Hlavní obsah

Upečte si doma chléb: dýňový, bez hnětení, toustový, sladký či chapati

Novinky, Alena Kolaříková
8:33
8:33

Poslechněte si tento článek

Pečení domácího chleba se stává stále oblíbenější tradicí, která nás vrací ke kořenům a přináší do domácností vůni čerstvě upečeného pečiva. Naučte se s námi tradiční i netradiční chleby, které v pohodě zvládnete s klasickou kuchyňskou výbavou.

Foto: Profimedia.cz

Dýňový kváskový chléb se šalvějí

Článek

Dýňový kváskový chléb se šalvějí

INGREDIENCE:
Na kvas:
4 lžíce žitného kvásku 150 ml vody
150 g žitné celozrnné mouky
Na těsto:
400 g dýňového pyré z oblíbené dýně60 ml vody
500 g pšeničné chlebové mouky 10 čerstvých lístků šalvěje (nasekaných najemno)
2 lžičky soli trochu bramborového škrobu nebo mouky na pomazání
50 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů

POSTUP:

  1. Nejdříve si v míse, ve které chcete zadělávat chleba, připravte kvas. Ten musí zrát 12 hodin na teplém místě. Ze všech tří surovin umíchejte hladkou hmotu. Nádobu, ve které kvas mícháte, zabalte do igelitového sáčku nebo přiklopte víkem.
  2. Po dvanácti hodinách (ideálně založte kvas večer a pečte ráno) přidejte další suroviny. Umíchejte nelepivé těsto, které nechte hodinu odpočívat v míse.
  3. Těsto z mísy vyklopte na pomoučený vál. Teď přichází na řadu hnětení a vytahování těsta rukama. Dostanete do něj své teplo, ven zase zbytečný vzduch a těsto krásně propracujete.
  4. Když máte pocit, že jste těsto zpracovali, vytahali a prohnětli dost, vytvarujte z něj bochník – kulatý nebo oválný, podle tvaru ošatky, ve které bude kynout.
  5. Celý bochník pomažte trochou bramborového škrobu nebo mouky, aby se těsto nepřilepilo k ošatce. A překlopte bochník do ošatky. Tu zavřete do sáčku, ve kterém předtím kynul i kvas. Pro tyto účely je dobré použít středně velký sáček do koše.
  6. Teď můžete nechat chléb kynout při pokojové teplotě asi dvě hodiny. Nebo těsto v ošatce nechte několik hodin kynout v lednici. Troubu si předehřejte na nejvyšší možnou teplotu, ideálně 230–250 °C. Na dno trouby dejte plech navíc a do středu trouby plech, na kterém se bude péct chléb. Když je trouba dokonale předehřátá, vyklopte vykynutý bochník na dřevěné prkýnko nebo jinou podložku, kterou budete sázet chléb do trouby. Na ni položte pečicí papír a na něj chléb.
  7. Rychle otevřete předehřátou troubu, na spodní plech na dně nalijte hrnek vody a chléb na pečicím papíru nechte opatrně sklouznout na vyhřátý plech ve středu trouby. Zavřete a při této teplotě a se zapařením pečte 10 minut.
  8. Po této době troubu otevřete, vyvětrejte a teplotu snižte na 180 °C. Takto dopékejte 40 minut. Občas můžete chléb postříkat vodou v rozprašovači.
  9. Upečený chléb vyndejte z trouby a nechte vychladnout na mřížce. Ideálně několik hodin, až bude úplně studený.

Recepty na pět večeří do 50 Kč

Recepty

Bez hnětení

Foto: Profimedia.cz

Chléb bez hnětení

INGREDIENCE:
3 hrnky hladké mouky lžičku a půl soli
1,5 hrnku vodyčerstvě drcený kmín nebo trochu chlebového koření
1/2 lžičky sušeného droždí

POSTUP:

  1. Smíchejte všechny sypké suroviny, přidejte vodu a promíchejte. Přikryjte fólií a nechte 12-18 hodin kynout.
  2. Těsto vyndejte z mísy na pomoučenou desku a přeložte několikrát strany přes sebe. Posypte moukou a nechte chvilku odpočívat. Poté vytvarujte bochník a nechte ještě hodinu kynout.
  3. Rozehřejte troubu na 200 °C a dejte do ní rozpálit litinový hrnec. Bochník opatrně přendejte do hrnce a pečte přikrytý poklicí 30 minut, poté poklici sundejte a pečte ještě dalších 20 minut. Jednoduchý chleba, který zvládnete bez kvásku i bez domácí pekárny.

