Článek
Musaka
INGREDIENCE: | |
---|---|
4 střední brambory (cca 600 g) | sůl |
2 střední cukety (cca 400 g) | olivový olej |
1 lilek (cca 300 g) | |
Masová směs: | |
500 g mletého masa (jehněčí, hovězí nebo směs) | 200 ml červeného vína |
1 cibule | 400 g čerstvých rajčat (nebo plechovka konzervovaných sekaných) |
1 mrkev | 50 ml olivového oleje |
2 stroužky česneku | podle chuti směs koření: skořice, pepř, sůl, kardamom, oregano |
Bešamel: | |
100 g hladké mouky | 2 vejce |
100 g másla | špetka muškátového oříšku |
1 litr mléka | bílý pepř |
K zapečení: | |
200 g sýra Kefalotyri, můžete nahradit parmazánem |
POSTUP:
- Brambory a cukety nakrájejte na plátky (asi 0,5 cm silné). Osolte a pokapejte olivovým olejem. Pečte je na plechu vyloženém pečicím papírem na 180 °C asi 40 minut, dokud nejsou mírně zlatavé a změklé. Lilek a cuketu nakrájejte na plátky a opečte na druhém plechu, pod bramborami, asi 20 minut.
- Masová směs: Na středně velké pánvi zahřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev. Restujte pět minut, dokud zelenina nezměkne. Přidejte česnek a mleté maso a restujte na silném ohni, dokud maso nezhnědne (asi 5 až 10 minut). Přilijte víno a nechte ho odpařit. Poté přidejte oloupaná nakrájená rajčata a koření.
- Přiveďte k varu, snižte teplotu a duste 45 minut, dokud maso nezměkne. Podle potřeby podlijte vodou, nakonec nechte tekutinu odpařit.
- Bešamel: V malém hrnci rozpusťte máslo. Přidejte mouku a promíchejte, aby vznikla světlá jíška (zhruba 2 minuty). Postupně přilévejte zahřáté mléko a míchejte, dokud směs nezhoustne.
- Nechte směs mírně zchladnout, poté postupně přidejte rozšlehaná vejce, bílý pepř a muškátový oříšek. Promíchejte.
- Sestavení musaky: Vezměte středně velký pekáč, na dno dejte jednu vrstvu brambor, poté vrstvu lilku a vrstvu cukety. Na zeleninu rozložte masovou směs. Navrch nalijte bešamel a vše rovnoměrně rozprostřete. Zasypejte strouhaným sýrem a zapečte v troubě.
Pět top receptů na dýňovou polévku
Recepty
Tzatziki
INGREDIENCE: | |
---|---|
řecký jogurt | sůl |
salátová okurka | ocet |
2 stroužky česneku | olivový olej na pokapání |
lžíce olivového oleje |
POSTUP:
- Oloupanou okurku nastrouhejte nahrubo a v cedníku nechte odkapat. Promíchejte s hustým řeckým jogurtem a jemně dochuťte; solí i octem nešetřete.
TIP: Podávejte s pitou, nakrájenou okurkou a pro výraznější chuť navrch tzatziki nakapejte trochu olivového oleje.
Recepty se švestkami: Steak se švestkovou omáčkou, mrkvové rohlíčky s povidly a kynutý koláč
Recepty
Řecký kebab
INGREDIENCE: | |
---|---|
700 g hovězího masa (mleté) | 1 lžička mletého koriandru |
300 g jehněčího masa (mleté) | 1 lžička sladké papriky |
50 g másla | 1 lžička mletého římského kmínu |
2 cibule | sůl |
100 g červené papriky | pepř |
K podávání: | |
plátky cibule | hrst čerstvé petrželky (jemně nasekaná) |
grilovaná rajčata | tzatziki |
pita chléb | červená omáčka |
uzená paprika (na posypání) |
POSTUP:
- Do velké mísy dejte mleté hovězí a jehněčí maso. Přidejte změklé máslo, jemně nakrájenou cibuli a červenou papriku i koření. Vše důkladně promíchejte.
- Masovou směsí obalte kovové grilovací jehly tak, aby vznikly dlouhé válcovité tvary (cca 10-15 cm dlouhé). Předehřejte gril. Kebaby grilujte 10 až 12 minut, pravidelně je otáčejte, aby se propekly rovnoměrně. Kebab je hotový, když má zlatavě hnědou barvu a je šťavnatý uvnitř.
- Podávejte s tzatziki, grilovanými rajčaty, plátky cibule, pita chlebem a posypaný uzenou paprikou a čerstvou petrželkou.
TIP: Tradiční řecký kebab se dělá ze směsi hovězího a jehněčího. Připravit ho můžete ale i třeba z kuřecího nebo krůtího masa, případně ze směsi s vepřovým.
Recepty pro začátečníky: chilli con carne, smažená rýže a banánová bábovka
Recepty
Salát z červené řepy s jogurtem a rozinkami
INGREDIENCE: | |
---|---|
400 g červené řepy | 1 lžíce rozinek |
250 g jogurtu | 1 lžíce nahrubo nasekaných vlašských ořechů |
Marináda: | |
2 stroužky česneku (prolisované) | 4 lžíce olivového oleje |
2 lžíce balzamika | |
K podávání: | |
citron | růžový pepř |
POSTUP:
- Řepu uvařte doměkka, oloupejte a zhruba dvě třetiny nakrájejte na julienne (tenké proužky). Třetinu nakrájejte na větší plátky, kterými salát nakonec obložíte.
- Přísady na marinádu promíchejte metličkou a řepu nakrájenou na proužky v ní nechte proležet alespoň hodinu. Pak promíchejte s jogurtem, rozinkami a ořechy. Při servírování salát obložte většími kousky řepy a posypte částí rozinek a nahrubo nasekaných ořechů.
- Navrch nakapejte citronovou šťávu. Chuť ještě víc zvýrazní kuličky růžového pepře.
Recept na masové koule s rajčatovou omáčkou
Recepty