Hlavní obsah

Tři recepty na Zelený čtvrtek: Připravíte je do hodiny a budou chutnat i dětem

5:17
5:17

Poslechněte si tento článek

K Zelenému čtvrtku patří zelená jídla, a i když si na tradice příliš nepotrpíte, tuhle se vyplatí dodržet. Bývají totiž plná čerstvé zeleniny a svěžích jarních bylinek, které našemu tělu na jaře (ale i jindy) prospějí.

Foto: Shutterstock

Zelenější už to být nemůže: špenátovou palačinku doplňte chřestem, hráškem a bylinkami.

Článek

Na Zelený čtvrtek si křesťané připomínají poslední večeři Ježíše. V němčině se tento den označoval jako Greindonnerstag, tedy plačtivý čtvrtek, což mělo vyjadřovat smutek a pokání. Velmi podobně ale zní i slovo Gründonnerstag, tedy zelený čtvrtek, které se časem ujalo víc.

Když se kolem sebe rozhlédnete, pochopíte, proč tento jazykový posun dával našim předkům smysl: začínají rašit první zelené byliny, které tělu po dlouhé zimě dodají tolik potřebné vitaminy, a je chytré je zařadit do jídelníčku.

Kdysi to byly spíše první jarní plevele, mladé kopřivy, medvědí česnek, bršlice, špenát, listy ředkviček nebo naklíčený hrách. Dnes si můžeme zelený jídelníček zpestřit třeba mraženým hráškem, brokolicí, mladým zelím, chřestem nebo pórkem – a to už je pěkná řádka surovin, kterými se dá Zelený čtvrtek důstojně připomenout. Vyzkoušejte některý z našich receptů: vybrali jsme je tak, aby byla příprava rychlá a pochutnaly si i děti.

Krémová hrášková polévka

Můžete ji servírovat jako předkrm, ale pokud ji doplníte bílkovinami ve formě vajec (krásně vypadají drobná křepelčí vejce), kuličkami mozzarelly či kostičkami kvalitní šunky a opečenými krutony ze staršího pečiva, obstojí i jako lehká večeře.

Foto: Shutterstock

Polévku rozmixujte dohladka a nakonec v ní nechte prohřát ještě pár kuliček celého hrášku, bude krásně svěží.

INGREDIENCE NA 4 PORCE
2 lžíce oleje1200 ml zeleninového vývaru
1 lžíce másla1/2 lžičky soli
1 cibulešpetka pepře
2 bramboryšpetka muškátového oříšku
300 g mraženého hrášku1 lžíce citronové šťávy
K podávání
8 plátků veky8 křepelčích vajec
2 lžíce oleječerstvé bylinky

POSTUP:

  1. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky. V hrnci rozpalte olej a máslo, přidejte cibuli, osolte, opepřete a osmažte ji dosklovata, bude to trvat 3–4 minuty.
  2. Do hrnce k cibuli vsypejte oloupané brambory nakrájené na menší kostky a zalijte vývarem. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a přidejte hrášek (hrst odložte bokem). Pomalu vařte asi 15 až 20 minut, až budou brambory i hrášek měkké.
  3. Uvařenou polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a dochuťte špetkou muškátového oříšku a citronovou šťávou. Na závěr přidejte odložený hrášek a nechte ho v polévce prohřát. Na zjemnění můžete přidat ještě trochu másla.
  4. Rozpalte troubu na 180 °C a připravte krutony. Veku zakápněte olejem a opečte ji dozlatova, potrvá to asi 8 až 10 minut. Uvařte křepelčí vajíčka: všechna najednou vložte do vařící vody a vařte 3 minuty, pak je zchlaďte pod tekoucí vodou a oloupejte. Před podáváním posypejte polévku čerstvými bylinkami, s hráškem výborně ladí třeba máta nebo tymián.

Zapečená brokolice s vejcem a sýrem

Je výborná teplá s bramborovou kaší a salátem, ale i vlažná jako svačina na druhý den.

Foto: Shutterstock

Brokolici můžete doplnit i růžičkami květáku.

INGREDIENCE NA 4 PORCE
600 g brokolicelžička soli
200 g goudyšpetka pepře
4 vejcelžíce másla na vymazání pekáčku
1 kelímek zakysané smetany (15–20%)

POSTUP:

  1. Brokolici omyjte, rozeberte na větší růžičky, košťál očistěte a nakrájejte na menší kousky. Vložte ji do vroucí osolené vody a krátce povařte, postačí 3–4 minuty. Sceďte, zchlaďte a nechte okapat.
  2. Předehřejte troubu na 180 °C a pekáček vymažte máslem. Do velké mísy nastrouhejte sýr nahrubo, přidejte vejce a zakysanou smetanu, osolte, opepřete a dobře promíchejte.
  3. Do připraveného pekáčku rozložte brokolici tak, aby pokryla celé dno (větší růžičky můžete rozříznout) a zalijte ji připravenou sýrovou směsí. Pečte v předehřáté troubě 35–40 minut, až povrch zezlátne.

Zelené palačinky nasladko i naslano

Sázka na jistotu i u dětí, které se zelenému jídlu vyhýbají: jsou sice zelené, ale pořád jsou to palačinky, a těm neodolají. Bonus navíc: můžete je servírovat naslano, ale i nasladko, špenát vás v chuti nebude rušit.

Foto: Shutterstock

Pokud víte, že chcete palačinky podávat jenom naslano, můžete ke špenátu přidat pár listů medvědího česneku.

INGREDIENCE NA CCA 15 PALAČINEK
100 g čerstvého špenátu120 g hladké mouky
3 vejcešpetka soli
250 ml mlékapřepuštěné máslo na smažení

POSTUP:

  1. Suroviny na těsto jednoduše promixujte dohladka ve výkonném mixéru. Pokud chcete hezkou zelenou barvu, bude potřeba mixovat delší dobu. Pokud máte k dispozici jenom tyčový mixér, nejdřív špenát spařte, vymačkejte, nasekejte nahrubo a dobře rozmixujte v mléce. Poté přidejte vejce, mouku a sůl a ušlehejte řidší těsto. To nechte v obou případech alespoň půl hodiny odstát.
  2. Na pánvi lehce vymazané přepuštěným máslem (nebo olejem) usmažte tenké palačinky z obou stran obvyklým způsobem.

Podávejte podle chuti:

  • Naslano třeba s jemným tvarohem prošlehaným s prolisovaným česnekem a bylinkami (můžete ho doplnit trochou nastrouhaného sýra)
  • Nasladko s tvarohem prošlehaným s kapkou medu a ovocem

Velikonoce 2025

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem v roce. Termín Velikonoc každoročně vychází na přelom března a dubna, letošní Velikonoční pondělí připadlo na 21. dubna 2025. Mezi nejznámější tradice a zvyky Velikonoc patří pletení pomlázky nebo barvení vajíček a kraslic.

Výběr článků

Načítám