
grilovaná rajčata tzatziki
pita chléb červená omáčka
uzená paprika (na posypání)

POSTUP:

  1. Do velké mísy dejte mleté hovězí a jehněčí maso. Přidejte změklé máslo, jemně nakrájenou cibuli a červenou papriku i koření. Vše důkladně promíchejte.
  2. Masovou směsí obalte kovové grilovací jehly tak, aby vznikly dlouhé válcovité tvary (cca 10-15 cm dlouhé). Předehřejte gril. Kebaby grilujte 10 až 12 minut, pravidelně je otáčejte, aby se propekly rovnoměrně. Kebab je hotový, když má zlatavě hnědou barvu a je šťavnatý uvnitř.
  3. Podávejte s tzatziki, grilovanými rajčaty, plátky cibule, pita chlebem a posypaný uzenou paprikou a čerstvou petrželkou.

TIP: Tradiční řecký kebab se dělá ze směsi hovězího a jehněčího. Připravit ho můžete ale i třeba z kuřecího nebo krůtího masa, případně ze směsi s vepřovým.

Recepty pro začátečníky: chilli con carne, smažená rýže a banánová bábovka

Recepty

Salát z červené řepy s jogurtem a rozinkami

Foto: Petr Horník, Novinky

Salát z červené řepy s jogurtem a rozinkami

INGREDIENCE:
400 g červené řepy 1 lžíce rozinek
250 g jogurtu 1 lžíce nahrubo nasekaných vlašských ořechů
Marináda:
2 stroužky česneku (prolisované) 4 lžíce olivového oleje
2 lžíce balzamika
K podávání:
citron růžový pepř

POSTUP:

  1. Řepu uvařte doměkka, oloupejte a zhruba dvě třetiny nakrájejte na julienne (tenké proužky). Třetinu nakrájejte na větší plátky, kterými salát nakonec obložíte.
  2. Přísady na marinádu promíchejte metličkou a řepu nakrájenou na proužky v ní nechte proležet alespoň hodinu. Pak promíchejte s jogurtem, rozinkami a ořechy. Při servírování salát obložte většími kousky řepy a posypte částí rozinek a nahrubo nasekaných ořechů.
  3. Navrch nakapejte citronovou šťávu. Chuť ještě víc zvýrazní kuličky růžového pepře.

Recept na masové koule s rajčatovou omáčkou

Recepty
Související témata:
Tzatziki

Výběr článků

Načítám