Recept na bramborovou tortillu se sýrem

Recepty

Sladký chléb se sušeným ovocem

Foto: Profimedia.cz

Sladký chléb se sušeným ovocem

INGREDIENCE:
500 g hladké mouky 50 g rozpuštěného másla
20 g čerstvého droždí (1/2 kostky) 150 g sušeného ovoce (např. rozinky, brusinky, meruňky, fíky nebo datle)
1 lžička soli 50 g nasekaných ořechů (vlašské, lískové apod.)
4 lžíce cukru máslo a polohrubá mouka na vysypání formy
300 ml vlažného mléka

POSTUP:

  1. V míse smíchejte mouku, droždí, sůl a cukr. Postupně přidávejte vlažné mléko a rozpuštěné máslo. Vypracujte měkké, nelepivé těsto. Pokud je příliš lepivé, přidejte trochu mouky.
  2. Sušené ovoce a ořechy nakrájejte na menší kousky a zapracujte do těsta. Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1–2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  3. Formu na toastový chléb (nebo biskupský chlebíček) vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Po vykynutí těsto jemně přendejte do formy. Nechejte kynout ještě dalších 30–40 minut.
  4. Předehřejte troubu na 200 °C. Chleba pečte přibližně 30–40 minut, dokud není krásně zlatavý.
  5. Po 40 minutách pečení zkuste do těsta vpíchnout špejli. Z těsta musí vyjít čistá nebo na ní mohou být drobky těsta. Upečený nechte vychladnout na mřížce.

TIP: Sušené ovoce můžete předem namočit do teplé vody nebo rumu, aby bylo měkčí. Chléb je skvělý jak ke snídani s máslem, tak jako sladká příloha k čaji.

Recept na francouzskou cibulačku s toasty

Recepty

Indický chléb chapati

Foto: Profimedia.cz

Indický chléb chapati

INGREDIENCE:
2 šálky celozrnné mouky 3/4 šálku vody (přibližně, dle potřeby)
1/2 lžičky soli mouka na podsypávání

POSTUP:

  1. V míse smíchejte mouku se solí. Postupně přidávejte vodu a hněťte těsto, dokud nebude hladké a pružné. Nemělo by být příliš lepivé ani příliš suché. Nechte těsto odpočívat 20–30 minut, přikryté utěrkou.
  2. Po odpočinku rozdělte těsto na menší koule (velikost golfového míčku). Každou vyválejte na tenkou placku (průměr asi 15–20 cm). Podsypávejte moukou, aby se těsto nelepilo.
  3. Rozpalte suchou pánev (ideálně litinovou nebo nepřilnavou) na střední teplotu. Položte na ni jednu placku a pečte, dokud se nezačnou tvořit bubliny (asi 30 sekund). Otočte ji a pečte druhou stranu, dokud se nezačnou tvořit hnědé skvrny (asi 1 minuta). Poté opět otočte a jemně přitlačte, aby se chapati nafouklo.
  4. Hotové chapati udržujte teplé, přikryté utěrkou, než všechny ostatní upečete. Podávejte teplé s kari, polévkami nebo jako přílohu k jiným pokrmům.

Recept na bramborové placičky se sýrem a slaninou

Recepty

Domácí toastový chléb

Foto: Profimedia.cz

Domácí toastový chléb

INGREDIENCE:
500 g hladké mouky 1 a 1/2 lžičky soli
300 ml vlažného mléka 2 lžičky sušeného droždí
50 g rozpuštěného másla 50 g cukru moučka

POSTUP

Do domácí pekárny:

  1. Do pekárny nasypte mouku, droždí, cukr a sůl. Zapněte program pro toastový chléb. Pekárna začne promíchávat.
  2. Přilijte vlažné mléko smíchané s rozpuštěným máslem. Nechte pekárnu pracovat, umíchá krásné hladké těsto.
  3. Těsto v pekárně podle programu vykyne a také se upeče. Díky tvaru domácí pekárny má i toastový chléb ten správný tvar.

V troubě:

  1. Do velké mísy prosejte hladkou mouku, přidejte sůl, cukr a sušené droždí. Suché ingredience dobře promíchejte.
  2. V jiné misce smíchejte vlažné mléko s rozpuštěným máslem. Mléko by nemělo být příliš horké, aby droždí neztratilo svou aktivitu.
  3. Pomalu vlévejte mléčnou směs do suchých ingrediencí a začněte těsto zpracovávat. Můžete použít kuchyňský robot s hnětacím hákem nebo těsto hníst ručně. Hněťte, dokud nezískáte hladké a pružné těsto (cca 10 minut).
  4. Poté jej vytvarujte do koule a vložte do lehce vymazané mísy. Přikryjte čistou utěrkou nebo potravinovou fólií a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem (cca 1–1,5 hodiny).
  5. Po vykynutí ho jemně vyklopte na pracovní plochu, propracujte a vytvarujte do tvaru válečku. Vložte do formy na toastový chléb vymazané máslem nebo vyložené pečicím papírem.
  6. Formu s těstem opět přikryjte utěrkou a nechte kynout dalších cca 30–45 minut, dokud těsto nevyplní formu.
  7. Troubu předehřejte na 180 °C. Chléb pečte přibližně 25–30 minut, dokud není povrch krásně zlatavý. Pro kontrolu můžete na chléb poklepat – hotový chléb by měl znít dutě.
  8. Po upečení chléb vyklopte z formy a nechte vychladnout na mřížce.

Recept na zimní salát s dýní a cizrnou

Recepty
Související témata:

Výběr článků

Načítám